Helin’in duruşmasına yanlış sanık getirildi, duruşma ertelendi
17 yaşındaki Helin’i öldüren Mustafa Yetgin’in ilk duruşması öncesi adliye önünde bir araya gelenler ‘Yasta değil isyandayız, Helin Palandöken’i unutmayacağız’ dedi.

Pendik’te, 13 Ekim’de 17 yaşındaki lise öğrencisi Helin Palandöken’i av tüfeğiyle öldüren, iki kişiyi de yaralayan Mustafa Yetgin bugün Anadolu Adliyesi 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargıç karşına çıkması bekleniyordu. Ancak bir skandal yaşandı ve duruşmaya yanlış sanık getirildi. Sanığın 'Ben Mustafa Yetgin' değilim demesiyle gerçek ortaya çıktı.

Duruşma öncesi adliye önünde biraraya gelen Helin’in ailesi, kadın örgütleri ve milletvekilleri “Helin Palandöken için İsyandayız” ve “Yasta değil isyandayız, Helin Palandöken’i unutmayacağız” pankartları ardında buluştu. Ortak bir açıklamadan ziyade tek tek açıklamalar yapıldı.

Adliye önünde açıklama yapanlardan Mor Dayanışma üyesi Dürdane Adıgüzel, Helin’in öldürüldüğü günlerde cinayeti “aşk cinayeti” olarak duyuran medyaya tepki gösterip, “Ülkemizde her yıl yüzlerce kadın çoğu zaman en yakınları tarafından ‘aşk, sevgi, tutku, namus, cinnet’ kisveleri altında erkekler tarafından öldürülüyor. Medyanın cinsiyetçi dili erkek şiddetini yeniden üretiyor, normalleştiriyor. İktidar, kadın cinayetlerine gerekçeler üretip meşrulaştırıyor. Ceza indirimleriyle kadınları öldüren erkeklerle suç ortaklığına devam ediyor. Biz, bir kızkardeşimizin daha aramızdan ayrılmasına, hayattan koparılmasına izin vermeyeceğiz. Erkek adalet değil, gerçek adalet istiyoruz” diye konuştu.

2017'DE 15-24 YAŞ ARASI 60 GENÇ KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

İstanbul Kadın Meclisleri adına açıklama yapan Beyza Aksoy, “Mustafa Yetgin Helin’i internetten aldığı pompalı tüfekle planlayarak öldürdü. Silah almayı bu kadar kolaylaştıranlar, Helin’in öldürülmeden önce sosyal medyadan bir erkek tarafından takip edildiğini ve sokağa çıkmaya korktuğunu duyurması üzerine ne yaptılar? Hiçbir şey. 2017 yılında 15-24 yaş arasında 60 kadın öldürüldü. Genç kadınlar hayatları hakkında karar vermek isterken öldürülüyor. Ama artık kadınlar eskisi gibi değil. Genç kadınlar hayatın içinde olmaktan vazgeçmeyecekler. Helin’in davasının sonuna kadar takipçisi olacağız, Fail Mustafa Yetgin’e hiçbir indirimin uygulanmaması için mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi.


BABA PALANDÖKEN: 'CAYDIRICI CEZA İSTİYORUM'

Helin Palandöken’in babası Nihat Palandöken de “Her öldürülen kadın, bizim ciğerimizi tekrar tekrar yaktı. Silahlanma sayısı 25 milyonu bulmuş bu ülkede. Bir ekmekten daha rahat alınıyor bu ülkede. Bunun önlenmesi lazım. En ağır cezanın verilmesini, caydırıcı bir ceza olmasını, benzer biçimde başka kadınların, genç kızların öldürülmesine izin vermeyecek caydırıcı bir uygulama yapılmasını istiyorum.” dedi.  

Duruşma öncesi yapılan açıklamaya CHP milletvekilleri Gamze İlgezdi, Nurhayat Altaca, Mahmut Tanal da destek verdi. Umut Vakfı, Helin’in yaşadığı Pendik ilçesinde yaşayan kadınlar, Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği, Pendik Kadın Dayanışma Derneği de davayı takip ediyor.

Duruşma ilan edilen saatinden 3 saat sonra başladı. Duruşma salonuna kadın örgütleri alınmadı. 

SKANDAL: DURUŞMAYA YANLIŞ SANIK GETİRİLDİ!

Gecikmeli başlayan davada, duruşmaya yanlış sanık getirildi. Skandal, sanık koltuğunda oturan şahsın kimlik tespiti sırasında "Ben Mustafa Yetgin değilim" demesiyle ortaya çıktı. Mahkeme başkanı cezaevinin aranması için duruşmaya ara verdi. Verilen aranın ardından yanlış sanığın getirilmesi nedeniyle mahkeme heyeti davayı 14 Mart'a erteledi.

‘KABUL EDİLİR BİR DURUM DEĞİL’
Palandöken’in avukatları, ailesi ve kadın kurumları duruşma sonrası yaşanan yanlışlık nedeniyle adliye önünde basın açıklaması yaptı. Palandöken’in avukatı Emrah Dalyan Türk, “Yargı sisteminde çok az görülen bir durum ile karşı karşıyayız. İsmi ve soy ismi tutan başka bir sanık gönderilmiş. Kasten insan öldürme suçundan yargılanan bir sanığın olmadığı bir dava görülemez. Biz sanığın getirilmesi için talepte bulunduk. Gereğinin yapılması için başvuruda bulunduk” dedi.
Baba Nihat Palandöken “Bu kabul edilir bir durum değil. Ben işimi bıraktım bu günü bekliyorum. Katil cezasını bulsun” dedi.

39 YILA KADAR CEZA İSTEMİ
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede tutuklu Mustafa Yetgin hakkında “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, “kasten öldürmeye teşebbüs”, “kasten silahla yaralama”, “iş yerinde silahla yağma”, “tehdit” ve “korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda silahla ateş etme” suçlarından da 39 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.
İlgili haberler
Helin’in cenazesi kadınların omuzlarında: Bir tek...

Pendik’te öldürülen lise öğrencisi Helin Palandöken’in cenazesi kadınların omuzlarında toprağa veril...

Helin ve annesi ‘mücadele’ demişti şimdi sıra bizd...

Okuduğu lisenin önünde pompalı tüfekle öldürülen Helin’in yaşamını, çocukluğunu annesinin arkadaşı A...

Helin’in babasından mektup var

“Başka kimsenin başına böyle bir olay gelmemesi için, başka kimsenin yüreğine bu acının düşmemesi iç...