Hasta alt bezi yardımı azaldı: ‘Bezleri bölerek kullanıyorum’
Hasta alt bezi kullanması gereken hastalar günde ortalama 4 bez kullanıyor. Devletin raporlu hastalara destek sunduğu bez yardımı ihtiyacı karşılıyor mu? Hasta bezi kullanan Zeynep yanıtlıyor.

SGK’nın Sağlık Uygulamaları Tebliği’nde yaptığı değişiklikle 1 Temmuz 2022’ye kadar sigortanın karşıladığı hasta alt bezleri artık SGK tarafından karşılanmıyor, yerine hastaların banka hesabına 243,64 lira yatırılıyor. Ancak bu miktar günde dört bez olarak raporlanan hasta bezlerinin sadece bir tanesine denk düşüyor. ‘Nakit ödeme imkânı’ şeklinde duyurulan bu değişiklik hastaların artık anlaşmalı bir eczane yerine her eczaneden bez temin edebileceğini söylüyor. Fakat hastaların çoğu bez fiyatlarını karşılayamıyor.

BEZ YARDIMI 1 PAKET BEZİ BİLE KARŞILAMIYOR

Hasta alt bezi kullanması gereken hastalar günde ortalama 4 bez kullanıyor, bu sayı altıya kadar çıkabiliyor. Bir pakette otuz tane bez bulunuyor, yani bir hastanın ayda en az dört pakete ihtiyacı var. Paket fiyatları ise 250-350 lira arasında değişiyor. Yeni yapılan değişiklikle SGK’nın hesaplara yatırdığı miktar ise 243,64 lira, bir paket fiyatını bile karşılamıyor. CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen’in açıklamasına göre ise hasta bezleri son altı ayda yüzde 100 oranında zamlandı.

BEZ FİYATLARI ARTIYOR, YARDIM AZALIYOR

Güvenliği için gerçek adını kullanamadığımız Zeynep yüzde 90 oranında felçli ve 7 yıldır düzenli olarak hasta bezi kullanıyor. Zeynep “İlk başta günlük dört bezi eczaneden herhangi bir ücret ödemeden alıyordum. Zamanla karşılanan bez sayısı azaldı şimdi ise hesabıma yalnızca 250 liraya yakın bir miktar yatıyor. Temmuz ayında 3 paket beze 450 lira, ekimde 750 lira verdik. Benim günde dört bez kullanmam gerekiyor, eğer dört paket bez alsam bu bin liraya geliyor” diyor.

‘KUMAŞ BEZ KULLANMAYA BAŞLADIM’

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sık sık dezavantajlı gruplara yaptığı yardımlarla övünürken hastalar yetersiz yardımlar nedeniyle alternatif çözümler bulmak zorunda kalıyor. Anlaşmalı eczaneler yerine herhangi bir eczaneden bez temin etme kolaylığı sağladığı söylenen sistem, bir kolaylık sağlamıyor. Çünkü artan enflasyon ve geçim sıkıntısı yüzünden hastalar bez fiyatlarını karşılayamıyor. Bezleri iki aylık yazdırıp her bezi ikiye bölerek kullandığını söyleyen Zeynep durumu “Bazen kumaş bez kullanmak zorunda kalıyorum, ne yapayım? Bir tek emekli maaşım var. Zaten her şeyi ucu ucuna ancak karşılarken temel ihtiyacım olsa da dört paket bez alamıyorum cebimden. Hükümetten bezlerimizi karşılamasını talep ediyorum. Çok fazla insan zor durumda kalıyor” şeklinde ifade ediyor.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Yerel yönetimler engellilerin hayatının neresinde?

Malatya’dan engelli bir kadın soruyor: ‘Engelli bireylerin sosyal hataya katılma ve hayatın içinde b...

Engelli bir kadına tecavüz eden fail neden ve nası...

Engelli genç kadına tecavüz eden erkek serbest, kadın ve ailesi tedirgin, soruşturma aşamasında gere...

19 yaşındaki engelli kadın tecavüze uğradı, Yeldeğ...

Yeldeğirmeni Mahallesi‘nde zihinsel engelli bir kadının, yöre derneği yöneticisi tarafından tecavüze...