Pakize Hazar’ı katleden uzman çavuşa ‘takdir’ indirimi!
Pakize Hazar’a zırhlı araçla çarpan Uzman Çavuş’un karar duruşması görüldü. Sanığa 3 yıl hapis cezası veren mahkeme heyeti, ‘takdir indirimi’ uygulayarak cezayı 2 yıl 6 aya indirdi.

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 14 Haziran 2017 tarihinde yaşlılık maaşını almak için ilçe merkezine gelen 85 yaşındaki Pakize Hazar, trafiğe kapalı Mümin Ağa Caddesi’ndeki PTT binası önünde kirpi tipi zırhlı araç sürücüsü uzman çavuş S.K. tarafından ezilerek katledildi. Yürütülen soruşturma kapsamında hakkında “taksirle ölüme neden olma” suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis istemiyle tek paragraflık iddianame hazırlanan S.K.’nin duruşması 17 Nisan’da Lice Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.

‘BABAM TRAVMA YAŞIYOR’

Jinnews’ten Şehriban Aslan’ın haberine göre, Pakize Hazar’ın oğlu Veysi Hazar, duruşmada daha önceki beyanlarını tekrar ettiğini, bunun bir kaza değil cinayet olduğunu ve sanık hakkında şikâyetinin devam ettiğini söyledi. Hazar, kendisinin ve ailesinin mağdur durumda olduğunu ve özellikle babasının psikolojik travma yaşadığını ifade ederek, sanığın cezalandırılmasını istedi.

‘AİLE KAZANIN ŞOKUNU HÂLÂ ATLATAMADI’

Ailenin avukatı Serdar Yel de, önceki beyanlarını tekrar ettiğini ve müvekkillerinin beyanlarına katıldığını belirterek, “Müteveffanın yakınları kazadan dolayı şoku hâlâ atlatamamışlardır. Biz kazanın kasıtlı olduğunu düşünüyoruz. Kazanın meydana geliş şekli göz önüne alınarak sanığın en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ediyoruz” dedi.

MAHKEMEDEN SANIĞA ‘GELECEK’ İNDİRİMİ

Mahkeme heyeti ise, sanık S.K.’nin “taksirle ölüme neden olma” suçu işlendiği anlaşıldığından, suçun işleniş biçimi ve eylemin özellikleri göz önüne alınarak eylemine uyan 5237 sayılı TCK’nin 85/1. Maddesi uyarınca takdiren sanığın 3 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına; hükmolunan cezanın sanığının geleceği üzerindeki olası etkileri dikkate alınarak indirim yapılarak 2 yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.

Mahkeme heyeti ayrıca sanık hakkında trafik düzeninin gerektirdiği dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla işlediği “taksirli suçtan” mahkûmiyet nedeniyle 6 ay süre ile sürücü belgesine el konulmasına karar verdi.

Aile avukatı kararı, istinaf mahkemesine taşıyacak.

NE OLMUŞTU?
Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 14 Haziran 2017’de trafiğe kapalı Mümin Ağa Caddesi üzerindeki PTT Şubesinden maaşını almak için giden 85 yaşındaki Pakize Hazar, zırhlı aracın çapması sonu yaşamını yitirdi. Kamuoyunun yoğun tepkisine neden olan olaydan sonra ifadesi alınan sanık Uzman Çavuş S.K. serbest bırakılmıştı. Lice ilçe Jandarma Komutanlığının kusur tespitinin belirlenmesi amacıyla hazırladığı raporda sanık S.K.’nin “kusursuz” , Pakize Hazar’ın ise dikkatsiz ve tedbirsiz davrandığı gerekçesiyle “tam kusurlu” olduğu iddia edilmişti. Hazar’ın avukatının itirazı üzerine Ankara Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi hazırladığı raporda, Hazar’ın araç sürücüsünün görüş alanına girdiği ve caddenin trafiğe kapalı olduğu belirterek, S.K.’nin yüzde 100 kusurlu olduğuna karar vermişti.
Dava dosyasına giren Hazar’ın ölüm anına ilişkin güvenlik kamerası görüntüleri olayı bütün çıplaklığıyla gözler önüne sermişti.


İlgili haberler
Kadınlar barış istiyor!

Ülkenin dört bir yanında baskıya ve yasaklara rağmen sokağa çıkan kadınlar barış talebinde bulunuyor...

DÜŞMAN DEĞİL KOMŞUYUZ: Newroz barış ve özgürlük ol...

Kürt sorunundaki çözümsüzlük politikasının da, ekonomik kriz ve krizin etkilerinin de en çok canını...

GÜNÜN ÇAĞRISI: Ölümleri durdurun

Çocukları cezaevinde tecridin kaldırılması için açlık grevi ve ölüm orucu başlatan anneler birçok il...