Hiranur Vakfı davası ertelendi: Sanık tarafı istismarı meşrulaştırdı
Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızını 6 yaşında dini nikahla evlendirmesine ilişkin dava yine ertelendi.

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfının kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızı H.K.G'yi “müridi” Kadir İstekli ile “evlendirmesi”yle ilgili 6. Celsede karar çıkması bekleniyordu. Dava 23 Ekim’e ertelendi.

İsmailağa Cemaatine bağlı Hiranur Vakfının kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi henüz altı yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli’yle “evlilik” adı altında yıllarca istismara maruz bırakılmasına ilişkin açılan davanın 6. duruşması Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Bir önceki celsede sanık Kadir İstekli’nin avukatı davadan azlini istemişti. 6. Celsede sanık avukatı yeni atandığı için süre istedi, dava avukatın süre istemesi nedeniyle 23 Ekim 2023’e saat 10.00’a ertelendi.

UCİM BAŞKANI SAADET ÖZKAN: KİRLİ ELLERİN KÖKÜNÜ KAZIYACAĞIZ

Dava sonrası Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği (UCİM) açıklama yaptı. İlk açıklamayı yapan UCİM Başkanı Saadet Özkan “UCİM olarak 6 yaşında zorla evlendirilen toplumun tahammül edemediği ve adalete beklediği dava için buradayız. Her seferinde dava ertelensin diye uğraşıp duruyorlar, sanık avukatı geçen celsede değişti, daha önce gelmedi. Çocukluğunu kurtarmak isteyen büyümüş bir kadınının cesaretle sesini çıkardığı bir yerde adalet için mücadele ediyoruz. Bugün de yine avukat ve yine çıkmayan bir savunma ve yine karara bağlanmamış bir celse ile karşı karşıyayız. Mahkeme heyetinin sabırla beklediğinin farkındayız, çünkü bu küçük küçük olan kısımlarda acil karar verilirse istinaftan bozma geleceğini de biliyoruz. Adaletin kararının verileceği günü bekleyeceğiz. Bu ülkede hiç kimse çocuklara kirli elleriyle dokunamayacak ve biz o kirli ellerin kökünü kazıyarak mücadele edeceğiz” dedi.

BİR ŞAHIS ‘BU DAVA ÖĞRETMENİYLE EVLEN GENÇ BİR KIZIN DAVASIDIR’ SAVUNMASI YAPTI

Saadet Özkan’ın konuşması sonrası avukat olduğu sanılan bir şahıs araya girerek provokasyon yaratmaya çalıştı, davanın bir istismar davası olmadığını iddia etti. “Bu dava öğretmeniyle evlen genç bir kızın davasıdır” diyen kişi, “Ben Bartınlıyım, çocuğum 6 yaşındayken Kuran kursuna verdim, Kuran’a geçtiği için gelinlik giydirdik, bu gelinlik hikayesi tamamen buradandır. Toplumumuz tarafından bilinen ve yapılan bir şeydir. Çocuk büyümüş 18 yaşına gelmiş aynı hoca ile evlenme durumu olmuş” sözleri üzerine kadınlar alkışlarla ve sloganlarla şahsa tepki gösterdi.

KATAKULLİ YAPAMAYACAKLAR

UCİM Genel Başkan Yardımcısı Yücel Ceylan da şahsın açıklaması üzerine konuştu. “Benim kızım 6 yaşında gelinlik giyindi’ demenin bir izahı yoktur diyen Ceylan, “Siz niye 6 yaşındaki çocuğa gelinlik giydiriyorsunuz, niye böyle bir şeye ihtiyaç duyuyorsunuz, niye bu çocuğun zihninin altında bunu aşılıyorsunuz?” diye sordu. Ceylan sözlerinin devamında, “Bu çocuklar eğitim görecek, olgunluk yaşına gelecek, mesleklerini ellerine alacaklar, ondan sonra evlenecekler. Bu çocukların hayata katılmasına neden tahammül edemiyorsunuz, siz amacınız nedir? Yeter artık yüzyıllarda size köle oldular köle olmaya mı devam edecekler” dedi. Saadet Özkan ise “Çocukların kemik yaşını değiştirmek için katakulli yapmayacaklar, bu ülkenin doktorları, hakimleri, savcıları, herkes evlatlarına sahip çıkacak” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?
Birgün'den Timur Selçuk'un haberine göre Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G., 6 yaşındayken 29 yaşındaki “mürit” Kadir İstekli ile dini nikahla evlendirildiğini söyleyerek şikayetçi oldu. Şikayet üzerine Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılarak, iddianame hazırlandı.  İddianamede, Kadir İstekli hakkında 67 yıl 10 ay 15 gün; baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel hakkında ise 22 yıl 6 ay hapis cezası istendi. Davanın görülen ilk duruşmasında mahkeme heyeti, gizlilik kararı alarak yayın yasağı getirdi. Davanın 5'inci duruşmasında ise Kadir İstekli’nin avukatının vekillikten çekilme dilekçesi vermesi üzerine duruşma ertelendi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli Hiranur Vakfı...

Hiranur Vakfı'nın başkanınca vakıfla resmi ilişkileri kalmadığı iddia edilen Gümüşel ve İstekli'nin...

Yeni Şafak Hiranur Vakfında yaşanan çocuk istismar...

H.K.G.’nin ailesi, Psikiyatrist Süleyman Salih Zoroğlu hakkındaki iddialar üzerinden açıklama yaptı,...

Hiranur Vakfı için sahte rapor düzenleyenler yargı...

Ankara Barosunun, Hiranur Vakfı davasında 'kemik yaşı tespitinde usulsüzlük yapma' gerekçesiyle suç...