İzmirli kadınlar yasa tasarısına karşı sokağa çıktı
İçişleri Komisyonunda bugün görüşülen ve Genel Kurula gönderilmek üzere Komisyondan geçen müftülere nikah yetkisi veren yasa tasarısıya karşı İzmir’de kadınlar eylemdeydi.

İzmir Kadın Platformu, Müftülük Yasası olarak bilinen Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısına karşı Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde eylem yaptı. “Bu yasalar böyle geçmeyecek” diyen kadınlar eşitsizliği kabul etmediklerini, yıllardır mücadele ile kazandıkları haklarını geri vermeyeceklerini söyledi.

TASARI GERİ ÇEKİLSİN
Platformun hazırladığı metni okuyan Evrim Çakır, söz konusu tasarıya karşı sokaklarda tepki gosterdiklerini hatırlaratak, bu tepkilere kulaklarını tıkayan iktidarın tasarıyı yeniden İçişleri Bakanlığına getirdigini belirtti. Çakır, “Diyanet İşleri Başkanlığı sosyal politika alanından ve medeni haklarımızla ilgili konulardan çekilmelidir. Tasarı çocuk yaşta evlilklerin önünü açacaktır. Bu açıkça cinsel istismardır ve suçtur. Kesinlikle engellenmelidir” dedi.
Nüfus Hizmetleri Kanununda, “Sağlık personelinin takibi dışında doğan çocukların doğum bildirimi nüfus müdürlüklerine sözlü beyanla yapılır” maddesinin de cinsel istismarın üzerini örtmenin bir yöntemi olacağını ifade eden Çakır, “Anayasada, yasalarda ve son olarak tasarıda geçen ‘genel ahlak’ gibi sınırları belirsiz bir tanımlamaya da karşıyız. Bu tasarı toplumun İslamcılaştırılmasıdır. Tek adam diktatörlüğünün kurumsallaştırılmasına zemin hazırlamayi hedeflemektedir” diye konuştu. Platform olarak tüm kadınları eşit ve özgür bir hayat için mücadeleye çağırdı.


İlgili haberler
5 Maddede Müftülere Nikâh yetkisine neden ‘hayır’...

Meclis’e sunulan Nüfus Hizmetleri Kanun Tasarısı kadınların medeni haklarının tırpanlanmasının önünü...

100’e yakın örgütten deklarasyon: Bu yasalar böyle...

AKP hükümetinin kadın düşmanı yasalarına karşı kadınlar “Eşit ve özgür bir yaşam için; bu yasalar bö...

Kadınlar Meclis girişinde engellendi

Bugün görüşülecek olan müftülere nikah yetkisi veren yasa tasarısı için Meclis’e girmek isteyen kadı...