Antep’te ilk kadın seçim bürosu açıldı: Ekmek ve özgürlük isteğimize hep birlikte sahip çıkacağız
Sevda Karaca: 'Eğer bugün okul öncesi eğitimde bu devlet, çocuklara bir öğün yemek karşılıyorsa kadınların başarısıdır. Bu ülkede aç açıkta bir tek çocuk kalmayana kadar mücadeleye devam'

Gaziantep’in Şahinbey ilçesine bağlı Vatan Mahallesi'nde Emek ve Özgürlük İttifakının seçim çalışmaları kapsamında Yeşil Sol Partinin ilk kadın seçim bürosu açıldı. Açılışta konuşan kadın milletvekili adayları “14 Mayıs’ta hayatlarımıza, mücadelemize, ekmek ve özgürlük isteğimize hep birlikte sahip çıkacağız” dedi.

Yeşil Sol Parti Gaziantep Kadın Milletvekili Adayları Sevda Karaca, Songül Koçdağ, Dilan Güler, Fatma Bayındır Özgür, Aysima Mihriban Mehtap Arslan, Elif Yalçın, Sinem Erener Ballan’ın katılımıyla açılan seçim bürosunda kadınlar “jin jiyan azadi” sloganları attı. Ayrıca açılışa HDP ve Emek Partisi yöneticileri de katıldı.


İKTİDAR KADINLARIN SESİNE 21 YILDIR KULAK TIKIYOR

Açılışta konuşan Yeşil Sol Parti Gaziantep milletvekili adayı Sevda Karaca, “Bu ülkede kırk iki buçuk milyon kadın ve kız çocuğu yaşıyor. Yüzde 98 yoksulluk içinde yaşıyor; evine ekmek götüremeyenler, çocuklarının ayağına ayakkabı alamayanlar, beslenme çantalarına bir dilim ekmek koyduğunda yanına peynir koyup koyamayacağını düşünenler biziz biz, buradaki kadınlar” dedi.
“Saraylılar anlamaz. Biz şiddete uğradığımızda, hakarete uğradığımızda, eve güvenle dönüp dönmeyeceğimizi ilişkin sürekli huzursuzlukla dolaştığımızda, bu devlete tırnak ucu kadar güven duymamamızın sebebi onlar diye bağırdığımızda kulaklarını kapatıyorlardı” diyerek sözlerine devam eden Karaca, dillerini konuşmak isteyen, kimliğini yaşamak isteyen kadınların sesine iktidarın 21 yıldır kulaklarını kapattığını söyledi.

“FATMA ALTIN MAKAS ÖLDÜĞÜNDE NEREDEYDİNİZ?”

Karaca, “Seçim beyannamelerinde kadınlara diyorlar ki sizi yoksulluktan kurtaracağız; sizi şiddetten kurtarmak için her yere rehberlik büroları açacağız. Kadınlara diyorlar ki, sizin çocuklarınızın geleceğini kurmanız için size girişimcilik fonları verip iş bulacağız. Yalan söylediğinizi bizden daha iyi kimse bilemez. Kalkıp bize  diyorlar ki, Kürt kadınları üzülmesin şiddete uğradıklarında adli süreçlerde onlara rehberlik hizmeti vereceğiz. Soruyoruz buradan, Fatma Altın Makas Kürtçe tercüman olmadığı için evine gönderildiğinde ve öldüğünde neredeydiniz? Neredeydiniz kız kardeşlerimiz şiddet gördüğünde? Bize rehberlik edecek olan sizler değilsiniz, bize rehberlik edecek olan bizim dayanışmamız, bizim örgütlü gücümüz bizim, yıllardır bu topraklarda kadın mücadelesi veren ve sizin bizim siyasi irademizi kırmak için zindanlara koyduğunuz kız kardeşlerimizdir” diye konuştu.

“İŞÇİ EDA BAŞÖRTÜSÜNÜ MAKİNAYA KAPTIRARAK ÖLDÜĞÜNDE NEREDEYDİNİZ?”

 Bu halkı özellikle iktidarın kadınlar üzerinden, giyim, inanç üzerinden bölmek istediğini belirten Karaca, “Biz pazara gidip bir kilo soğan alamazken, işte bayram geliyor evde yuvalama yapamazken derdimizi sormayanlar, bizi inancımız üzerinden ayırmaya çalışıyorlar. Bizim kız kardeşliğimizi siz bölemezsiniz. Matbaa işçisi Eda başörtüsünü makineye kaptırıp boynunu kırdığında neredeydiniz? Neredeydiniz kadınlar eğitim alamazken, çocuklarını okutamazken?” diye sordu.

“HAYATLARIMIZA HEP BİRLİKTE SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Ekmek ve Gül’ün okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek talebiye yürttüğü kampanyayı hatırlatan Karaca, “Biz kadınlar bu ülkede ‘siz hiçbir şey yapamazsınız, gücünüz yok’ diyenlere karşı bir öğün ücretsiz yemek kampanyası yaptık; ülkenin her yerinde herkes bu projeye sahip çıktı. Eğer bugün okul öncesi eğitimde bu devlet, çocuklara bir öğün yemek karşılıyorsa kadınların başarısıdır. Ama bize yetmeyecek. Bu ülkede aç açıkta bir tek çocuk kalmayana kadar, bu ülkede çocuğun güvenliğinden endişe etmeyen bir tek kadın kalmayana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. 14 Mayıs’ta hayatlarımıza, mücadelemize, ekmek ve özgürlük isteğimize hep birlikte sahip çıkacağız. ‘Jin jiyan azadi’ sözü 15 Mayıs’ta herkesin kulaklarında çınlayacak” dedi.

“BU DÜZENİN DEĞİŞECEĞİNE İNANCIMIZ SONSUZ”

Adaylardan Elif Yalçın ise, “Abdulhamit Gül’ün karşısında Sevda Karaca başta olmak üzere 7 vekil kadın duruyor. Bu düzenin değişeceğine inancımız sonsuz” diye konuştu. Aysima Mihriban Mehtap Arslan da, “Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel’lerin onurlu mücadelesiyle selamlıyorum. AKP ve MHP iktidarı öncelikle biz kadınlar olmak üzere baskı, dayatma, işgal politikasını uyguladı. Yeniden iktidar hayali kuruyorlar ama bizden korkması gerektiğini de biliyorlar” dedi.  

Fatma Bayındır Özgür ise, “Onların korkuları bize cesaret veriyor. Hep birlikte yarınlarımızı, umudumuzu ve mücadelemizi büyütüyoruz” diye konuşurken, Songül Koçdağ ise, “Öyle bir korkuyorlar ki bizi tutsaklıkla bitireceklerini sanıyorlar. Ama bizler ne kadar yok sayılsak da buradayız” dedi.  Dilan Güler de kürtçe selamlayarak, “Kadın iradesinin değişime yol açacağı bir tarihtir bu” dedi.
Konuşmalarının ardından halaylar eşliğinde seçim bürosu açılışı yapıldı.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Daha fazla yorulmamak için sesimizi Meclise de taş...

Sevda Karaca özelinde tüm emekten, özgürlüklerden, barıştan, kardeşlikten, renklerden, dillerden yan...

Kadınların kürsüsünün bir ayağı Meclise, Meclis ka...

İşçi emekçi kadınların sesini yükseltmek, eşit, özgür, barış içinde, güvenceli bir hayatı kurmak içi...

Kocaeli'de kadınlarla seçimi konuştuk | "Bu seçimi...

14 Mayıs'a az bir süre kala ülkenin her yerinde en büyük gündem seçim olurken Kocaeli’de kadınlarla...