Esenyalı’da kadınlar ‘Politik Süreçlere Katılım Çalıştayı’ düzenledi
‘Yerelden Ulusala Kadınlar Yönetime’ projesi kapsamında Esenyalı’da kadınlar, kadınların politik süreçlere katılımlarının güçlenmesi için düzenlenen çalıştayda bir araya geldi.

İstanbul’un Pendik ilçesinde Ardıç Dayanışma Derneği ve Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinin birlikte yürüteceği “Yerelden Ulusala Kadınlar Yönetime” başlıklı proje kapsamında “Mahalleden Kadınların Politik Süreçlere Katılımı Çalıştayı” düzenlendi.

Proje kapsamında Esenyalı ve Güzelyalı mahallelerinde yaşayan her yaştan kadın, erkek ve çocuklar ile eğitimler gerçekleştirilecek. Bunun yanı sıra bir yıl boyunca belediye çalışanları ve ilçede bulunan kitle örgütlerine yönelik de bir eğitim programı oluşturularak, onlarla da insan hakları, iletişim, kadının insan hakları ve toplumsal cinsiyet başlıklarını üzerine oturumlar yapılacak.

Projeyi anlatan Ardıç Dayanışma Derneğinden Eylem Karakaya, proje kapsamında kadın hakları eğitimleri ile ilk olarak kadınların kendi haklarını öğrenmelerini, politik süreçlere katılımlarını arttırmayı amaçladıklarını söyledi.

Bu eğitim serisinin ve projenin önemine dikkat çeken Karakaya şöyle konuştu; “Kadınların özel alanın dışında kamusal alanda varolabilmesi için insan hak ve özgürlüklerini öğrenip kendi yaşamına uyarlaması gerekiyor. Böylelikle sosyal, kültürel ve ekonomik alanda bilinçlenen kadın, siyasal yaşama katılım noktasında daha cesaretli olacaktır.” Karakaya, proje kapsamında mahallede yaşanan sorunlara çözüm bulmak için her kesimden kadının yer aldığı komiteler kurulacağını deneyim aktarımı ile diğer mahallelerde de kadınlarla buluşmalar gerçekleştirileceğini ve ilerleyen süreçlerde bu komitelere ayrımcılığa uğrayan kırılgan gruplarında dahil edileceğini söyledi.

Çalıştaya katılan mahalleli kadınlar mahalledeki sorunları ve nasıl örgütlenebileceklerini konuştu.

Söz alan kadınlar; 5.8’lik depremde hasar gören Ergenekon İlköğretim Okulunda, velilerin yeni okul talebine rağmen tadilat sonrası eğitime devam edildiğini bu durumun örgütlü hareket edememelerinden kaynaklandığını söylediler.

Bu çalıştayın; kadınların bu örgütlülüğünün temelinin atmasına yardımcı olmak için bir başlangıç olabileceği dile getirildi.

Çalıştay Katılımcıları:

Yasemin Alyeşi / Trabzonlular Derneği
Deniz Ünen Gökten / VATUAM İstanbul Gedik Üniversitesi
Ayşegül Duran / Aydıntepe Mahalle Muhtarı
Zafer Yılmaz / Ahmet Yesevi Mahalle Muhtarı
Ali Doğan / Emek Partisi
Halil Kütük / Tuzla Belediye Meclis Üyesi

İlgili haberler
GÜNÜN RAKAMI: 50 bin 292 muhtarın sadece 674’ü kad...

Türkiye Muhtarlar Derneği’nin verilerine göre 31 bin 963 mahalle, 18 bin 329 köy olmak üzere toplam...

‘Muhtarlık ciddi iş’, kadınlar yapmalı

Türkiye’de 50 bin 292 muhtardan sadece 674’ü kadın. Tabloya isyan eden Kadınlar İstanbul Pendik’te k...

GÜNÜN GÜZELLERİ: Mahallelerinin ilk kadın muhtarla...

Mahallelerinde erkek adaylara karşı mücadele ederek mahallelerinin ilk kadın muhtarı seçilen kadınla...