26 Mart 2021| İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkıyoruz
Türkiye’nin pek çok yerinde kadınlar İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararına karşı seslerini yükseltmeye devam ediyor.
İSTANBUL


ESENYURT: ERKEK ŞİDDETİ SON BULANA KADAR MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK
Esenyurt Depo kapalı caddede buluşan kadınlar burada açıklama yaptı. Açıklamayı okuyan Zeliha Kocamış ve Berivan Balkay şunları söyledi: “İstanbul Sözleşmesi’nden nefret ediyorlar çünkü toplumsal cinsiyet eşitsizliği lafını dahi duymak istemiyorlar. Eşitsizliği doğallaştırmak, kadınları erkeklere tabi kılmak için fıtrattan, adaletten dem vuruyorlar. Bizler ise biliyoruz ki eşitlik olmadan adalet olmaz!
Kadınlara yönelik şiddeti önleyen, koruyan, kadınları güçlendirecek destek mekanizmalarını oluşturan ve failleri cezalandırma yükümlülüğü veren bir sözleşmeden çekilmek, devletin bu yükümlülüklerden kaçması anlamına gelir. Kadın cinayetlerine karşı, kadına yönelik şiddeti önlemek için sorumluluk almayı reddettiği anlamına gelir. Bu devletin kadınlara karşı olduğu anlamına gelir. İstanbul Sözleşmesi bizlerin yıllardır süren mücadelesi sonucu yazıldı. Dolayısıyla çıkma kararını asla tanımıyoruz! Bir grup adamın sözünün, tek adamın kararının kadınlar tarafından hükmü yoktur! İstanbul Sözleşmesi gerektiği gibi uygulanana, erkek şiddeti son bulana kadar mücadelemiz devam edecek. Kadın düşmanı devlete karşı yaşasın kadın dayanışmamız.

BEYLİKDÜZÜ


Beylikdüzü’nde kadınlar Beylikdüzü Belediye durağında bir araya geldi. Burada açıklama yapan kadınlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararını tanımadıklarını söyledi. 

OKMEYDANI


Okmeydanı Mahmut Şevket Paşa Mah. Sağlık Ocağı önünde toplanan kadınlar “Kadınları değil erkek şiddetini engelle” dedi. Kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini vurgularken, iktidara #İstanbulSözleşmesiniUygula diye seslendi.


İZMİR KARABAĞLAR KENT KONSEYİ KADIN MECLİSİ: İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE SAHİP ÇIKIYORUZ

Karabağlar Kent Konseyi Kadın Meclisi İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına tepki göstererek, Üçyol Uğur Mumcu parkında basın açıklaması yaptı.


Açıklamayı okuyan Karabağlar Kent Konseyi Kadın Meclisleri Başkanı Nuran Yanya, kadın katliamları ve şüpheli ölümler yaşanırken, uluslararası bağlayıcılığı olan bir sözleşmeden çıkmanın ‘kadın cinayetleri politiktir’ sözümüzün doğruluğunu ortaya koyduğunu dile getirdi.

Yanya, “Uluslararası Sözleşmelerden bu şekilde çıkılamaz. Bu hukuksuzluğu kabul etmiyor ve yok hükmündeki kararı tanımıyoruz. Yılda en az 450 - 500 kadın cinayetinin cezasız kalmaması için, 6284 sayılı yasa gerçekten uygulansın diye çaba harcadık, her şartta taleplerimizi dile getirdik, mahkeme salonlarını terk etmedik. Her zaman sahip çıkmaya da devam edeceğiz” diye ifade etti.

“Türkiye'de her gün en az 3 kadın erkekler tarafından öldürülüyor. Ve diyoruz ki sırada ki ben olabilirim, sen olabilirsin, en yakın arkadaşın, annen, kardeşin hatta kızın olabilir. Birimiz güvende değilsek hiçbirimiz güvende değiliz; ama bizi katledenlerden biri güvendeyse hepsi güvende demektir. İşte bu yüzden susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” diyen Yanya sözleşmenin uygulanmasını talep etti.

‘KADIN ERKEK İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’Nİ YAŞATACAĞIZ’

Ardından konuşan İzmir Kent Konseyi Başkanı Nazik Işık da, sözleşmeden çekilmenin hukuksuzluğuna değindi. Işık, “Ben yaptım oldu cumhuriyetinde yaşamıyoruz. Buna karşı kadın, erkek hepimiz İstanbul Sözleşmesi’ni yaşatacağız” diyerek, mücadele mesajı verdi.

İzmir Bornova’da Serkan Dindar tarafından katledilen Ceyda Yüksel'in annesi Filiz Demiral ise “Kızıma adaletin sağlanması için söz verir ve bunun için mücadele ederken, bir gece vakti sözleşmeden geri çekilmesini kabul etmiyoruz” diyerek kararın geri çekilmesi çağrısında bulundu.

ANTALYA’DA YAŞAM NÖBETİ DEVAM EDİYOR 

Fotoğraf: Nesrin Günenç

Antalya Kadın Platformu’nun düzenlediği Yaşam Nöbeti bugün de devam etti. Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin çekilme kararını kabul etmediklerini yeniden haykırdılar. 
Eylemde katledilen kadınların hikayeleri ve İstanbul Sözleşmesinin maddeleri okundu.
2015 yılında Konyaaltı’ndaki evinde katledilen Deniz Aktaş cinayetinin hatırlatıldığı eylemde, “Deniz Aktaş ile birlikte yaşadığı dönemde katil, başka bir kadına cebir ve zor kullandığı için 2 yıl hapis cezası almıştı. Katil Lokman Barış Çetin, Deniz Aktaş’ı öldürmekten sadece müebbet hapis cezası aldı. Silah kanununa muhalefetten 2 yıl 6 ay hapis ve 1600 TL para cezası aldı. İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı Deniz bugün aramızda olacaktı. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” denildi.
Kadınlar yarın yine saat 18.00’de Attalos Haykeli önünde basın açıklaması ve Yaşam Nöbeti için bir araya gelecekler. 


MERSİN

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
25 Mart 2021| Kadınların haykırışı yükseliyor

Türkiye'nin pek çok yerinde kadınlar İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararına karşı seslerini yüksel...

24 Mart 2021| Kadınlar sokakta olmaya devam ediyor...

Türkiye'nin pek çok yerinde kadınlar İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararına karşı seslerini yüksel...

23 Mart 2021| İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmiyor...

Cumhurbaşkanı kararıyla Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı protestolar sürü...

22 Mart 2021| Kadınlar sokakta: #İstanbulSözleşmes...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmesi kararına tepkiler devam ediyor. İs...

Kadınlar sokakta: ‘İstanbul Sözleşmesi Bizimdir’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararı ile Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine ka...

‘İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz’ diyen kad...

Hafta boyu İstanbul’un pek çok noktasında alanlara çıkacak olan kadınlar, 27 Mart Cumartesi günü yin...