Müftülere nikah yetkisi ve boşanmaların engellenmesi raporu Meclis gündeminde
İçişleri Komisyonunda müftülere nikâh kıyma yetkisi veren düzenleme tartışmalar üzerine alt komisyona gönderildi.

Kadınların “Bu yasalar böyle geçmez” diyerek meclisin açıldığı gün eylem yaptığı, müftülere resmi nikah yetkisi veren Nüfus Hizmetleri Kanunu ile, kadınların medeni haklarının kısıtlanmasını öngören önerileriyle tepki toplayan Boşanma Komisyonu raporu bugün meclis gündeminde olacak.
Boşanma Komisyonunun raporunun meclis başkanı tarafından meclis genel kuruluna sunulması beklenirken, Nüfus Hizmetleri Kanununda yapılacak değişiklik İçişleri Komisyonunda ele alınacak.

Kadınlar 1 Ekim’de eşzamanlı olarak pek çok ilde, 2 Ekim’de ise Ankara’da meclis önünde “bu yasalar böyle geçmez” diyerek eylem yapmış, ve Nüfus Hizmetleri Kanununda yapılacak değişikliklere şu nedenlerle karşı çıkmıştı:
"Hayatlarımızı belirleyecek yasaların bize sormadan yapılmasına itirazımız var! Eşit ve özgür bir hayat için bu yasalar böyle geçmez"

Boşanma Komisyonu raporu ise büyük tartışmalar yaratmış ve kadınların tepkisini çekmişti.
Komisyon neler önermişti? Kadınlar nasıl değerlendirmişti?

Boşanma Komisyonu üzerine AKP Düzce Milletvekili ve Boşanmaların Önlenmesi Komisyonu olarak bilinen TBMM Aile Bütünlüğünün Korunması Araştırma Komisyonunun başkanlığını yapan Ayşe Keşir söz alacak.

 

1 Ekim ve 2 Ekim'de "Eşit ve Özgür Bir Hayat için Bu Yasalar Böyle Geçmez" diyerek pek çok ilde eylem yapan kadınlar ve Ankara Kadın Platformu, meclis genel kurulunda ve İçişleri Komisyonunda görüşülmesi planlanan yasa tasarılarına karşı tüm kadınları saat 15:30'da #BuYasalarBöyleGeçmez #MüftüResmiNikahKıyamaz etiketleriyle sosyal medya eylemi yapmaya çağırdı. Bu etiketle yapılan paylaşımlar twitter gündeminde birinci sıraya yükseldi. 

MÜFTÜLERE NİKAH DÜZENLEMESİ ALT KOMİSYONA ÇEKİLDİ
Bugün Meclis İçişleri Komisyonunda görüşülen il ve ilçe müftülerine nikah yetkisi veren 5490 sayılı yasa değişikliğinin tartışmalar üzerine alt komisyona gönderilmesine karar verildi. Kararı komisyonda yer alan kadın milletvekilleri sosyal medya hesapları aracılığıyla duyurdu. Vekiller komisyon görüşmeleri boyunca sosyal medya kampanyası yaparak tasarıya tepki gösteren kadınlara “devam edin” çağrısı yaptı.


İlgili haberler
2016 Mayısından 2017 Mayısına, Boşanmaların Önlenm...

2016 yılının Mayıs ve Haziran ayı, kadınların Boşanmaların Önlenmesi Komisyonunun haklarımızı sıfırl...

Kadınlar sokakta: Bu yasalar böyle geçmez!

Kadınlar, müftülere nikah yetkisi veren yasa tasarısına ve Mağdur Hakları Yasa Tasarısına karşı mecl...

Kadınlar eylemlerini Meclise taşıdı

Müftülere nikah yetkisi veren yasa tasarısı ile Mağdur Hakları Yasa Tasarısına karşı Meclis önünde e...