Kadına şiddet çığ gibi!
6284 sayılı yasayı siyasi rant uğruna tartışmaya açarken kadına yönelik şiddet vakaları çığ gibi büyüyor. Kadın cinayeti, şiddet, tehdit, şiddet karşısında skandal savunma… Bunlar bir güne yansıyanlar

Cumhur İttifakında sandalye ve seçim hesapları yapılırken ittifakın ortaklarından Yeniden Refah Partisi ve seçim beyannamesinde kadın düşmanı düzenlemelere vaat adı altında yer veren HÜDA PAR’ın, kadına yönelik şiddete karşı önemli düzenlemeler içeren 6284 sayılı Yasa’yı hedef alarak tartışmaya açtığı süreçte kadına yönelik şiddet vakaları hız kazandı. Kadın cinayeti, kadına yönelik şiddet, tehdit, şiddete skandal savunma, şüpheli kadın ölümleri bir güne yansıyan vakalar oldu.

BAĞCILAR’DA KADIN CİNAYETİ

İstanbul Bağcılar’da Sevim Turan adlı kadın evli olduğu Hüseyin Turan tarafından pompalı tüfekle öldürüldü. Katil daha sonra aynı tüfekle intihar etti. Cesetleri çiftle birlikte yaşayan yeğenleri Yağmur Turan buldu. İhbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yapılan kontrolde çiftin hayatını kaybettiği belirlendi.

‘İNTİHAR DEĞİL, ÖLÜMÜ AYDINLATILSIN’

Sakarya’da ise şüpheli bir kadın ölümü gerçekleşti. Korucuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri bölümünde hemşire olarak çalışan 27 yaşındaki Dicle Naz, 13 Nisan’da evinde yaşamını yitirmiş halde bulundu. Kesici aletle hayatını kaybettiği belirlenen Naz’ın ailesi, kızlarının daha önce ölümle tehdit edildiğini söyledi ve intihar ettiğine inanmadıklarını belirterek ölümünün aydınlatılmasını istedi.
Naz’ın ölümünden birkaç saat önce arkadaşıyla görüştüğünü ve akşam yemeği için sözleştiğini söyleyen aile, “Daha sonra sesi çıkmamış. Arkadaşı telefondan aramış ama cevap vermemiş. Daha sonra arkadaşı evine gidiyor, kapı açılmıyor. Polis kapıyı kırarak içeri girdikten sonra kızımın cansız bedeniyle karşılaşmış. Elbiselerini bile değiştirmemiş. Hemşire önlüğü halen üstündeymiş. Bu olay bir saat içinde oluyor” diye konuştu.

KADINA ŞİDDET EMNİYET MÜDÜRÜNÜN RUTİNİ OLMUŞ!

Bir diğer şüpheli kadın ölümü ise Manisa’nın Demirci ilçesinde yaşandı. İlçe Emniyet Müdürlüğünün üst katında bulunan polis lojmanlarında başından tabancayla vurulmuş olarak bulunan Yeşim Akbaş’ın (26) ölümüyle ilgili soruşturma başlatıldı. Soruşturma sürerken olayın yaşandığı odada kalan ve silahın sahibi olan Komiser Yardımcısı Doğancan Y’nin bir hafta önce boşandığı eski eşi Meryem Emir’i (28) defalarca darbedip hakarette bulunduğu, Emir’in başına 2 kez silah dayadığı ortaya çıktı.

ÖLDÜRMEYE ÇALIŞTI, ‘AFFETSİN’ DEDİ

Bursa’da 3 yıllık eşi Yüce Can Yılmaz’ı (39) 6 yerinden bıçaklayan Kenan Yılmaz (42), ‘Tasarlayarak kadına karşı kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle tutuklu yargılandığı davada yazılı savunma sundu. Ayrı yaşayan çift, 16 Ocak’ta Yüce Can Yılmaz’ın oturduğu evde bir araya geldi. Çıkan tartışma sonrası Kenan Yılmaz, Yüce Can Yılmaz’ı karın ve kalça bölgesinden 6 kez bıçakladı. Sanık Yılmaz, mahkeme savunmasında “Telefonlarıma yanıt vermedi, bir sefer açtığında ise ‘Otel odasında manitamlayım’ dedi. Eve gelince hakaretlerde bulundu, mutfaktan aldığım bıçağı rastgele salladım” diyerek tahrik indirimi almak üzere savunma yaptı. Sanık daha sonra “Eşim bir sefer beni makasla yaraladı, ben onu affettim, o da beni affetsin” diyerek beraat istedi.

‘CAN GÜVENLİĞİM YOK’ DİYEN KADINI TEHDİT ETTİ

Aynı güne yansıyan bir diğer şiddet vakası ise yine İstanbul’dan. Geçtiğimiz gün eski eşi Zeynep Kadıoğlu’nun kız kardeşini darbettiği için gözaltına alınan, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılan Televizyon Sunucusu Okan Karacan bu kez de sosyal medya hesabından paylaştığı videolarla Zeynep Kadıoğlu’nu tehdit etti. Sosyal medya hesabından yazılı bir açıklama yaparak yardım çağrısında bulunan Zeynep Kadıoğlu, Karacan tarafından telefonlarla tehdit edildiğini ve can güvenliğinin olmadığını söyledi. Açıklama sonrası Okan Karacan sosyal medya hesabından peş peşe videolar paylaşarak Zeynep Kadıoğlu’nu aleni şekilde tehdit etmeye devam etti. Karacan çektiği videoda, “Geliyorum Zeynep Karacan kapıya çık. O parayı sana bırakmayacağım. Babanı mezardan kaldıracağım” dedi.

SOKAKTA TELAŞLA KOŞTUĞU GÖRÜNTÜLER ÇIKTI

İzmir’de yaşanan bir şüpheli kadın ölümünde ise şüpheleri artıran bir görüntü ortaya çıktı. İş görüşmesi için evden çıktıktan bir gün sonra hastanede cenazesi bulunan Aslıhan Sinem Çiçek’in ölümünden önceki son görüntülerde Çiçek’in sokakta telaşla koştuğu görüldü.

Görüntüler, Çiçek’in son olarak gittiği belirlenen Cem A’nın (27) evinin sokağındaki caminin güvenlik kamerasına yansıdı. Baba Serdar Çiçek (41), “Cem A, mahkemede kızımın evinden 19.00 sıralarında ayrıldığını söyledi ama görüntülerde 21.36’da telaşla koşup, kaçtığı görülüyor” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz çünkü...

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Kararı ile feshedildiği açıklanan İstanbul Sözleşmesi nedir? Kadın...

6284 ve AK Partinin Kadın Politikasının Mimarisi

AKP, Kadın politikasının mimari algısından neoliberal girişimci kadınlardan, muhafazakâr-dindar-tari...

Çocuğu, kadını korumayan yargı AKP’li vekile 6284...

Kadına yönelik şiddeti önlemek üzere çıkarılan 6284 sayılı Kanun eski AKP Milletvekili Şükrü Ayalan’...