Ev işçilerinin yüzde 96’sı gittikleri evde şiddete uğruyor
Evid-Sen’in raporuna göre, ev işçisi kadınların yüzde 97’si ekonomik şiddetle mücadele etmek zorunda.

Ev İşçileri Dayanışma Sendikasının (Evid-Sen) pandemi döneminde ev işçilerin yaşadıklarını anlattığı raporu işçilerin hem kendi evlerinde hem de temizlik için gittikleri evlerde şiddet gördüklerini ortaya koydu.

EN ÇOK İŞSİZ KALMAKTAN KORKUYORLAR

“Şiddet ve Korona Döneminde Çalışma İlişkileri” başlıklı rapordan öne çıkanlar şöyle:

■ Araştırma kapsamında ev işçilerine sigorta primlerinin işverenleri tarafından yatırılıp yatırılmadığı soruldu. Bu soruya cevap veren ev işçilerinin yüzde 83,7'si sigortasız çalıştırıldığını belirtti.

■ Sigorta primlerinin yatırıldığını belirtenlerin yüzde 86,4’ünün yatılı ev işçilerinden oluştuğu dikkat çekmiştir. Gündüzlü yarı zamanlı ve düzensiz çalışan ev işçilerinin büyük çoğunluğunun ise sigortasız çalıştığı görüldü.

■ Araştırma kapsamında ev işçilerine korona döneminin çalışma ilişkilerini nasıl etkilediği sorulmuştur. İlgili soruyu cevaplayan ev işçilerinin yüzde 56,8’i işten çıkarıldıklarını belirtmiştir. Ev işçilerinin yüzde 5,2’sinin ise ücretsiz izne çıkarıldığı görüldü. Ayrıca ilgili sorulara cevap veren ev işçilerinin yüzde 91,6’sı bu dönemde gelir kaybı yaşadı.

■ Ev işçilerinin yüzde 90,3’ü ise hanesinde kendisi haricinde işsiz kalan farklı kişiler de olduğunu ifade etmiştir. Buna rağmen ev işçilerinin yüzde 84,4’ünün korona döneminde herhangi bir yardımdan faydalanamadığı, ulaşılan sınırlı yardımların ise koli yardımı gibi geçici desteklerden oluştuğu görüldü.

RAPORUN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN.

EVLERİNE HACİZ GELDİ

■ Ayrıca araştırmaya katılan ev işçilerinin yüzde 43,3’ü bu dönemde borçları nedeniyle haciz, icra vb. sorunlarla karşılaştıklarını ifade etti.

■ Araştırma kapsamında ev işçilerine yöneltilen sorulardan birisi de Korona salgınında sürmekte olan ikinci dalga süresinde kendilerini en çok neyin kaygılandırdığı oldu. Ev işçilerinin yüzde 93,4’ü bu soruya işsiz kalmaktan korktukları yönünde cevap verdi. Virüs nedeniyle hastalanmaktan korktuklarını belirtenlerin oranının ise sadece yüzde 2,4 olduğu dikkat çekti.

■ Ev işçilerinin yüzde 77’si aile ve hane içinde aynı anda şiddet türlerinin hepsine (fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddet) maruz kaldığını belirtmiştir. Aile ve hane içinde aynı anda hem fiziksel hem de psikolojik şiddete maruz kaldığını belirtenlerin oranı ise yüzde 80’dir. Aile ve hane içinde ekonomik ve psikolojik şiddete aynı anda maruz kaldığını belirtenlerin oranı ise %87’dir.

■ Ayrıca aile ve hane içinde şiddet görmediğini belirtmesine rağmen özellikle psikolojik ve ekonomik şiddete maruz kalıyor musunuz? Sorusuna evet cevabı veren ev işçilerinin olduğu dikkat çekti.

■ Araştırma kapsamında ev işçilerine aile ve hane içinde en sık hangi şiddet türüne maruz kaldıkları sorulduğunda yüzde 55,5’inin psikolojik şiddete maruz kaldığını belirttiği dikkat çekti. İlgili soruyu cevaplayan ev işçilerinin yüzde 15,1’ise aile ve hane içinde en sık maruz kaldığı şiddet türünün fiziksel şiddet olduğunu belirtti.

■ Aile ve hane içinde şiddete maruz kaldığını belirten ev işçilerinin %yüzde 99,7’si işyerinde de şiddete maruz kaldığını belirtti.

Kaynak: Bianet 


İlgili haberler
Katar ev işçileri için cehennem: Şiddet, cinsel sa...

Uluslararası Af Örgütü’nün yayımladığı yeni raporda Katar’da ev işçileri, maruz kaldıkları istismar...

Ev işçisi: ‘Toplu taşıma kullanmamı istenmiyor ama...

Çoğunluğu tatile gidip gelen ev sahipleri bana hastalık taşıdığım kesinmiş gibi yaklaşıyor. Geçinmek...

İMECE Ev İşçileri Sendikası: Ev işçileri salgın dö...

İmece Ev İşçileri Sendikası, kovid-19 salgın sürecinde ev işçisi kadınların yaşadıklarına dair rapor...

Ev işçisi bir kadın: Çok zor ekmek derdi, yoksul i...

İzmir’de ev işçisi bir kadın korona sürecinde yaşadığı zorlukları anlattı: “Pandemi başladığında hay...

Ev işçisi Ömür: Çalıştığım ev sayısı azaldı, çalış...

‘Haftanın 5 günü gidiyordum çalışmaya, şimdi 5 gün gidemiyorum. Gitmediğim evlere bile gittim. Çünkü...

GÜNÜN ANKETİ: Ev işçisi kadınlar neler yaşıyor?

Rosa Kadın Derneği, koronavirüs salgını sürecinde Diyarbakır’da gündelik ev işlerinde çalışan kadınl...

Ev işçisi kadın: ‘Bize virüs bulaştırırsın’ denile...

Kovid-19 salgını nedeniyle 30 ev işçisi kadının katılımıyla araştırma yapan Evid-Sen araştırmanın so...

Ev işçisi kadınlara reva görülen: Ya çalışıp hasta...

Geçimlerini günlük çalıştıkları evlerden aldıkları yevmiyeyle sağlayan ev işçisi kadınlar salgın son...