Eskişehir’de 25 Kasım etkinlikleri: Birbirimizden güç alarak başaracağız
Eskişehir’de kadınlar 25 Kasım öncesi Odunpazarı Belediyesine ait Halk Merkezlerinde bir araya geliyor ve avukatlar eşliğinde haklarını, şiddete karşı korunma yollarını konuşuyor.

KESK, DİSK, TMMOB ve TTB, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü öncesinde Odunpazarı Belediyesi’ne bağlı Halk Merkezlerinde kadınlarla bir araya geldi. Gerçekleştirilen seminerlerde şiddet ve türlerinden, kaldırılmak ya da tırpanlanmak istenen İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine dair kanun maddesi ve şiddete uğrayan kadınların ne yapması gerektiğine kadar birçok konu konuşuldu. Seminerler Kasım ayı boyunca devam edecek.

Odunpazarı Belediyesi Halk Merkezlerinde gerçekleştirilen seminerlere Avukat Heval Yıldız Karasu ve Avukat Neriman Ersin konuşmacı olarak katıldı. Etkinliklere kadınların ilgili yoğun oldu.


6284 sayılı yasanın kadınların şiddetten korunması için oldukça önemli yaptırımlar içerdiğinin altını çizen avukatlar, İstanbul Sözleşmesinin de devletlere kadınları her türlü şiddete karşı korumak, ayrımcılığın önüne geçmek ve kadınların güçlendirilmesi yoluyla eşitliğin sağlanması bakımından yükümlülükler yüklediğini dile getirdi. Avukatlar Karasu ve Ersin, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın korunması ve geliştirilmesi için kadınların mücadele etmesi gerektiğinin altını çizdi. Kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin her geçen gün arttığına dikkat çeken Karasu ve Ersin, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasaya ilişkin şunları söyledi: “İstanbul Sözleşmesi devletlere ‘şiddet eşitsizlikten doğar, eşitsizliği beslersen şiddeti de beslersin. Şiddet toplumsal bir sorundur, toplumsal dönüşümle çözülür. Şiddetle mücadele için bütünlüklü bir sistem kur. Gelenek, töre, din ya da namus gibi şeyleri şiddetin gerekçesi olarak görme. Herhangi bir şiddet karşısında müracaatta bulunan kadının işlemler sırasında karşısına çıkan polisinden savcısına, hakimine kadar uzanan tim aşamalardaki kadrolarının şiddetin önlenmesi ve tespit edilmesi, kadın erkek eğitliği gibi konularda eğitilmesini sağla’, diyor. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine dair kanun kapsamında ise şiddete uğramanız halinde kendiniz ve çocuklarınız için sığınmaevine yerleştirme talep edebilirsiniz. Hayati tehlikeniz olduğunu düşünüyorsanız geçici koruma talep edebilirsiniz, şiddet uygulayanın evinize, işyerinize gelişi engellenebilir; size telefon, mail veya sosyal medya aracılığıyla ulaşması engellenebilir. Şiddet uygulayan kişi bir bağımlıysa tedavi edilmesi ve bu maddelerin etkisindeyken sizden uzak durması sağlanabilir. İşyerinizin değiştirilmesi, adresinizin saklanması, kimlik bilgilerinizin değiştirilmesi, geçici tedbir ve velayet nafakası ödenmesinin sağlanması, sigortanız yoksa prim borcunuz varsa dahi koruma kararınız oldukça sağlık hizmetlerinden sigorta kapsamında yararlanabilirsiniz gibi birçok olanak sağlıyor.”

Kadınlara şiddet ve türleri hakkında da bilgi veren avukatlar, şiddete, tacize ve tecavüze uğrayan kadınların kendilerine en yakın karakol, Şiddet Önleme Ve İzleme Merkezi, savcılık, kaymakamlık-valilik ve Aile Mahkemesine başvurabileceğini kaydetti.


YAN YANA GELEREK, ŞİDDETE KARŞI SESSİZ KALMAYACAĞIZ 
Bu yasa ve sözleşmelerin kadınların korunması konusunda tek başına yeterli olmadığının altını çizen Ersin ve Karasu, kadın dayanışmasının ilmek ilmek örülmesi gerektiğini vurguladı. Kadınlar bir araya gelmedikçe şiddetsiz daha güzel bir dünyada yaşama talebinin hayat bulmadığına dikkat çeken Ersin ve Karasu, “Gücümüzü birbirimizden alarak, yan yana gelerek, şiddete karşı sessiz kalmayacağız” dedi.

KASIM AYI BOYUNCA DEVAM EDECEK
Kadına yönelik şiddetin önlemesi için gerçekleştirilen bu seminerler Kasım Ayı boyunca Odunpazarı Belediyesi’ne bağlı halk merkezlerinde devam edecek.

Program şöyle:
- 6 Kasım Çarşamba - 10.00 - Ihlamurkent Mahallesi Hüsamettin Cindoruk Halk Merkezi
- 7 Kasım Perşembe - 11.00 - Büyükdere Halk Merkezi
- 8 Kasım Cuma - 13.00 - Kırmızıtoprak Mahallesi Orhan Oğuz Halk Merkezi ve Gökmeydan Halk Merkezi
- 11 Kasım Pazartesi - 14.00 - Emek Mahallesi Amigo Orhan Halk Merkezi,
- 14 Kasım Perşembe - 13.00 - Emek Mahallesi Halk Merkezi
- 15 Kasım Cuma - 14.00 - 71 Evler Mahallesi Aydın Arat Halk Merkezi
- 15 Kasım Cuma - 14.00 - Vadişehir Mahallesi Prof. Dr. Türkan Saylan Halk Merkezi
- 20 Kasım Çarşamba - 10.00 - OMEK
- 22 Kasım Cuma - 10.00 - 75. Yıl Mahallesi Selami Vardar Halk Merkezi
- 27 Kasım Çarşamba - 14.00 - Emek Mahallesi Amigo Orhan Halk Merkezi
- 28 Kasım Perşembe - 14.00 - 71 Evler Mahallesi Aydın Arat Halk Merkezi
- 29 Kasım Cuma - 14.00 - Erenköy Mahallesi Sezai Aksoy Halk Merkezi


İlgili haberler
6284 kadınlara neler sağlıyor?

Ahmet Kural tarafından şiddete maruz bırakılan Sıla’nın da başvurduğu 6284 sayılı Şiddetin Önlenmesi...

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ HEDEFTE: ‘Kadınların yükselen...

Kadına yönelik şiddete karşı mücadele etkin bir uluslararası sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi, Cumh...

İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa: Kadınlar...

İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun, şiddetle mücadele için kadınların elindeki en önemli yasal...