Eskişehirli Kadınlar: ‘İstismarı idam veya hadım çözmez’
Eskişehir’de kadınlarla çocuk istismarını konuştuk. İdam ve hadım gibi tartışmaların istismarda sorumluluğu olanları gizlemeye yaradığını söyleyen kadınlar önerilerini de sıralıyor.

Eskişehir’de Hanımeli Pazarında satış yapan kadınlarla son günlerde Türkiye’nin gündemine oturan çocuk istismarını konuştuk. Kadınların çoğu çocuk istismarının sistematik bir sorun olduğunu söylüyor ve önleyici tedbirlerin yeterli olmadığını düşünüyor. İdam ve hadım konusunda ise kadınlar, istismar sorunun böyle önlenemeyeceğini düşünüyor. Kadınların sorunun çözümü için de bir önerisi var: “Kadınlar olarak bir araya gelerek bu zihniyetle mücadele etmeliyiz.”

‘TECAVÜZE GEREKÇELERE ARANIYOR’
Konuştuğumuz kadınlardan birinin bir kız çocuğu var. Mahkemelerde verilen iyi hal indirimlerine tepki gösteriyor ve “Sanıklara namaz kıldığı için iyi hal indirimi yapılıyor. Mağdur her zaman suçlanıyor. Tecavüze gerekçeler aranıyor. Tahrik edenin yani ‘yoldan çıkaranın’ mağdur olduğu söyleniyor, çocuk olsa bile. Köpeğe, kediye tecavüz edenlere sormak lazım kedi köpekte mi tahrik etti? Hükümet, bunlara caydırıcı bir girişimde bulunmadığı için istismarcıların da cesaretleri perçinleniyor” diyor.

‘HABERLER ACINDIRICI DEĞİL, ÇÖZÜM ODAKLI OLMALI’
“Sen bataklığı kurutmadıkça, idam hiçbir şeyi çözmez” diye sözlerine başlayan bir başka kadın, ise idam cezasının tecavüzcülere değil, muhalif kesimlere yönelik kullanılacağını düşünüyor. İdam gündeme getirilerek asıl meselesinin saptırıldığını dile getiren kadın, “Haberlerin ve sosyal medya paylaşımları; içeriği acındırmaktan sıyrılmalı ve gerçekçi çözüm üretici bir şekle bürünmeli” diyor.
Geçmişte de benzer olayların yaşandığını söyleyen başka bir kadın, ancak o dönemde yaşananların saklandığını belirtiyor ve konuşmasına şu sözlerle devam ediyor; “Küçücük çocuklar zorla tecavüzcüleriyle evlendirilip konuyu kapattık sayıyorlardı. Şimdi, herkes ortaya döküyor, susmuyor ama yine de bir şey olmuyor.”

‘DİN ADAMLARININ SÖZLERİ İSTİSMARI TETİKLİYOR’
Başka bir kadın da din adamlarının söylemlerine değiniyor. Pervasızca söylenen bu sözlerin olayları tetikler nitelikte olduğunu düşünüyor: “Diyanet İşlerinin verdiği skandal fetvalar, ENSAR Vakfı skandalındaki ‘bir kereden bir şey olmaz’ söylemleri gibi açıklamalar bu olayları da tetikliyor, istismarcıları cesaretlendiriyor. Devleti bu düşünceler yönetiyorsa istismarın da önüne geçilmez. Bu tür vakıflara giren çocuklar, o andan itibaren cinsel bir obje olarak görülüyor. Ortaya çıkan skandallar bunun en büyük kanıtı niteliğinde.”

‘TEK ÇÖZÜM KADINLARIN BİR ARADA BU ZİHNİYETE KARŞI SAVAŞMASI’
Konuştuğumuz bir diğer kadın da idam ve hadım gibi önerilerin istismarın önüne geçemeyeceğini düşünüyor: “Devlet kurumlarında, yüksek kademelerdeki yöneticiler söylemleriyle, yorumlarıyla her geçen gün bu olayları destekler nitelikte açıklamalar yapıyor. İstismarın son bulabilmesi için tek çözüm var; biz kadınların bir arada bu zihniyete karşı savaşmamız.”

İlgili haberler
Bir çocuk istismarı davasının anatomisi

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonundan Canan Güllü’nün bir vaka deneyimi üzerinden anlattıklarıyla...

Çocukken istismara uğrayan kadın: İdam çözüm değil

12 yaşında istismara uğrayan ve faille zorla evlendirilen S.T, 41 yıl boyunca yaşadıklarını anlattı....

İstismara karşı yanılgılarımız, gözden kaçırdıklar...

Sincan’dan mektup yazan bir rehber öğretmen istismara karşı bizim de yapabileceklerimiz olduğunu söy...