EMEP: Yoksulluğa, şiddete, sömürüye, savaşa karşı mücadelemiz var!
EMEP’in 25 Kasım açıklamasında iktidarın baskısı, sömürü düzenine ve kazanılmış haklara yönelimine karşı kadınların da mücadelesi ve birliğinin olduğunu belirterek ‘Mücadeleyi birlikte öreceğiz’ dendi

Emek Partisi (EMEP) 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü ile ilgili yaptığı açıklamada; “Kadınların yoksulluk, işsizlik kıskacında şiddete daha açık hale getirildiği koşullarda 25 Kasım’ı karşılıyoruz” denildi.

Evde, iş yerlerinde, sokakta, okulda, toplu taşımada, her yerde kadına yönelik şiddet devam ettiği vurgulanan açıklamada; “2023 yılında şimdiye kadar 335 kadın öldürüldü. Pek çok kadın cinayeti davasında yine haksız tahrik indirimleri uygulandı.

Ancak kadınlar cezasızlık politikalarının karşısına kadın cinayeti ve çocuk istismarı davalarını ısrarla takip ettiler, adaletin sağlanması için mücadele etti. Hiranur Vakfı istismar davası da bunun en önemli örneği, yandaş medyanın kara propagandasına rağmen failler indirimsiz ceza aldı” denildi.

‘İKTİDAR KADINLARIN KAZANIMLARI OLAN TÜM TEMEL YASALARI HEDEFE KOYDU’

Meclis’te kadın düşmanı partilerin olduğu ifade edilen açıklamada şöyle denildi; “Üç eşli olan ve bunu açıkça ifade eden milletvekilinin olduğu AKP ve müttefikleri; nafaka hakkına, şiddetten kadınları koruyan 6284 Sayılı Kanun’a saldırı hazırlıkları yapıyor. Kadınların kazanımları olan tüm temel yasalar, iktidarın düzenlendiği aile çalıştaylarında, aile şuralarında, seçim beyannamelerinde hedefe konuldu.

Kadınlar, açıldığı ilk gün Meclis koltuklarını doldurdu ve “Kadınların haklarına ve hayatlarına dokunmayın, gözümüz üzerinizde” dediler. “Aile Hukukunun tüm yasal kazanımlarının yok edilerek yeniden düzenlenmesine izin vermeyeceğiz” sesleri yükseldi dört bir yandan.”

‘KADINLARIN İSTİHDAM BİÇİMİ GÜVENCESİZLEŞTİRİLİYOR’

AKP iktidarının; esnek, güvencesiz, üç kuruşa çalışmayı “aile yaşamı ile iş yaşamının uyumlaştırılması” olarak tanımladığının altı çizilen açıklamada “Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Planında kadın istihdamı bu şekilde yer buldu. “Kadının esas görevi anneliktir” yaklaşımıyla kadınlara statü biçiliyor ve kadınların istihdam biçimi bu çerçevede güvencesizleştiriliyor. İşyerlerinde üretim baskısı, mobbing, taciz ve şiddet giderek artıyor. 2023 yılında 136 kadın iş cinayetinde hayatını kaybetti.

Kadınlar güvencesizlik değil, güvenceli iş, ücretsiz kreş, bakımevi, eşit işe eşit ücret, geçinilebilecek bir ücret, insanca çalışma koşulları talep ediyor. İşyerleri direnişlerinde kadınları hep en önde; Sputnik’te, Cargill’de, Corning’de... Eşit işe eşit ücret mücadelesi uzun yıllardır dünyanın her yerinde sürüyor, Finlandiya’dan İsviçre’ye aynı talebi büyütüyor kadınlar” ifadeleri kullanıldı.

‘GENÇLER GELECEKSİZLİĞE MAHKUM EDİLİYOR’

“Genç yaşta evlenin, birçok çocuk doğurun, genç nüfusa ihtiyacımız var” diyen iktidarın gençlere 150 bin liralık evlilik kredisi yasasını büyük bir hizmet olarak sunduğuna dikkat çekilen açıklamada; “Oysa ülkenin çeşitli yerlerinden genç intiharı haberleri geliyor. Yurt asansörleri cinayet aleti haline gelmiş durumda. Ne ‘evlen’ dediği gencin geleceğini ne ‘doğurun’ dediği çocuğun yaşamını garanti altına alıyorlar.

KYK yurtlarında aç kalmamak, sağlıksız koşullarda barınmamak ve ölmemek için genç kadınlar seslerini tüm ülkeye duyurdular. Eğitim hakkı çocukların elinden alınmasın, 6 yaşında evlendirilmek kız çocuklarının kaderi olmasın, parasız nitelikli bilimsel anadilinde eğitim tüm çocukların hakkı olsun haykırışları ülkenin dört bir yanında. Okullarda 1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek Her Çocuğun Hakkı kampanyası sürüyor” denildi.

‘GÖÇMEN KADINLAR ŞİDDETİN, YOKSULLUĞUN, AYRIMCILIĞININ EN YOĞUN HALİNİ YAŞIYOR’

Göç yollarına düşmek zorunda kalan, ülkesini, evini, işini, tüm hayatını ardında bırakarak gelen göçmen kadınların şiddetin, yoksulluğun, ayrımcılığının en yoğun halini yaşıdığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Ucuz işgücü olarak merdiven altı işyerlerinde kayıt dışı çalışmak, tarım işçisi olarak neredeyse karın tokluğuna hayat sürdürmeye çalışmak onların payına düşüyor. Geri Gönderme Merkezleri ise adeta işkence merkezlerine dönüşmüş durumda.

‘Göçmen kadınlar kız kardeşlerimiz’ diyor kadınlar. Geri gönderilmek istenen kız kardeşlerini yalnız bırakmıyor. El ele omuz omuza işyerlerinde mücadele ediyorlar.”

‘KÜRT KADINLARI ÖZGÜRLÜK VE BARIŞIN SESİ OLMAYAYI SÜRDÜRÜYOR’

Kürt kadınlarının şiddetin, işkencenin, siyasi baskıların en yoğun dönemlerinden birini yaşadığının altı çizilen açıklamada; “AKP iktidarının bölgede uyguladığı politika, kayyımlar atanan belediyeler, kapatılan kadın dernekleri, her gün polis baskını yaşanan kurumlar anlamına geldi. Çok sayıda Kürt kadın siyasetçi halen cezaevinde iken Kürt kadınları giderek ağırlaşan ve derinleşen yoksulluk, işsizlik, geleceksizlik ile mücadele etmeye çalışıyor.

Kürt kadınları baskılara karşı ana dilinde türkülerini inatla söylemeye devam ediyorlar. Özgürlük ve ‘

‘GAZZE KADINLAR VE ÇOCUKLAR İÇİN CEHENNEME DÖNMÜŞ DURUMDA’

Emperyalistlerin dünyayı paylaşma ve dizayn etme kavgası Ukrayna’da halen süren bir savaşa neden olmuşken, İsrail barbarlığının, şiddetinin, zulmünün Filistin topraklarında devam ettiği vurgulanan açıklamada; “Hastanelerin, mülteci kamplarının, evlerin bombalandığı, binlerce kişinin evsiz ve işsiz kaldığı, barınacak bir yer bulamadığı Gazze kadınlar ve çocuklar için cehenneme dönmüş durumda.

Dünyanın dört bir yanından Gazze için Filistin için sesler yükseliyor. Kadınlar barış ve özgürlük talep eden bu eylemlerin en önünde. İşinden olma, sürgün edilme pahasına Avrupa’daki eylemlere katılan milyonlarca kadının kalbi Gazze için atarken barışın nasıl bir ihtiyaç olduğunu tüm dünya bir kez daha görüyor” ifadeleri kullanıldı.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nü kadınların hayatın her alanında yürüttüğü mücadeleyle karşıladığının altı çizilen açıklamada; “İşyerlerinde, semtlerde, emekçi mahallelerinde, fabrikalarda kadınların hakları ve hayatları için kurdukları mücadeleyi adım adım örerken AKP iktidarına “elinizi kadınların haklarından çekin” diye sesleniyor.

İktidarın baskıları varsa, sömürü ve yağma düzeni varsa, kazanılmış haklara yönelimi varsa kadınların da mücadelesi var, birliği var. Sokak sokak, atölye atölye, işyeri işyeri, okul okul mücadeleyi birlikte öreceğiz. Biz kazanacağız. Kadınlar Kazanacak” denildi.


İlgili haberler
EMEP: Kazanılmış haklara saldırı varsa bizim de mü...

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, “25 Kasım’a giderken sorunlar çok ama mücadelemiz var” diye...

EMEP: Kız çocuklarının gerçek eşitliği için mücade...

Dünya Kız Çocukları Gününde Türkiye’de kız çocukları için korkunç tablo yaşandığına dikkat çeken EME...

EMEP: Devlet eliyle apaçık nefret suçu işleniyor

Saraçhane'de gerçekleşecek nefret mitingine çağrı yapan videonun kamu spotu olarak yayımlanmasına EM...