Ankara’nın Mamak ilçesi Tuzluçayır Mahallesi ve Sincan ilçesi Fatih Mahallesi’nde yaşayan kadınların yaşamları elektrikten, gıdaya, doğal gazdan kiraya gelen zamlarla iyice zorlaştı. Kadınlar faturaları ödeyemediklerini, marketlere giremez olduklarını, çocuklarının süt isteğini bile karşılayamaz hale geldiklerini anlatıyor. “Faturaları ödeyemiyoruz. Yardıma muhtaç hale geldik” diyeni de var; “Çocuklarıma hiç oyuncak alamadım, süt istiyorlar alamıyorum. Bazen geceleri düşünüyorum, ailece deli olsak hiçbir şeyi umursamasak” diyeni de...
‘ÇOCUKLARIMA HİÇ OYUNCAK ALAMADIM’
Tuzluçayır’da yaşayan Müzeyyen S. 30 yaşında. Üç çocuğu var. Üçü de engelli. Eşi inşaatlarda çalışıyor. Müzeyyen’in yaşamı zorlu. Yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlatıyor: “Çocuklarıma hiç oyuncak alamadım, çocuklarım süt istiyor alamıyorum. Kıyafetlerini oradan buradan temin ediyorum. Karnımızı zor doyuruyoruz, kiramızı veremiyoruz. Yaza birikiyor, eşim yazın çalışınca veriyoruz. Eşim işçi kahvesine gidiyor yazları, iş olunca çalışıyor. Çalışacak gücü var, isteği var, iş yok. Bazen geceleri düşünüyorum ailece deli olsak, hiçbir şeyi umursamasak diye”.
‘YARDIMA MUHTAÇ HALE GELDİK’
Tuzluçayır’da yaşayan Z.S., beş çocuğu olan bir kadın. Çocukların ikisi evli, üç tanesi evde, sadece biri asgari ücretle çalışıyor. Eşi de inşaat işçisi, iş bulursa çalışıyor. Kızı kafede çalışıyormuş ama hastalıktan dolayı işten çıkarmışlar. Türkçe bilmeyen Zeynep’in “500 doğal gazım geliyor, 600 ev kirası, 200 su faturam. Faturalarımızı ödeyemiyoruz, ne yapacağımızı bilemiyoruz. Yardıma muhtaç hale geldik” sözlerini gelini çeviriyor bizlere.
‘BİR KOLİ YUMURTA ALAMADIM’
Fatih’te yaşayan 3 çocuk annesi Hafize’nin eşi Sincan Organize Sanayide işçi. Eşi daha önceki iş yerinde maaşını alamadığı için çok zor durumda kalmışlar. Evinin kira olduğunu, her şeyin çok fazla zamlandığını, elektrik, su ve marketlere hiç giremediklerini, marketlerin el yaktığını söylüyor. Hafize “Geçen gün markete gidip bir koli yumurta alamadım. 30 tane olan koli yumurtanın sadece 15’ini alabildim. Marketten çıktığımda 100 lira para harcamıştım ama poşete baktığımda poşette hiçbir şey yoktu” diye anlatıyor. En ucuz yağ olan yağı bile artık alamadığını söyleyen Hafize kara kara düşünüyor: “3 çocukla ne yapacağımı bilemiyorum. Eşim asgari ücretin biraz üzerinde para alıyor, durumumuz çok zor.”
Fotoğraflar: Ekmek ve Gül
İlgili haberler
Asgari ücret yeni yılla birlikte ‘buharlaşacak’!
‘Eskiden verilen zamları düşününce bu zamma sevinenler var ama verilen zam giderden az olduğu için b...
Asgari ücret zammı derdimize derman değil
Asgari ücret zammı karşısında hayal kırıklığına uğradığını söyleyen kadın işçi: ‘İşveren, devlet des...
LCW işçileri: ‘Asgari ücreti belirleyenler bu ücre...
2021 yılı için asgari ücretin 2 bin 825 lira 90 kuruş açıklanmasını LCW'den kadın işçiler değerlendi...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.