EMEP Milletvekili Karaca: Sevilay Karlı öldürülürken yargı ve kolluk izledi
EMEP Milletvekili Sevda Karaca, tehdit edildiği için şikayetçi olan ve öldürülen, şikayetine kovuşturmaya yer yoktur kararı verilen Sevilay Karlı için basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eski eşi tarafından koruma kararına rağmen göz göre göre öldürülen Sevilay Karlı’nın davasının ilk duruşması bugün görüldü. Emek Partisi Antep Milletvekili Sevda Karaca, Meclis’te yaptığı basın toplantısında Sevilay Karlı’nın göz göre göre öldürülmesini gündeme getirdi. Sevilay’ın tehdit edildiğine dair şikayetçi olduğunu, şikayetinde ses kaydı da verdiğini ama Sevilay öldürüldükten sonra, “somut delil olmadığı” gerekçesiyle “kovuşturmaya yer yoktur” kararının tebliğ edilmesini Karaca, “Katili neredeyse cinayetin gününü ve saatini söylemişti ama yargı da kolluk da elini kolunu bağlayıp bekledi” diye değerlendirdi.  

“Ne yazık ki Sevilay Karlı ilk de tek de değil. 2023 yılında 28 kadın koruma kararlarına rağmen öldürüldü. Dün Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunda sunum yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç her adliyeye kadına yönelik şiddet bürolarının kurulduğunu söyledi ama tabelada kaldı. Çünkü koruma kararları göstermelik. Çünkü yargı makamları kadına yönelik şiddet konusunda görevlerini etkin bir şekilde yerine getirmiyor. Dün Bakan’ın da itiraf ettiği gibi yasalar etkin uygulanmıyor” diyen Karaca, bugün Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir’e soru önergesi ile koruma kararlarına rağmen kaç kadının öldürüldüğünü, 6284’ün etkin uygulanması için neler yaptıklarını sorduklarını ifade etti.

“Kadına yönelik şiddet politiktir ve bütüncül bir devlet politikası olmadan önlenemez!” diyen Karaca, tek bir kadının daha hayatının haklarının yok edilmemesi için sokakta, Meclis’te, adliyede ve her yerde mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

Sevda Karaca; koruma kararına rağmen İstanbul Pendik’te eski eşi tarafından öldürülen Sevilay Karlı’yı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a sordu. Bakan Göktaş ve Bakan Tunç’tan şu soruların yanıtını istedi:

1-    Ocak 2023-Mayıs 2024 tarihleri arasında;

a-    Kaç kadın 6284 Sayılı yasa çerçevesinde tedbir kararı için kolluğa ve yargı makamlarına başvuru yapmıştır? Bu başvurulan kaç tanesinden kadınlar lehine karar çıkmıştır?

b-    Hakkında 6284 sayılı yasa çerçevesinde tedbir kararı olmasına karşın öldürülmüş; kaç kadın yaralanmıştır?

c-    6284 sayılı yasa kapsamında verilen tedbir kararlarını ihlal eden erkek sayısı kaçtır? Bu kişilere ne tür yaptırımlar uygulanmıştır?

d-    Öldürülen kadın sayısı kaçtır? Bakanlığınız kaç tane kadın cinayeti dava dosyasına müdahil olmuştur? Bakanlığınız Sevilay Karlı cinayeti dosyasına müdahil olacak mıdır?

e-    Kadınlar tarafından şiddet, tehdit ve hakaret suçlarından şikayet edilen kaç erkek hakkında kovuşturmaya yer yoktur kararı verilmiştir? Bu şikayetleri yaptıktan sonra kaç kadın öldürülmüştür?

2-    6284 sayılı yasa kapsamında verilen tedbir kararlarının etkin uygulanmasında Bakanlığınız ne tür çalışmalar ve denetimler yapmaktadır?

3-    Kadına yönelik şiddete ilişkin yapılan şikayetler konusunda yargı makamlarının işlemleri nasıl denetlenmektedir? Görevini etkin bir şekilde yerine getirmeyen kolluk ve yargı mensuplarına ne tür yaptırımlar uygulanmaktadır?

Fotoğraf: TBMM