Kadınlar Meclis girişinde engellendi
Bugün görüşülecek olan müftülere nikah yetkisi veren yasa tasarısı için Meclis’e girmek isteyen kadınlar engellendi.

Müftülere nikah yetkisi veren yasa tasarısı bugün İçişleri Komisyonunda görüşülecek. Ankara Kadın Platformu üyesi kadınlar yasa tasarısını protesto etmek için bugün erken saatlerde Meclis önüne geldi. Meclis’e girmek isteyen kadınların bir kısmı “yasaklı liste”de oldukları gerekçe gösterilerek içeri alınmadı.
Müftüleri nikah yetkisi veren yasa tasarısı dün İçişleri alt komisyonunda görüşülerek kabul edilmesinin ardından bugün İçişleri Komisyonunda görüşülecek.

Ankara Kadın Platformu yasa tasarısını protesto etmek için sabahın erken saatlerinde Meclis önüne geldi. Meclise girmek isteyen kadınların bir kısmı engellemeyle karşılaştı. Hangi gerekçeyle içeri alınmadıklarını öğrenmek isteyen kadınlar, “yazılı sorup alabilirsiniz” cevabıyla karşılaştı.


Kadınlar Meclis’e girebilmek için bekleyişlerini sürdürürken CHP Bursa milletvekili Nurhayat Altaca Kayışlıoğlu da kadınlara destek amacıyla kadınların yanına geldi. Alınan bilgiye göre polislerin elinde yasaklı isimlerin bulunduğu bir liste olduğu ve listede yer alan kadınların Meclis’e alınmadığı bildirildi.

İçeri alınmayan kadınların bekleyişleri Meclis önünde devam ederken içeride bulunan platform üyesi kadınlar da Merclis’te kadın vekillerle birlikte açıklama yapacak.
Meclise alınmayan kadınların kapıda bekleyişi sürerken çevik kuvvet kadınlara müdahale etti, kadınları iterek kapıdan uzaklaştırdı.

Meclis Genel Kurul önünde kadınlar, kadın vekillerle açıklama yaptı.

GERİ ÇEKİLENE KADAR MÜCADELEYE DEVAM

İçeriye giren platform üyesi kadınlar da Meclis’te CHP ve HDP’li kadın vekillerle birlikte basın açıklaması yaptı. Ankara Kadın Platformu adına konuşan Hilal Zambakçı, tasarının gizli kapaklı bir şekilde alelacele gündeme getirildiğini söyledi. Kamuoyunda Müftülüklere Nikah Yetkisi veren tasarı olarak bilinen Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair tasarının kadınlar açısından çocuk evliliklerin ve tecavüzcüleriyle evlendirmelerin önünü açacak bir tasarı olduğunu belirtti. Kadınların tasarıya karşı 2 buçuk aydır mücadele verdiğini kaydeden Zambakçı, kadınların tasarının Meclisin önüne gelmesini istemediğini yüzlerce kez gösterdiğini belirtti. Böyle bir tasarıyla kadınların karşısına çıkılamayacağını vurgulayan Zambakçı, medeni haklara, laikliğe ve eşitliğe saldırı olduğunu vurguladı. Zambakçı: "Biz bugün Mecliste kadın vekillerle birlikte kadınlara sorulmadan yasa yapamayacağınızı, yaptırmayacağımızı yapmaya kalktığınızda kadın mücadelesini bulacağınızı söylemek için geldik. Bu tasarının geri çekilmesini ve iptalini istiyoruz. Geri çekilene kadar mücadele devam edeceğiz”.



İlgili haberler
5 Maddede Müftülere Nikâh yetkisine neden ‘hayır’...

Meclis’e sunulan Nüfus Hizmetleri Kanun Tasarısı kadınların medeni haklarının tırpanlanmasının önünü...

100’e yakın örgütten deklarasyon: Bu yasalar böyle...

AKP hükümetinin kadın düşmanı yasalarına karşı kadınlar “Eşit ve özgür bir yaşam için; bu yasalar bö...

Müftülere nikah yetkisi alt komisyonda kabul edild...

İçişleri Komisyonundan alt komisyona gönderilen yasa taslağı, muhalefetin itirazlarına rağmen oyland...