Filiz Kerestecioğlu, sığınmaevlerinde kalan ve oy kullanamayan kadınları sordu
HDP’li Filiz Kerestecioğlu, sığınmaevlerinde kalan kadınların seçme ve seçilme hakkının ihlalini Meclise taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, sığınmaevlerinde kalan ve haklarında gizlilik kararı olan kadınların seçme ve seçilme hakkının ihlaline ilişkin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması için Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi.

“Türkiye’de erkek şiddetine maruz kalmış ve şiddet uygulayandan korunmak için gizlilik tedbirlerine başvurmuş ya da gizlilik tedbiri olmasa da can güvenliğinden endişe eden binlerce kadın anayasal bir hak olan seçme ve seçilme hakkından faydalanmak için can güvenliğini riske atmak zorunda bırakılmakta ya da bu riski göze alamadığından oy kullanmaya gidememektir. Son 5 yılda Türkiye toplumu 7 kez sandığa gitmiş, her seçim öncesinde başta kadın örgütleri olmak üzere insan hakları örgütleri Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına, YSK’ya ve ilgili diğer mercilere yaptıkları başvurularla kadınların uğradığı hak ihlalinin sonlandırılması için düzenleme yapılmasını talep etmiştir. Yıllardır süren bu mücadeleye karşın 31 Mart yerel seçimlerinde kadınlar yine can güvenlikleri ve seçme ve seçilme hakları arasında tercihe zorlanmış ve kuvvetle muhtemel binlercesi de oy kullanma haklarından mahrum bırakılmıştır.” denilen önergede, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle şu sorular sorulmuştur:

*01 Ekim 2018-31 Mart 2019 tarihleri arasında Türkiye’deki toplam 144 sığınaktan destek almış kadın sayısı kaçtır? Bu tarihler arasında sığınakta kalıp aynı zamanda 6284 sayılı Kanun’da öngörülen gizlilik tedbirinden faydalanan kadınların sayısı kaçtır? Bu tarihler arasında sığınakta kalmayıp 6284 sayılı Kanun’da öngörülen gizlilik tedbirinden faydalanan kadınların sayısı kaçtır?
*Seçmen listelerinin kesinleşmesi öncesinde ikamet değişikliği için yurttaşların başvuru yapabildiği son tarih olan 17 Ocak 2019 ve 31 Mart 2019 tarihleri arasında kaç kadın sığınak desteğinden, kaç kadın gizlilik tedbirinden faydalanmaya başlamıştır?
*31 Mart 2019 tarihinde Türkiye’deki toplam 144 sığınaktan destek almış kadın sayısı kaçtır ve bunlardan kaçı yerel seçimlerde oy kullanabilmiştir?
*31 Mart 2019 tarihinde 6284 sayılı Kanun’da öngörülen gizlilik tedbirinden faydalanan kadın sayısı kaçtır ve bunlardan kaçı yerel seçimlerde oy kullanabilmiştir?
*31 Mart yerel seçimlerinde can güvenliği riskleri nedeniyle oy kullanamamış toplam kadın sayısı kaçtır? Sırasıyla, sığınakta kalan ve gizlilik tedbir kararı bulunan, sığınakta kalan ve gizlilik tedbiri bulunmayan, sığınakta kalmayan ve gizlilik tedbiri bulunan, sığınakta kalmayan ve gizlilik tedbiri bulunmayan oy kullanamamış kadın sayısı kaçtır?
*31 Mart yerel seçimleri öncesinde ŞÖNİM’lerden, ŞÖNİM bulunmayan illerdeki AÇSHB il müdürlüklerinden ve sığınaklardan destek alan kadınlara 31 Mart yerel seçimlerinde seçme ve seçilme haklarını kullanmaları, seçmen listelerinin oluşturulması gibi kadınların haklarından faydalanmaları önündeki engelleri kaldırmak amacıyla herhangi bir bilgilendirme çalışması yapılmıştır?
*31 Mart yerel seçimleri öncesinde ŞÖNİM’lerde, ŞÖNİM bulunmayan illerdeki AÇSHB il müdürlüklerinde ve sığınaklarda risk analizi ve güvenlik planı yapılırken kadınların seçme ve seçilme haklarını kullanmalarını engelleyebilecek risklerin değerlendirilmesi için Bakanlığınızın herhangi bir çalışması olmuş mudur?
*31 Mart yerel seçimleri öncesinde erkek şiddetine maruz kalmış kadınların oy kullanamamaları hakkında insan hakları örgütleri, kadın örgütleri ve kadınlar tarafından yapılmış başvurular Bakanlığınız tarafından değerlendirilmiş midir? Bakanlığınız bu sorunu çözmek için Yüksek Seçim Kurulu ile iletişime geçmiş midir?
*31 Mart yerel seçimlerinde kadınların seçme ve seçilme hakkını özgürce kullanabilmeleri için Bakanlığınızın bir çalışması olmuş mudur?
*31 Mart yerel seçimlerinde kadınların seçme ve seçilme hakkını kullanırken can güvenliklerini tehdit edecek bir durumun ortaya çıkmaması için Bakanlığınız tarafından alınan önlemler nelerdir?”
İlgili haberler
GÜNÜN ADALETSİZLİĞİ: Sığınmaevindeki kadınlar oy k...

Kadınları şiddetten koruyabilmek önemli bir dayanak olan sığınmaevlerinde kadınlara oy kullandırmama...

GÜNÜN DİKKATİ: Yaklaşık 4 bin kadın oy kullanamaya...

Önlem alınmazsa son 5 seçimdir oy hakkı engellenen sığınmaevlerindeki kadınlar bu seçim de oy kullan...

Sığınmaevlerindeki 30 binden fazla kadın oy kullan...

31 Mart seçimlerinde sığınmaevlerinde kalan yaklaşık 30 bin kadın, oy kullanacakları adreslerin inte...