İstanbul’da ‘Müftülük yasasını geçirmeyeceğiz’ diyen kadınlar zincir oluşturdu
Müftülere nikah yetkisini içeren yasa tasarısının alt komisyondan geçirilmesine karşı Kadıköy’de toplanan kadınlar, “Bu yasa Meclisten geçmeyecek. Eşitsiz yaşamaktan bıktık” dedi.

Önceki gün İçişleri Komisyonundan alt komisyona gönderilen müftülere nikah yetkisi verilmesini içeren ‘Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı alt komisyondan tekrar İçişleri Komisyonuna gönderildi. Bugün İçişleri Komisyonundan da geçen yasaya karşı kadınlar İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir gibi illerde sokaklara çıktı. İstanbul’da Kadıköy Kalkedon Meydanı’nda toplanan kadınlar yasanın geri çekilmesini istedi. “Müftü nikahı imam nikahını engellemez”, “Çocuk yaşta evlendirme çocuk istismarıdır” diyen kadınlar tasarıyı bu hali ile geçirtmeyeceklerini söyledi.

KADINLARI RESMEN EVLENDİRECEK!
Kalkedon Meydanı’ndan sloganlarla yürüyen kadınlar Halitağa Caddesi’nde zincir oluşturdu. Kadınlar “Eşitsiz yasalardan, eşitsiz yaşamaktan bıktık usandık. Her gün kadınlar öldürülürken boşanmayı engellemeyi amaç edinen, kadın erkek eşitliğini temel almayan müftülük ‘sorun’ yaşayan kadınlara ‘aile terapisi’ veriyor. Aile içi şiddet, çocuk yetiştirme, ev ekonomisi gibi konularda eğitim faaliyetleri yürütüyor; kadın sığınaklarında çocuk evlerinde bu konuda hiçbir eğitim almadan danışmanlık sunuyor. Şimdi de kadınları resmen evlendirecek!” dedi.

BU YASALAR BÖYLE GEÇMEZ!
“Devletin herkesi kapsaması gereken sosyal hizmet alanını, eğitim alanını, sosyal politikalarını toplumun tamamı açısından kapsayıcı olmayan dini bir kuruma devretmekte olduğunu görüyoruz. Bu yasa bu haliyle Meclisten geçmez” diye konuşan kadınlar şöyle devam etti: “Her ilde müftülüklere bağlı aile ve dini rehberlik büroları var. Her ilde kadınların şiddete uğradıklarında Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri yok. Kadınlar şiddete uğradıklarında ya da evlenmek için boşanmamaları gerektiğini savunan bir kuruma başvurmak zorunda kalmasın diye bu yasalar böyle geçmez.”

İlgili haberler
Müftülere nikah yetkisi ve boşanmaların engellenme...

İçişleri Komisyonunda müftülere nikâh kıyma yetkisi veren düzenleme tartışmalar üzerine alt komisyon...

Böyle bir meclisin meşruiyeti, öldüren kocanın sev...

‘Bu Meclisin kadınlar açısından meşruiyeti, kadınlara sürekli şiddet uygulayıp, zoraki birlikteliğe...

İzmirli kadınlar yasa tasarısına karşı sokağa çıkt...

İçişleri Komisyonunda bugün görüşülen ve Genel Kurula gönderilmek üzere Komisyondan geçen müftülere...