Kadın dernekleri Malatya'daki depremzede kadınlara hijyen malzemeleri ulaştırdı
Ekmek ve Gül ve Dersim Yenigün Dayanışma Derneği'nden kadınlar, Malatya'daki çadır kentlerde kalan depremzede kadınlara; ped, iç çamaşır ve ıslak mendil gibi hijyen ürünleri ulaştırdı.

Maraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin yıkıma yol açtığı kentlerden biri olan Malatya'da Ekmek ve Gül ve Dersim Yenigün Dayanışma Derneği'nden gönüllüler, Malatya Büyükşehir Belediyesi yanında bulunan çadır kentte kalan kadınlara ped, iç çamaşır, ıslak mendil, diş fırçası ve diş macununun bulunduğu hijyen setlerini ulaştırdı.

Ardından dernek üyeleri; oyuncak, hikaye ile boyama kitabı, resim defteri ve boya kalemleri ulaştırdıkları bölgedeki çocuklarla bir araya gelerek oyunlar oynadı.

‘HİJYENİK PEDLER KADINLAR İÇİN ÖTELENEMEZ, GÖRMEZDEN GELİNEMEZ ACİL BİR İHTİYAÇ’

Etkinlik sonrası konuştuğumuz Dersim Yenigün Kadın Dayanışa Derneği Başkanı Çağla Yolaşan, "Dersimli kadınların dayanışmasıyla toparladığımız bir takım hijyen malzemelerini ve çocuklar için toparladığımız oyun malzemelerini Malatya Büyükşehir Belediyesinin hemen arkasında kurulan ve çoğunlukla mültecilerin ve kentin en yoksullarının kaldığı bildirilen çadırkente getirdik, ulaştırdık. Öncelikle şunu söylemek lazım AFAD’ın acil ihtiyaç listesi olarak yayınlanan listede hijyenik kadın pedlerinin olmadığı herkes gibi bizim de dikkatimizi çekti. Bunun kadınlar için ötelenemez, görmezden gelinemez acil bir ihtiyaç olduğunu biz kadınlar olarak farkındayız" dedi.

‘GEREKLİ HİJYEN KURALLARI ALINSIN ORTAK TUVALETLER KULLANILABİLİR DURUMDA OLSUN’

Depremin üzerinden 12 gün geçmesine rağmen çadır kentlerde ortak tuvaletler kullanılabilir durumda değil. Gerekli hijyen kurallarının sağlanmadığı görünüyor. Bu konuya da değinen Yolaşan, "Burada bu çadır kentte gördüğümüz kadarıyla hijyen koşulları yerine getirebilmiş değil. Ortak tuvaletler kullanılabilir durumda değil, çöpler yakılıyor. İnsanların soluduğu hava bile insan sağlığı için gerçekten uygun değil. Bundan sadece kadınlar ve çocuklar değil herkes etkileniyor, bunu görebiliyoruz. Buradan bir çağrı yapmamız gerekirse acil olarak burada insanların barınma, beslenme, hijyen ihtiyaçları ve çocukların temel ihtiyaçlarının ivedi bir şekilde karşılanması gerekiyor. Çünkü burada şu an insanlar idare ediyor ama hayat sürdürülebilir bir hayat değil. Uzun vadede insanların bu koşulda yaşaması mümkün değil. Bizim burada küçük bir dayanışmamız, küçük bir katkımız oldu. Gelip kadınlarla sohbet etme imkanı da bulmuş olduk. Gelmişken burada böyle bir çağrı yapmış olalım. Gördüğümüz kadarıyla pek çok ihtiyaç burada halkın dayanışmasıyla çözülüyor, bu dayanışma uzun vadede sürdürülebilir ve organize edilmesi çok mümkün görünmüyor. Bunun kamu otoriteleri tarafından organize edilmesi ve acil bir şekilde kadınların hijyen ve temel ihtiyaçlarının yerine getirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

BATMAN KADIN PLATFORMU: PED, ÇAMAŞIR, MAMA VE BEZE İHTİYAÇ VAR
Depremzede kadınlarla dayanışmak için topladıkları yardım malzemelerini Adıyaman’a gönderen Batman Kadın Platformu, hâlâ iç çamaşırı, ped, nemlendirici krem, çocuklar için de mama ve beze ihtiyaç olduğunu belirterek çağrıda bulundu: “Kent halkına sesleniyoruz; bu ihtiyaçların karşılaması için herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Çocuklar için de mama, çocuk bezi, süt, elbise ve oyuncaklara, ihtiyaç var. Deprem bölgesindeki kadınlara yardım ulaştırmak isteyenler Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adılaman İl Örgütü binasına ya da Petrol İş Sendikasına ulaşabilir.”

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Kayseri Ekmek ve Gül: 'Kız kardeşim için bir ped d...

Kayseri Ekmek ve Gül Grubu, 'Kız Kardeşim için Bir Ped de Benden' kampanyası için tüm kadınlardan de...

‘Kadınların ped, iç çamaşırı, seyyar tuvalet ihtiy...

İzmir Kadın Platformu ‘#Deprem bölgesindeki kadınların ped, iç çamaşırı, seyyar tuvalet ihtiyaçları...

Depremde kadın olmak: Güvensizlik, hijyen sorunu,...

Bir gün içerisinde gerekli arama kurtarma malzemelerini toplayıp Antakya’ya yola çıktık. Antakya'da...