KESK’in çağrısıyla hafta sonu Türkiye’nin dört büyük ilinde “İşsizliğe, Yoksulluğa Hayır! Emekten Halktan Yana Bütçe İstiyoruz” talebiyle miting gerçekleştirilecek. Diyarbakır, İzmir, İstanbul ve Ankara’da yapılacak mitinglerde emekçilerin talepleri alanlara yansıyacak. KESK MYK Üyesi Gönül Kural ile mitingin örgütlenme aşamasını, kadınların taleplerini ve çağrılarını konuştuk. Kural, sağlık emekçilerinin birlikteliğinin örnek olduğunu ifade ederek “Özellikle kadın emekçiler tüm sendikaların yakıcı sorunlar etrafında ortak hareket etmesi konusunda tabanda hareketlilik içinde” dedi.
‘EMEKÇİLER ARTIK DAHA AÇIKTAN TARTIŞIYOR’
Miting hazırlıkları ve artan yoksulluk nedeniyle sık sık illere giderek iş yerlerini gezdiklerini belirten KESK MYK Üyesi Gönül Kural, “Emekçiler artık daha açıktan tartışıyor, yoksulluğu. İş yerlerinde 15 Temmuz sonrası ve OHAL ile birlikte suskunluk vardı fakat şu son dönem sesler gittikçe yükseliyor” dedi.
Geçtiğimiz günlerde Eskişehir’de bir iş yerini ziyaret ettiklerini ve sendika üyesi olmayan bir kadın emekçinin artan fiyatlardan kendilerine dert yandığını aktaran Kural şöyle bahsetti; “Küçük bebeği olduğunu ve mamaların çok pahalandığını söyleyerek sendikalı olmamasına rağmen sendikanın yapması gerekenleri ileriden tartışarak geçim sıkıntısının yakıcılığından bahsetti.”
‘SORUNLAR KARŞISINDA CİDDİ BİR BİRLEŞME EĞİLİMİ VAR’
Çocuk ve hasta bakımı, ev işleri gibi birçok işlerin hâlâ kadınların üzerinden ilerlediğini dile getiren Kural, “Mutfağa yansıyan yoksulluk ve fiyat artışları en çok kadınları etkiliyor. Bunları düşünmek ve bunları hesaplamak hâlâ kadınların görevi olarak sunuluyor. Kadınların iş yerlerinden evlerine geldiklerinde de de mesaisi bitmiyor. Eskiden çalışan bir kadın emekçi ev temizliği, çocuk veya hasta bakımı gibi durumlarda dışarıdan ücretli hizmet alabiliyordu ancak artan pahalılık ve geçim sıkıntısı nedeniyle bunların hepsini işten sonra kendisi yapmak zorunda kalıyor. Bunun yanında özellikle gıda ve temel tüketim malzemelerine gelen zammın daha çok tartışıldığına” diye konuştu.
İş yerlerinde ise tepkilerin giderek arttığını ifade eden Kural, “Sağlık emekçileri farklı sendika ya da görüşte olmasına rağmen yan yana geldi. Diğer çalışma alanlarından da emekçilerin en büyük talebi, sendikaların ortak hareket etmesi. ‘Aynı şeyleri yaşayan ya da aynı sorunları dile getiren biz emekçiler neden birleşmiyoruz’ sorularını sıkça duymaya başladık. İş yerlerinde ciddi bir birleşme eğilimi varken bunu sendikalardan bekleyen bir tutum da var. Tabandaki birlikteliklerin de sendikaları harekete geçireceğini düşünüyorum” dedi.
‘TALEPLERİMİZ ORTAK, SESLERİMİZİ DE ORTAKLAŞTIRALIM’
İş yerinde başlamayan ve buraları esas almayan bir birlikteliğin güçsüz olacağını ifade eden Kural, “İş yerlerinde yapılan her çalışma, bundan sonraki her adımda önemli olacaktır. Yerelleri esas alan ve iş yerinden örgütlenen çalışmaların temel hedef olması gerekiyor. Bu bütün emekçileri harekete geçirecektir ve sendikaları da bir araya getirmeye zorlayacaktır. Bu eğilim ise tabanda fazlasıyla mevcut” diye ekledi.
Kural, sendikalarına bağlı bütün emekçileri, işçileri, işsizleri, kadınları, gençleri hafta sonu yapılacak ‘Geçinemiyoruz’ mitinglerine davet ederek “Taleplerimiz ortak, seslerimizi de ortaklaştıralım” dedi.
Fotoğraf: Evrensel
İlgili haberler
Kamu emekçisi kadınlar: Toplu sözleşmede kadının a...
KESK, iktidar ile Memur-Sen arasında imzalanan toplu sözleşmeyi protesto etti. Ekmek ve Gül’e konuşa...
Kamu emekçisi kadınların en büyük sorunu mobbing
KESK’in yaptığı araştırmayla kamu emekçisi kadınların yaşadığı en büyük sorunun, mobbing ve yasal ha...
Kamu emekçisi kadınlar işyerlerindeki sorunlarını...
KESK Kadın Emeği ve İstihdam Çalıştayı’nda kadınlar, kendilerine dayatılan yaşama ve çalışma hayatın...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.