Kadınlar çocuk istismarına tepkili: cezalar caydırıcı değil, adalet istiyoruz!
Şişli’de yaşayan kadınlar kadına yönelik şiddette yasaların uygulanmamasına tepki gösterirken, çocuk istismarının da hiçbir şekilde günden edilmemesi gerektiğini söylüyor.

Şişli Kurtuluş’ta yaşayan kadınlara çocuk evliliklerine izin vermesi planlanan yasa tasarısını ve kadınlara yönelik şiddete dair tepkilerini sorduk. Yasaların yetersiz olması ve uygulanmamasından şikayet eden kadınlar tasarının geçmemesi gerektiğini ve kadınların birlikte mücadele etmesini önemli bulduklarını dile getirdi.  

Kadınları için adalet istediğini anlatan Şişli’de yaşayan Şükran şunları söyledi: “Geçmesin tabii o yasa. Hakkımızı istiyorum, kadınlar öldürülüyor. Karısını öldürüyor, giriyor içeride yatıyor. Bir bakmışsın 5 ay sonra çıkıyor. Adalet mi bu? Adaletsizlik. Adalet istiyoruz, kadınlar için çocuklar için. Niye çıkıyorlar afla. Af da istemiyoruz, niye saldılar? Sokakta yürürken bile yalnız korkuyoruz, hep arkama bakıyorum yürürken. Can güvenliğimiz yok artık kadın olarak.”

Çocukların gelin olması yerine eğitimlerinin önemsenmesi için çalışılması gerektiğini söyleyen Sude Demirel de şu şekilde konuştu: “Gelin etmeyin, gelin eğitin diyelim. Eğitim öncelikle her şeyden önemli. Çocukların evliliğini konuşmak gerçekten çok çirkin. Bunlar kirli zihniyetlerdir, bizlere uygun değil. Çocuklar sokakta oynamalı, okula gitmeli, eğitim almalı. Yabancı dil öğrenmeli ya da bir spor dalında spor öğrenmeli. Düğün salonlarında sadece annenin yanında oynamaya ve halay çekmeye gitmeliler. Onun dışında çocuk evliliği hakkında konuşmak bile mide bulandıran bir durum, onlar çocuk.”

Bir başka Şişli sakini olan Melek Özmen de çocuk gelinleri normalleştirmenin pedofiliye öncülük etmek demek olduğuna dikkat çekti. Kadının suçlandığı, değersizleştirildiğine vurgu yapan Özmen şunları anlattı: “Bizim örf ve adetlerimizde gelinlik giymek var ama bir çocuğa gelinlik giydirmek, kına yakmak demek bunu normalleştirmek ve pedofiliye öncülük yapmaktır bence. Bunlar saçmalıktan öte değil. Bence biz artık bunları konuşuyor değil de çocukların doğru düzgün bir eğitim alıp iyi yerlere gelmesi hakkında konuşmalıyız. Ki eğitim de çok sıkıntılı, paraya dayalı ve aileler yetişemiyor. Kadının değerinin artırılması lazım. Şiddet son zamanlarda çok fazla.”

‘KENDİM DE BİR KIZ ÇOCUĞU BABAANNESİYİM, ENDİŞELİYİM’
Şişli’de yaşayan Aliye de cezaların caydırıcı olmadığı için işlenen suçların, kadına ve çocuğa yönelik şiddetin arttığını dile getirdi.  

“Bu tacizlerin önüne geçilmesi lazım, cezaların caydırıcı olması lazım ve genç kadınlara karşı yapılan bu cinayetlere bir dur denmesi lazım, her gün hemen hemen duyuyoruz.” diyen Aliye, her gün onlarca kadının bir şekilde şiddete uğradığını ve endişe duyduğunu belirtti: “Geçtiğimiz yıl her güne bir kadın düşüyordu nerdeyse. Belki 365’ten de fazla kadın. Sonra Gülistan Doku 180-200 gündür kayıp, bunun gibi niceleri var, bunları takip ediyorum. Bu konuda acilen bir tasarı bir yasa çıkmasını ve cezaların gerçekten son derece korkutucu olmasını istiyorum. Çocuk evliliklerine dair 12 yaşındaki bir birey çocuktur, kesinlikle düzeltilmesini istiyorum. Kamuoyu bu konuda gerçekten, kadınların birlik olup farkındalık yaratmaları lazım. Diğer kadınların gözlerini açmaları lazım. ‘Kadın kadının kurdudur’ diye bir laf vardır, hayır kadın kadının kardeşidir, biz birbirimizi desteklemek zorundayız. Bu erkek egemen dünyada buna mecburuz.”


İlgili haberler
GÜNÜN VİDEOSU: Burhaniyeli kadınlardan çocuk istis...

Çocuk istismarına ve çocuk istismarına evlilikle af getiren yasaya Burhaniyeli kadınlar çektikleri v...

Muhalefet partileri ve kadın örgütleri: Çocuk isti...

13 yaşındaki çocukların kendilerini istismar edenlerle evlendirilmesinin önünü açacak tasarı gündemd...

GÜNÜN TEPKİSİ: Drama eğitmeninden çocuk istismarın...

Ayvalık Sanat Derneği Başkanı, Drama Eğitmeni Ayşe Tosunoğlu hazırladığı drama ile çocuk istismarı f...

İzmir Kadın Platformu: Çocuk istismarı suçtur, akl...

İzmir Kadın Platformu çocuk istismarı af yasasına karşı basın açıklaması yaparak, ‘İstismarı evlilik...

GÜNÜN ÇAĞRISI: Antepli kadınlardan çocuk istismarı...

Gaziantep Demokratik Kadın Platformu bileşenlerinden ‘Çocuk İstismarına Evlilikle Af’ tasarısına tep...

Çocuk istismarına ve kadın cinayetlerine göz yumma...

Ne Meclis gündemine getirilmesi beklenen çocuk istismarı faillerinin aklanmasına izin vereceğiz ne d...