İzmir Kadın Platformu: Cinsel istismar yasasına karşı alanlarda olacağız
İzmir Kadın Platformu yeniden tartışmaya açılan cinsel istismar yasasına karşı bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi.

Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelerek basın açıklaması yapan İzmir Kadın Platformu, “Biz kadınlar bu yasanın meclis gündemine tekrar getirilmeyeceği garanti edilene kadar alanlarda olacağız” dedi.

Açıklamayı okuyan Platform Üyesi Nuray Öztürk, “Şimdi 2016 yılında Meclis gündemine getirilen ve tepkilerimiz üzerine geri çekilen ‘Çocukların Cinsel İstismarı’ suçunun faili ile mağdurun ‘evlenmesi’ halinde cezada indirim, cezanın ertelenmesi, hükmün açıklanmasının geri bırakılması gibi suçlu lehine hükümlerin uygulanmasını öngören düzenleme seçim öncesi yeniden tartışmaya açıldı. Medyaya “çocuk istismarcısına evlilik affı” başlığıyla yansıyan bazı haberlere göre af teklifinin yasalaşması durumunda cezaevinde bulunan 10 bin kişinin tahliye edileceği iddia ediliyor” dedi.

‘SADECE ÇOCUKLARA DEĞİL, İNSANLIĞA YÖNELİK SUÇTUR’

“Çocuğun cinsel istismarının evlilik yolu ile meşrulaştırılmaya çalışılması yalnız çocuklara yönelik değil, insanlığa yönelik bir suçtur ve Türk Ceza Kanunu’nda da bu şekilde tanımlanmıştır. Söz konusu düzenlemenin yasalaşması, tecavüzün ve tecavüzcünün, toplum ve devlet eliyle korunmasıdır” diye konuşan Öztürk, bu durumun halihazırda mevcut olan çocuk istismarının ve çocuk yaşta evliliklerin sayısını artıracağını vurguladı.

Bu düzenleme ile birlikte, cezaevlerinde bulunan pek çok çocuk istismarcısının serbest ve cezasız kalacağını ve bu durumun yeni failler için özendirici olacağını belirten Öztürk
“Ortada bir mağduriyet varsa bu istismar suçunu işleyen değil, erken yaşta evliliğe zorlanan, istismara maruz kalan çocuklarımızdır. Ve bu mağduriyeti yaratan istismar suçunu düzenleyen yasalar değil, tüm itirazlara ve uyarılara rağmen özellikle kız çocuklarını eğitimin dışına iten 4+4+4’ü uygulayan, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından çocuk istismarını meşrulaştıran fetvalar yayınlayan, çocukların cinsel ilişkiye rıza yaşını 15’ten 12’ye indiren, lise çağında evliliğe onay veren, Devlet bütçesini kız çocuklarının okuması, meslek sahibi olması için değil “evlilik teşviklerine, çeyiz yardımlarına” harcayan hükümetin kendisidir”dedi.


‘ALANLARDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Öztürk, “İzmir Kadın Platformu olarak 2016 yılında da belirttiğimiz gibi tecavüzü, erken ve zorla evlilikleri meşrulaştıracak hiçbir yasal değişikliği kabul etmiyoruz. Devletin asli görevi çocukları korumaktır, çocuk istismarcılarını değil. Çocuk istismarını meşrulaştıracak bir düzenlemeyi, çocukların uğradığı istismar ve tecavüze yasal evlilik kılıfı uydurmayı, çocuklara tecavüz edenlere af getirmeyi, kız çocuklarının istismar edenle evlenmesi anlamına gelecek yasal düzenlemeyi aklınızdan bile geçirmeyin!” diyerek, “ Biz kadınlar bu yasanın Meclis gündemine tekrar getirilmeyeceği garanti edilene kadar alanlarda olacağız” diye ekledi.



İlgili haberler
Eskişehirli kadınlar: İstismarı meşrulaştıracak bi...

Eskişehir’de kadınlar erken yaşta evliliklerde cezaları affetmeyi öngören, çocuk istismarını afla ak...

Aklınızdan bile geçirmeyin!

‘Çocuklarımızın evlendirilmesine yasal kılıflar bulup, sonra o yaşta çoluk çocuk sahibi kadınlar mua...

Malatyalı kadınlar çocuk istismarına karşı sokağa...

Malatya Demokratik Kadın Platformu kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarına sokağa çıkarak tepki g...