25 Kasım 2023 | Karadeniz ve İç Anadolu'da kadınlar sokakta!
Karadeniz ve İç Anadolu'da kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü'nde şiddete, yoksulluğa ve savaşa karşı eşit ve özgür bir yaşam için bir arada!
KAYSERİ

Kayseri Kadın Platformu 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldi. “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz”, “Yurtlarda ölmek istemiyoruz” sloganları atıldı.


Kayseri Kadın Platformu adına açıklamayı okuyan Kezban Yüksel, ”Evde, işte, okulda, sokakta, sosyal medyada, dijital platformlarda erkek şiddetine maruz bırakılıyoruz. 2023 yılının son verilerine göre 335 kadın öldürüldü. Bu son veriler bile şiddetin hedefi haline gelen kadınların sayısının arttığını görüyoruz. Ama maalesef hükümet yetkilileri tarafından sorunun çözümü yerine kadına yönelik şiddeti körükleyen, şiddeti meşrulaştıran söylemlere devam ediliyor ve kadını güçsüzleştirecek yasal düzenlemelerin sinyalleri veriliyor. Her 25 Kasım’da olduğu gibi bu yıl da sınırları ve zamanları aşan kadın dayanışmasını ve Mirabal kardeşlerin 1960larda Trujillo’nun diktatörlüğünün devrilmesine yol açan direniş ve mücadelesini selamlayarak isyanımızı meydanlara taşıyoruz” dedi.

Yüksel, “İkiyüzlü devletler her zaman olduğu gibi, dünyanın her yerinde, kadınların bedenlerini savaş politikalarına alet ediyor, hayatlarını hiçe sayıyor. Dünyanın birçok yerinde İsrail protestolarında kadınların en önde yer almasının nedeni budur ve biz kadınlar savaşa karşı barışı her koşulda savunmaya devam ediyoruz” diye konuştu. İstanbul Sözleşmesi’nden, 6284 sayılı kanundan, şiddetsiz bir yaşam talebinden vazgeçmeyeceğiz diyen Yüksel, “Savaşlara, kadına yönelik her türlü şiddete, yoksulluğa karşı bir aradayız. Yaşasın kadın dayanışması” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

SİVAS

KESK Sivas Şubeler Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü vesilesiyle açıklama yaptı.


Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen KESK üyeleri sık sık "Yaşasın kadın dayanışması", "Kadın yaşam özgürlük ", "Jin jiyan azadi", " Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz "sloganları attılar.

Basın açıklamasını yapan KESK Dönem Sözcüsü SES Sivas Şube Eş Başkanı Zeliha Kangal, Dünyada ve Türkiye’de sağ, muhafazakâr iktidarların, savaş ve şiddet politikalarıyla kadın kimliğine ve emeğine dönük saldırdığını belirterek, “Biz kadınların mücadelesi her zaman olduğundan çok daha fazla baskıyla susturulmaya çalışılıyor. Evde, işte, okulda, sokakta, sosyal medyada, dijital platformlarda erkek şiddetine maruz bırakılıyoruz. Erkek şiddetine dair veriler iktidarlar tarafından açıklanmıyor. Şiddet vakalarının üstü örtülmeye çalışılıyor. 2022 yılında erkek şiddeti 334 kadını öldürdü. Ama iktidar sorun çözmek yerine kadın düşmanı siyasetine ve nefret söylemlerine yenilerini ekliyor. Dünyanın her yerinde kadın düşmanı politikalar artıyor. 2010'lardan bu yana yükselişe geçen sağ popülist milliyetçi, aşırı sağcı parti ve koalisyonlarla kurulan hükümetlerin politikaları ve izledikleri siyaset, toplumsal cinsiyet karşıtlığını yaygınlaştırıyor” dedi.

“KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN TÜM BİÇİMLERİ ORTADAN KALKSIN İSTİYORUZ”

“Türkiye'deyse iktidarın gündeminde kadın işsizliği ve yoksulluğu yok. İş yerlerimiz tüm emekçiler ve özellikle kadınlar için adeta şiddetin kendisi haline geldi; taciz, mobbing ve baskıların önünü alacak ILO 190 Sayılı Sözleşme gibi uluslararası sözleşmeleri iktidar onaylama gereği duymuyor” diyen Kangal şöyle devam etti: “Bunların yanında iktidar örgütlü kadın mücadelesini hedef alan baskı, gözaltı ve tutuklamaları hız kesmeden sürdürerek, anayasal haklarımızı, toplantı, gösteri ve yürüyüş hakkımızı engelleyerek de kadına yönelik şiddeti farklı biçimlerde sürdürüyor. Kürtajın ve sezaryenin hak olmaktan çıkarılması, şiddet uygulayan erkekle arabuluculuk uygulaması, boşanmayı zorlaştırma raporları, nafaka hakkına dair tartışmaları ile kadınları sistematik olarak aileye mahkûm etmeye çalışıyor. Ekonomik ve sosyal güvenceden yoksun bırakılmayı, yoksullaşmayı, bize dayatılan kimliklerle yaşamayı, güvencesiz- kayıt dışı çalıştırılarak sömürülmeyi, dünyanın bakımı da dahil tüm bakım yüklerini karşılıksız olarak yüklenmek zorunda görülmeyi, şiddet ve istismar tehdidi altında yaşamayı reddediyoruz. Bu sorunlara çözüm üretecek politikalar yapılsın, kadına yönelik şiddetin tüm biçimleri ortadan kalksın istiyoruz.”

Fotoğraf: KESK

BOLU

Bolu Kadın Platformu'nun çağrısıyla kadınlar, İzzet Baysal Anıtı'nın önünde 25 Kasım için buluştu. Yürüyüş sonrası basın açıklamasını okuyan SES Şube Eş Başkanı Bircan Öztop, iktidarın şiddet vakalarının üzerini örtmeye çalıştığını belirtirken kadın cinayetlerine dair veriler paylaşarak, " 2022 yılında erkek şiddeti 334 kadını öldürdü. Sadece 2022 verilerine baktığımızda bile şiddetin hedefi haline gelen kadınların sayısının arttığını görüyoruz. LGBTİ+ örgütlerinden gelen raporlar nefret söyleminin de her geçen gün arttığını gösteriyor. Ama iktidar sorun çözmek yerine kadın düşmanı siyasetine ve nefret söylemlerine yenilerini ekliyor." dedi. İktidarın tekçi ve gerici politikalarının kadınların kazanımlarını zayıflatarak onları eve mahkum ettiğini söyleyen Öztop, 6284'ün hedefe oturtulmasına dikkat çekerek, "Erkek şiddeti cezasız bırakılırken, kendi hayatlarını savunan kadınlar oldukça ağır cezalarla karşı karşıya kalıyor." dedi.


Dünya genelinde artan çatışma ve savaşlara dikkat çeken Öztop, 6 Şubat depremlerini de hatırlatarak, "Bu yıl başta Gazze olmak üzere Ortadoğu ve Dünya’da savaşların sebep olduğu yıkımlar, ülkede dokuz ay önce, 6 Şubat depreminde enkaz altında kalan iktidarın yeni yıkımlara yol açacak özelleştirme politikaları, kadın düşmanlığını meclise taşıyan kadın düşmanı koalisyonlar, hukuk sisteminin çöktüğünün teyidi bir yargı krizinin yanında büyük bir ekonomik krizle girdiğimiz 25 Kasım’da erkek devlet şiddetine, yoksulluğa, emek düşmanlığına, savaşlara karşı barışı, hayatlarımızı ve haklarımızı savunuyoruz şiarını yükseltiyoruz." dedi.

İktidarın gerici ve kadın düşmanı politikalarına karşı mücadeleyi büyüteceklerini söyleyen Öztop, "Gericiliğin, eşitsizliğin, kız çocuklarının okula gitmek yerine evlendirilmesini ve çalıştırılmasını, kadınların kıyafetine, yaşam biçimine çalışıp çalışmayacaklarına erkeklerin karar vermesi şiddetin tecavüzün kadın cinayetlerinin adaletsizliğin sömürünün karşısında biz kadınlar varız." diyerek basın açıklamasını sonlandırdı. 

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

ESKİŞEHİR

Eskişehir Demokratik Kadın Platformu, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde gerçekleştirdiği yürüyüş ile Eskişehir'de alanlardaydı. Üniversite Caddesi üzerinden başlayan yürüyüşte Eskişehirli Kadınlar, "Haklarımızdan, hayatlarımızda vazgeçmiyoruz!", "Aileye kul, sermayeye köle olmayacağız!" ve "Emperyalistler savaş halklar barış istiyor!" sloganlarıyla ses yükseltti.


Açıklamada söz alan Emek Partisi İl Başkanı Ceren Kökoğlu, "Mirabal kardeşlerin diktatörlüğe karşı verdikleri mücadele bu 25 Kasım’da da dünya kadın hareketine, eşitlik ve özgürlük mücadelemize ışık tutuyor. Bu 25 Kasım’ı KYK yurtlarından kız kardeşlerimizin ‘devletin ihmalleri yüzünden ölmek istemiyoruz’ sesiyle karşılıyoruz. Bu 25 Kasım’ı ülkenin 4 bir yanında yükselen ‘tek adama karşı çok kadınız; haklarımızdan da hayatlarımızdan da vazgeçmiyoruz’ sözüyle karşılıyoruz. Bu 25 Kasım’ı ekonomik kriz ve artan sömürünün beslediği yoksulluk karşısında kadınların ‘Çocuklarımızın beslenmesinden kısmanıza izin vermeyeceğiz. Bütçeden hakkımız olanı, Okullarda 1 Öğün ücretsiz yemek İstiyoruz’ mücadelesiyle karşılıyoruz. Bu 25 Kasım’ı Emperyalistlerin savaş çığırtkanlıklarının arasından yükselttiğimiz mücadelemizle, ‘Ukrayna’dan Filistin’e Halklar Barış istiyor’ şiarıyla karşılıyoruz!" ifadelerini kullandı.

Kadınların kurtuluşunun mücadeleden geçtiği vurgusunu yapan Kökoğlu , "Biz Kadınlar biliyoruz ki sorunlarımız da mücadelemiz de 1 güne sığmayacak kadar büyüktür. Fakat kadın hareketi en karanlık günlerde dahi eşitliğin, özgürlüğün ve hak ettiğimiz geleceği kendi ellerimizle var etmenin biricik aracı olmuştur bizim için. Bu nedenle bugün de alanlarda var gücümüzle, dünden daha kararlı bir şekilde haykırmaya devam edeceğiz: Kadınlar sokağa haklarını almaya!" şeklinde konuştu.

EŞİT ÖZGÜR VE ŞİDDETSİZ YAŞAMI HEP BİRLİKTE KURACAĞIZ

Yürüyüşün ardından platform adına konuşma yapan Simay Ada Kart, "Minerva, Maria-Teresa, Patria Mirabal kardeşler… Yani namı diğer Kelebekler… 31 yıl süren bir diktatörlüğe karşı direniş ve mücadeleyi örgütleyen kız kardeşler, her yıl 25 Kasımlarda Dominik’ten ışık tutuyorlar yolumuza. Onların yaktığı ateş 63 yıldır Türkiye’de ve dünyada kadınların elinde büyüyor, mücadelemizi ve dayanışmamızı örüyor. Dünyanın her yerinde yoksulluğa, baskıya, eşitsizliğe, savaşa, şiddete ses çıkaran; hayatı her gün yeniden üreten; sınır tanımayan, dil tanımayan, renk tanımayan biz kadınlar… Eşit, özgür ve şiddetsiz bir yaşamı hep birlikte kuracağız." dedi.

Sözlerine devam eden Kart, "Savaşa karşı barışı, ırkçılığa, şovenizme karşı halkların eşitliğini ve kardeşliğini savunmaya, bölgede barış, ülkede demokrasi için mücadeleyi büyütmeye devam edeceğiz. Sömürü ve yağma düzeni varsa, kazanılmış haklarımıza saldırı varsa bizim de kız kardeşliğimiz, kadın dayanışmamız var. Birlikte daha güçlü, daha birleşik bir direnişi yükselteceğiz. Sokak sokak atölye atölye işyeri işyeri okul okul mücadeleyi birlikte öreceğiz.Bu 25 Kasım’da da tüm dünyadaki kız kardeşlerimizle tek ses olup haykırıyoruz; şiddete boyun eğmeyeceğiz! Krizin faturasının omuzlarımıza yüklenmesine izin vermeyeceğiz! Vergilerimizin sermayenin çıkarına harcanmasını kabul etmeyeceğiz! Haklarımızın ve hayatlarımızın tartışılmasına izin vermeyeceğiz! Kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin önlenmesi için mücadeleden vazgeçmeyeceğiz!" şeklinde konuştu.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

GİRESUN

Giresun'da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü'nde KESK Kadın Meclisi, "Kadına yönelik şiddeti tolere etmiyoruz" pankartıyla sokaktaydı.

Fotoğraf: EŞİK

RİZE

Fındıklı Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadınlar Günce Saray çocuk parkından Fındıklı Meydanı’na yürüyüp basın açıklaması yaptı.

Kaynak: Sendika.org

SAMSUN

Samsun Kadın Dayanışması, 25 Kasım’da eski vergi dairesi önünde toplanarak, Çiftlik Caddesi boyunca yürüdü. Dövizleri, sloganları ve ışıklarıyla canlı bir şekilde taleplerini dile getiren kadınlar, "Kadın, yaşam, özgürlük!", "Jin, jiyan, azadi!", "Emeğimiz bizim, bedenimiz bizim, sokaklar bizim, geceler bizim, aileniz sizin olsun!" sloganlarını attılar. Çiftlik Akbank önüne yürüyen kadınlar, ortaklaşa bir basın açıklaması yaptılar. Açıklamada, "Erkek devlet şiddetine, yoksulluğa, emek düşmanlığına, savaşlara karşı barışı, hayatlarımızı ve haklarımızı savunuyoruz şiarını yükseltiyoruz." dendi.


Fotoğraf: Ekmek ve Gül

 

TRABZON

Trabzon Demokratik Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadınlar “Başkaldırıyoruz şiddete ve sömürüye” diyerek Maraş Caddesi’nden Meydan Park’a yürüdü. Meydan Park’ta basın açıklaması yapıldı.

Kaynak: Sendika.org

ARTVİN

Hopalı ve Kemalpaşalı kadınlar 25 Kasım'da Hopa Parkı’ndan Hopa Meydanı’na yürüdü. Meydanda basın açıklaması yapıldı.

Kaynak: Sendika.org

İlgili haberler
25 Kasım 2023 | İl İl 25 Kasım eylem ve etkinlikle...

Bir çok ilde kadınlar yoksulluğa, savaşa, şiddete karşı eşit ve özgür bir yaşam ve barış için sokakl...

25 Kasım 2023 | İşçi kadınlar, şiddete karşı eylem...

İşçi kadınlar Türkiye'nin dört bir yanında şiddete karşı fabrikada, sokakta bir araya geliyor!

25 Kasım’da kadınlar sokakta!

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü'nde kadınlar sokakta o...