Gülistan’ın için oturma eylemi: Sadece Dersim değil bütün Türkiye sahip çıksın
247 gündür kayıp olan Gülistan Doku’nun ailesi bir dizi taleple oturma eylemine başladı. Oturma eylemi sırasında anne Bedriye ve abla Aygül Doku gözaltına alındı.

Dersim’de 5 Ocak tarihinden bu yana kendisinden haber alınamayan üniversite öğrencisi Gülistan Doku’yu bulmak için kentte başlatılan arama çalışmaları 18 Ağustos’ta sonlandırıldı. Olaya ilişkin yürütülen soruşturmada da bir gelişme sağlanmaması üzerine Doku ailesi, çocuklarının bulunması talebiyle Seyit Rıza Meydanı’nda oturma eylemi başlattı.Eylemde konuşan abla Aygül Doku, atalepler karşılanmadan oturma eyleminin bitmeyeceğini söyleyerek “Sadece Dersim’i değil bütün Türkiye’yi 21 yaşındaki gencecik bir kadının 247 gündür bilinmeyen akıbetine sahip çıkmaya davet ediyorum.” dedi.  

Oturma eylemi esnasında anne Bedriye Doku ve abla Aygül Doku gözaltına alındı.

‘KÜÇÜCÜK BİR YER, HER YER KAMERA’

Eylemde konuşan anne Bedriye Doku, “Ben kızımı okula gönderdim ki kendi ayaklarının üzerinde durdursun, ben nasıl torunlarımı okula göndereceğim, ben kime ne güveneceğim? Kızımın kemiklerini bana verin çok mu zor? Burası küçük bir yer, her yer kamera.” İfadelerini kullandı. Anne Doku, Emine Erdoğan’a da seslenerek “Sende bir annesin, olaya müdahale edin, kızım bulunsun.” dedi.

‘TIKANMANIN SEBEBİ, BABANIN POLİS OLMASI MI?’

Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku da yaptığı konuşmada “247 gündür kızımızın kemiklerine bile ulaşamıyoruz. Artık Cumhurbaşkanının bu olaya müdahil olmasını istiyoruz. Bu ülke için, be kent için bir genç kadınının bulunamaması bir utançtır. Bizim bu kentte kafamızı vurmadığımız duvar, kapısını çalmadığımız kapı kalmadı. Biz artık bu duvarların önümüzden çekilmesini, biz artık o kapıların yüzümüze açılmasını istiyoruz. Biz artık kızımızın akıbetini öğrenmek istiyoruz. Gülistan Doku bulunmadan bu meydanları terk etmeyeceğiz. Artık yetkililerin, bizim kızımıza ne olduğu sorusunun cevabını vermelerini istiyoruz. Bu olayın tıkanmasının sebebi, Zaynal Abakarov’un üvey babasının bir polis memuru olması mıdır? Eğer böyle değilse kızımıza gidecek yolu gösterin bize.” ifadelerini kullandı.

DOKU AİLESİNİN TALEPLERİ
Abla Doku, birçok milletvekiline mesaj attıklarını ancak cevap alamadığını belirterek “Artık cumhurbaşkanının, Gülistan Doku’nun bulunması yönünde talimat vermesini istiyoruz.” dedi. Abla Aygül Doku, diğer taleplerine ilişkin de şu ifadeleri kullandı: “Bilirkişi raporuna rağmen tutuklanmayan Zaynal Abakarov’un tutuklanmasını istiyoruz. Abakarov’un üvey babası Engin Yücer’in, kendini olaya dahil etmesi, sosyal medya üzerindeki tehditleri bu olaya artık sadece oğlunun değil babasının da dahil olduğunu göstertiyor. Bundan dolayı şüpheli sıfatıyla dosyaya dahil olmasını, yargılanmasını ve sorgulanmasını istiyoruz.” Doku, talepler karşılanana kadar oturma eylemine devam edeceklerini belirterek “Sadece Dersim’i değil bütün Türkiye’yi 21 yaşındaki gencecik bir kadının 247 gündür bilinmeyen akıbetine sahip çıkmaya davet ediyorum.” dedi.
AİLENİN YANINA GİDİLMESİNE İZİN VERİLMİYOR

Doku ailesinin oturma eylemi yaptığı Seyit Rıza Meydanı, polisler tarafından abluka alındı. Onlarca polisin bulunduğu alanda Doku ailesi ile dışardan iletişim kurulmasına müsaade edilmiyor. Dersim Kadın Platformu’nun aileye destek olmak için ailenin yanına gitmesine polislerce izin verilmedi. İzin verilmeme sebebini ‘Sadece aile gelebilir?’ diye açıklayan polislere abla Aygül Doku “Bu kadınların hepsi Gülistan’ın ailesi” demesine rağmen kadın platformundan kadınlar ailenin yanına bırakılmadı.

Doku’nun Annesi Bedriye Doku ve ablası Aygül Doku, başlattığı oturma eyleminde, Gülistan Doku’nun fotoğrafını taşıyarak, “Dersim uyuma Gülistan’a sahip çık” sloganı attılar.

GÜLİSTAN DOKU'NUN AKIBETİNİ SORAN ANNESİ VE ABLASI GÖZALTINA ALINDI

Tunceli Valiliğinin pandemi yasaklarını gerekçe gösteren polis, Gülistan Doku'nun nerede olduğunu soran annesini ve ablasını gözaltına aldı.

Gülistan Doku'nun ablası Aygül Doku, gözaltına alınmalarının ardından şu ifadeleri kullandı: Kız kardeşimiz için yaptığımız oturma eyleminde gözaltına alındık. 'Niye' dedik, polis kadın memuru sırtıma tekme attı iki üç kere daha sonra onu çekmeye çalıştım, diğer polis memuru gelip telefonumu alıp videoyu sildi. Annem bayıldı, şu an hastanede darp raporu alıyoruz. Zaynal'ın özel diye telefonuna el koymayanlar telefonumu alıp videomu sildi. Kızımız olmayan biz, tekmeye yiyen biz, telefonumuzdaki veriler silinen biz, gözaltına alınan biz. Ey neredesiniz vekiller... 247 gündür ceset arayan biz, köprüde kalan biz, polis kadından tekme yiyen biz, gözaltına alınan biz, bize vuranı çektim diye telefonumu polis memuru alıp videoyu sildi. Zaynal'ın telefonuna 'özel' diye 52 gün sonra el koyanlar benimkine saniyede el koydular... Şu an gözaltında olan biz. Hâlâ annemle gözaltında tutuluyoruz, niye ama? Zaynal'ı 24 saat gözaltına almayanların gücü bir Bedriye anneye mi yetiyor? Annem tekrar bayıldı ama hiç bir yetkili ortada yok... Sadece bekletiliyoruz neden ama?

İlgili haberler
Abla Aygül Doku: Gülistan o gece neye şahit oldu?

Zaynal Abakarov’un Gülistan Doku’ya kaybolduğu gün ‘Az kalsın senin yüzünden annemin bütün planları...

Gülistan’dan 206’ncı günde de iz yok; Zainal Abara...

Gülistan Doku’dan 206 gündür haber alınamıyor. Doku ailesinin avukatı Ali Çimen'in Cumhuriyet Başsav...

Gülistan Doku’nun ablası: Gülistan’ın bu şekilde y...

Dersim’de 5 Ocak’tan bu yana kayıp olan Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku, ‘Bize, ‘Ankara’ ya gitm...