Plaza de Mayo Anneleri’nden dayanışma: Cumartesi Anneleri’nin yanındayız
Arjantin'de 1977'den beri kayıplarını arayan Plaza de Mayo Anneleri, Türkiye'de kayıplarının akıbetini soran ve haftalardır her eylemde gözaltına alınan Cumartesi Anneleri'ne destek açıklaması yaptı.

Arjantin'de kaybedilen yakınlarını arayan Plaza de Mayo Anneleri yaptıkları eylemde, AYM kararına rağmen her hafta gözaltına alınan kayıp yakınları ve hak savunucularına destek verdi.

Buenos Aires'te annelerle özdeşleşen Plaza de Mayo Meydanı'nda toplanan anneler, AYM'nin hak ihlali kararına rağmen Galatasaray Meydanı'nda toplanmaları engellenen ve her hafta gözaltına alınan Cumartesi Anneleri'ne sevgilerini ve dayanışma duygularını gönderdi.

Bir video kayda alan Plaza de Mayo Anneleri, dayanışma mesajında, "Plaza de Mayo Meydanı’ndaki sevgili annelerimizle birlikte Cumartesi Anneleri’nin yanındayız. Onlarda Galatasaray Meydanına dönüp, gözaltında kayıplarının akıbetini sorabilsinler diye dayanışma içindeyiz. Adaletsizliğe artık yeter. Her hafta gözaltına alınmalarına artık yeter” denildi.

PLAZA DE MAYO ANNELERİ

Plaza de Mayo Anneleri, 1976-1983 yılları arasında askeri diktatörlük döneminde, çocukları kaybolan Arjantinli anneler tarafından kuruldu. Anneler ilk eylemlerine, 1977 yılında başkent Buenos Aires’te Plaza de Mayo ve Casa Rosa’da başkanlık sarayı önünde başladı. Beyaz başörtüsü takan anneler, askeri rejimin işlediği suçları ifşa etmeye çalıştı. Annelerin mücadelesi tüm dünyada insan hakları hareketine ilham verdi.

CUMARTESİ ANNELERİ AYM KARARINA RAĞMEN HER HAFTA GÖZALTINA ALINIYOR

Yıllardır kaybedilen yakınlarının akıbetini Galatasaray Meydanı'nda soran Cumartesi Anneleri, 15 Temmuz Darbe Girişimi ve devamında ilan edilen OHAL sürecinde alana çıkmaları engellenmişti. Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı’ndaki 700’üncü hafta buluşması yasaklandı ve toplanan anneler ve hak savunucularına polis müdahale etti.

Cumartesi Anneleri’nden Maside Ocak’ın 2019 yılında yaptığı bireysel başvurusuna ilişkin kararını açıklamayan Anayasa Mahkemesi, polis müdahalesi ile toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine karar verdi. AYM ayrıca kararın bir örneğini de "yeni ihlallerin önlenmesi için" Beyoğlu Kaymakamlığı'na gönderdi. Kararda, "Grubun kaybolan yakınlarının bulunması ve kamuoyunda farkındalık yaratılması amacına yönelik oturma eylemi ve basın açıklaması yapmak istemesi demokratik bir toplumda saygı ile karşılanmalıdır" denildi.

Kararla birlikte, Cumartesi Anneleri ve diğer hak eylemleri ile özdeşleşen Galatarasay Meydanı'ndaki açıklamaların önü hukuken açılmış oldu. Ancak AYM'nin bu kararı emsal niteliği taşırken, annelerin ve insan hakları savunucularının eylemi engellenmeye devam etti. Cumartesi Anneleri ve hak savunucuları her cumartesi Galatasaray Meydanı'nda toplanıyor ve polis haftalardır bu kişileri gözaltına alıyor. 

Fotoğraf: Solda, Plaza De Mayo Anneleri'nin destek videosundan ekran görüntüsü. Sağda, Cumartesi Anneleri gözaltına alınıyor. Fotoğraf: Özcan Yaman/Evrensel