Kaçırılan oğluna kadın dayanışmasıyla kavuştu: Bu eril şiddeti dayanışmayla yeneceğiz
Biyolojik babası tarafından çocuğu kaçırılan ve kadınların dayanışması ve çıkarılan ortak ses sayesinde oğluna kavuşan Gizem Alkan’ın Avukatı Mehtap Sakinci yaşananları anlattı.

Biyolojik babası tarafından annesinin yanından kaçırılan Umut, kadınların dayanışması ve çıkarılan ortak ses sayesinde bulundu. Oğlunun kaçırılması üzerine yıllardır yaşadığı şiddet de ortaya çıkan anne Gizem Alkan’ın mücadelesi, biyolojik baba Ahmet Ç.’nin daha önce taciz ve şiddetine uğrayan kadınları da bir araya getirdi. İstismardan, hakkında sahte belge düzenleyerek kadınların hapis yatmasına dahi sebep olan Ahmet Ç’nin bugüne kadar birçok kadını alıkoyduğu ve özellikle işe ihtiyacı olan üniversiteli kadınları işe aldıktan sonra ekonomik, psikolojik ve cinsel yönden taciz ettiği de gelen ihbarlar arasında yer alıyor.  

Gizem Alkan’ın yaşadıklarını ve verdikleri hukuk mücadelesini Evrensel’e anlatan Avukat Mehtap Sakinci, “Karşımızda her anlamda kötü bir kişi var. Çünkü bu hikayenin sonunda çocuğu alarak Gizem’i öldürüp, otobanın kenarına atıp kurtulmayı düşünen ve ona yardım eden insanlar var” dedi. Evrensel aracılığıyla mesajını ileten Gizem Alkan ise ailesinden, kadınlardan, avukatlardan çok büyük destek aldığını ifade ederek, “Kadınlar korkmasınlar. Biz bu eril şiddeti hep birlikte dayanışmayla yeneceğiz. Son mesajım da İstanbul Sözleşmesi yaşatır” dedi.

YILLARDIR SİSTEMETİK BİR ŞİDDETİN İÇERİSİNDEYDİ
Hem oğlu kaçırılan hem de kendisini ölümden zor kurtaran Gizem Alkan’ın yaşadığı şiddetin 4 yıl öncesine dayandığını söyleyen Avukatı Mehtap Sakinci yaşananları şöyle anlattı: “Gizem Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi’nde okurken maddi yetersizliklerinden dolayı okula yakın bir kebapçı dükkanında işe başlıyor. İş yeri sahibi aynı zamanda biyolojik baba olan Ahmet Ç, bir süre sonra duygusal yakınlık kurmaya çalışırken Gizem işten ayrılıyor. Ancak iş bulamadığı ve içerde alacağı olduğu için tekrar iş yerinde çalışmak zorunda kalıyor sonraki süreçte de iradesini kırıp istismar etmeye başlıyor ve bu durumla ailesine haber vermekle tehdit ediyor. İstismar süreci çok kısa sürüyor ve Gizem sağlık probleminden ötürü hamile kaldığını anlamıyor. Farkettiğinde ise kürtaj süreci çoktan geçmiş oluyor ve Ahmet Ç. Gizem’i gitmesin diye eve kapatmaya başlıyor. Ailesine durumu açıklayamayacağını düşünen Gizem, kendisinden 20 yaş büyük Ahmet Ç’nin evlilik teklifini kabul etmek zorunda kalıyor. Ta ki kızını uzun süre göremeyen annenin kızının yanına gelip kurtarmasına kadar Gizem bu şiddeti yaşıyor.”

‘GİZEM’İ ÖLDÜRÜP OTOBANIN KENARINA ATMAYI DÜŞÜNEN İNSANLAR VAR’
Gizem’in annesi tarafından götürüldüğünü anlayan Ahmet Ç’nin silahlı adamlarla ailesinin evini bastırdığını, sözlü saldırılara devam ettiğini söyleyen Sakinci “Bu sürede koruma, gizlilik ve uzaklaştırma kararları çıkarttık. Zor koşullarda yaşamak ve çocuğunu büyütmek zorunda kalan Gizem, gizlilik kararı olduğu için yeri belli olmasın diye bir süre SGK’li de çalışamadı ve birçok haktan mahrum kaldı” dedi. Bu süreçte birlikte çalıştıklarını ve sigorta yapmak durumunda kaldığını ancak Gizem’in sürekli ev ve adres değişikliği yapmasından birçok anlamda yıprandığını ifade eden Sakinci, “Karşımızda her anlamda kötü bir kişi var. Çünkü bu hikayenin sonunda çocuğu alarak Gizem’i öldürüp, otobanın kenarına atıp kurtulmayı düşünen ve ona yardım eden insanlar var” diye konuştu.

Okulunu bitirip çocuğuyla yaşam kurmaya çalıştığı anda açılan velayet davasıyla beraber “Çocukla baba arasında kişisel ilişki tesisi” ara kararı verilince 3. görüşmede babanın, çocukla Gizem’i “Şu an talimat verdim kapıdalar, tüm ailene sıktıracağım” diyerek kaçırdıdığını söyleyen Sakinci, “Gizem, ertesi gün Antalya’da bir köy yolunda araç içinde boğulmaya çalışıyor ve o sırada Gizem çırpınırken arabanın kapısı açılıyor. Yoldan geçen bir dolmuş ve içindeki insanların müdahale etmesiyle Gizem kurtuluyor ve benzinliğe sığınarak bizi, emniyeti arıyor”dedi.

AHMET Ç’NİN ŞİDDETİNE UĞRAYAN KADINLAR “NE YAPABİLİRİZ” DİYE ARADI
Kendisini kurtaran Gizem’in çocuğuna ulaşma sesi büyük yankı buldu. Basın ve kadın dayanışması ile yayılan bu ses sonucunda biyolojik baba teslim olmak zorunda kaldı, Umut annesine kavuştu. Görüşmeyi gerçekleştirdiğimiz sırada Ahmet Ç.’nin istismarına, hakkında sahte belge düzenleyerek hapis yatmasına ve her türlü şiddetine maruz kaldığını ifade eden kadınlar telefonla Sakinci’ye ulaşarak yargılanması için ne yapmaları gerektiğini sordu.

‘KADINLAR YALNIZ DEĞİL’
Konuşma sonrasında kendinden çalınan hayatı dimdik durarak almaya çalışan ve Evrensel’e kısa bir mesaj veren Gizem Alkan da, “Kadınlar asla korkmasınlar, öldürülme teşebbüsü ile alıkonuldum. Çok çaresizdim ama bir saat içerisinde birçok avukat aradı. Ailem, kadınlar destek verdi ve bu çoğalan desteği anlatamam. Kadınlar yalnız değil. Biz bu eril şiddeti hep birlikte dayanışmayla yeneceğiz. Son mesajım da İstanbul Sözleşmesi yaşatır.”

İlgili haberler
Pınar Gültekin cinayetinin ardından: Hayatımızı ve...

İstanbul Sözleşmesine dönük saldırıları ve artan kadın cinayetlerini, Pınar Gültekin’in vahşice katl...

Pınar Gültekin’in katledilmesine kadınlardan tepki...

Kadınlar #PınarGültekin'in vahşice katledilmesine ve kadın katliamlarına karşı her yerde sokağa çıkt...

Avukat Selin Nakıpoğlu: Sözleşme uygulansaydı Pına...

Pınar Gültekin cinayetinin ardından iktidarın hedefindeki İstanbul Sözleşmesi’nin önemine dikkat çek...