EMEP’li kadınlar Cem Bialetti işçilerini ziyaret etti: İstanbul Sözleşmesi’ne birlikte sahip çıkacağız
EMEP’li kadınlar, grevdeki Cem Bialetti işçilerini ziyaret etti. Kadın işçilerle İstanbul Sözleşmesi’ni konuşan EMEP’li Kadınlar, grevci işçilerin çocuklarına ördükleri yelek ve bereleri de ulaştırdı.

Başiskele’de grevlerinin 19. gününde mücadelelerini sürdüren Cem Bialetti işçilerini ziyaret eden Emek Partisi (EMEP) üyesi kadınlar, dayanışma içerisinde olduklarını belirtti. Ziyarette konuşan EMEP Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini söyledi. İstanbul Sözleşmesi’nin esasında toplumsal cinsiyet eşitliğine dayandığını söyleyen Erkan, “Sözleşme, şiddetin kaynağı olarak kadın erkek arasındaki eşitsiz güç ilişkilerinden olduğunu söyler. Bu eşitsizlikleri ortadan kaldırmak için de sadece yasalarda değil, çalışma hayatında da toplumsal hayatın bütününde de kadın ve erkek eşitliğini sağlamakla yükümlüdür devletler” dedi.

‘SÖZLEŞMEDEN İŞÇİ KADINLARLA BİRLİKTE VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Şiddet karşısında devletin alması gereken sorumlulukları hatırlatan Erkan, “Sadece şiddetin karşısında değil, şiddetten koruyucu mekanizmaları da hayata geçirmekle yükümlüdür devlet. Bu sözleşmeden çekilme kararı da tek bir kişinin kararı ile, kararname ile olmaz. Mecliste sözleşmeden çekilip çekilmeme tartışmasının sürdürülmesi gerekir. Her anlamda kadınları, haklarını ve maalesef ki yaşamlarını hiçe saymaya dönük bir karar var ortada” diye konuştu. “Biz istedik ki grevdeki kadın işçi arkadaşlarımızla hem grevin olumlu sonuçlanarak sefalet ücreti değil insanca yaşanacak bir ücret alınarak iş başı yapılacak koşulların sağlanması açısından bir dayanışma içerisinde olalım, hem de İstanbul Sözleşmesi’nin bütün kadınlar açısından, hangi sınıfsal kökenden olursa olsun, ama başta en dezavantajlı olan işçi sınıfından kadınlar açısından önemli ve hayati bir sözleşme olduğunu konuşmak istedik. Bu sözleşmeden vazgeçmediğimizin mesajını işçi kadınlarla birlikte verelim istedik” ifadelerini kullandı.

Pandemi döneminde bu kentte grev ve direnişlerinin sürdüğünü belirten Erkan, “Birleşik Metal-İş’in bu dönem tutumunun her anlamda önemli olduğunu düşünüyorum. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme tartışmaları temmuz ayında ilk gündeme geldiğinde ilk tepki verenlerden biri de Birleşik Metal-İş’ti. Örgütlü olduğu, özellikle kadın işçilerin olduğu işyerlerinde, fabrikalarda eylem yaparak aslında hükümetin argümanlarının aksine İstanbul Sözleşmesi’nin sahip çıkılması gereken bir sözleşme olduğunu ifade edildi" dedi.


‘SÖZLEŞMEYİ MÜCADELEYLE KAZANDIK’

Ziyarette bulunan Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği yöneticisi Elif Yetigin de sözleşmenin önemine değinen bir konuşma yaptı. Kadın mücadelesinin önemini anlatan Yetigin, “Kadınlar zorlukla karşı karşıya kaldı ama bu zorluğu da bir taraftan kendini aşarak, başka kadınlarla yan yana gelerek güçlendiğini, değiştiğini, değişmek için çaba sarf ettiğini, yanındakini de değiştirmek için uğraştığını gördük. Bunun için de kadın mücadelesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’nin her yanında, karar sonrası sözleşmeden çıkıldığı duyulduğunda eylem kararı alan, sokaklara çıkan, sesini yükselten, videosunu çeken, ses çıkaran birçok kadın arkadaşımız oldu. Bu sözleşmeyi devletin almış olduğu bir kararla kazanmadık. Sözleşmeden önce verilmiş mücadelele sonucu imzalandı, o açıdan önemli. İşyerinde mobbinge uğramak istemiyorsak, gece vardiyasından sonra eve yürürken arkamıza bakmak istemiyorsak dayanacağımız yer sözleşmenin kendisi" ifadelerini kullandı.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: İş bit...

Erdoğan, İstanbul Sözleşmesi için "Biz kararımızı verdik, gireriz ve girdiğimiz gibi de çıkarız. Çık...

26 Mart 2021| İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkıyor...

Türkiye’nin pek çok yerinde kadınlar İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararına karşı seslerini yüksel...

İstanbul Sözleşmesi, biz sağlık emekçileri için de...

Bandırma’dan sağlık emekçisi: Kadınların önemli bir dayanağı elinden alınıyor. İstanbul Sözleşmesi,...