Eğitimin her kademesinde #1ÖğünÜcretsizSağlıklıYemek dilekçemize ciddiyetsiz yanıt veren MEB’e cevabımızdır!
Ciddiyetle yanıt vermeyen, bu konudaki talepleri dikkate almayan Milli Eğitim Bakanlığı’na dava açıyoruz.

Geçtiğimiz Mayıs ayında Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği’nin başlattığı, Ekmek ve Gül’ün çağrısıyla tüm ülkeye yayılan “Okullarda #1ÖğünÜcretsizSağlıklıYemek” kampanyasına Ankara’dan Tuzluçayır Kadınları Derneği de dahil olmuş, bu taleple Milli Eğitim Bakanlığına 29.12.2022 tarihli bir başvuru yapmıştı.

Bakanlıktan beklediğimiz cevap nihayet geldi. Verilen yanıtta, 2022-2023 eğitim öğretim yılının ikinci döneminden itibaren ücretsiz beslenme uygulamasının başlamış olduğunu belirttiğini şaşkınlıkla paylaşıyoruz. Çünkü bu cevap, sadece anaokulları ve taşımalı eğitim kurumlarında ücretsiz yemek uygulaması başlayacağını belirten karara atıf içeriyor. Oysa bizim talebimiz tüm devlet okullarında, eğitimin tüm kademelerinde ayrımsız tüm öğrencilere #1ÖğünÜcretsizSağlıklıYemek verilmesiydi.

Bu yanıt Milli Eğitim Bakanlığı’nın konuya yaklaşımını ortaya koyan önemli bir işarettir.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 25 Ocak 2023 tarihinde açıklanan okul yemeği uygulamasının tüm devlet okullarını ve öğrenim çağındaki tüm öğrencileri kapsamadığı son derece açık. Kaldı ki Bakanlık da açıklamasını herhangi bir muğlaklığa yer vermeyecek şekilde, sadece anaokulları ve taşımalı eğitim kurumlarında ücretsiz yemek uygulaması başlatılacağı biçiminde yapmıştı. Millî Eğitim Bakanlığı’na başvurulara cevap yazısı yazarken kendi açıklamalarına dönüp bir daha bakmasını tavsiye ediyoruz.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın kendi kendini yalandığı iki satırlık yanıtı, hükümetin ülkenin acil ve önemli sorunlarına nasıl yaklaştığını da ortaya seriyor.

Üst üste sarsıldığımız depremlerle halk olarak büyük bir acı yaşadığımız, devletin halkın barınma hakkını, sağlığını, güvenliğini, eğitim hakkını ve en temel ihtiyaçlarını sağlamadığını, çocukların yaşam haklarının hiçe sayıldığını görüp öfkelendiğimiz bu günlerde bu ciddiyetsiz yaklaşımın insanların göz göre göre çaresizliğe itilmesi anlamına geldiğini görüyoruz.

Ciddiyetle yanıt vermeyen, bu konudaki talepleri dikkate almayan Milli Eğitim Bakanlığı’na kampanyayı örgütleyen on binlerce kadının talebine kulak tıkamama çağrısı yapıyoruz. Okullarda bir öğün yemek kampanyası aylardır kadınlar, kadın örgütleri, dernekler, sendikalar tarafından ısrar ve inatla sürdürülüyor. Kapı kapı imza toplayan, standlar açan, sesini ülkenin dört bir yanına duyuran kadınların başını çektiği bu kampanya devam ediyor, talebimiz tümüyle karşılanana kadar da devam edecek.

Bir kez daha söylüyoruz;

Okul çağındaki çocukların beslenmeleri her geçen gün yoksullaştırılan ailelerin değil Milli Eğitim Bakanlığı’nın sorumluluğudur. Bu konudaki talepleri ciddiyetle yanıtlamak da bu sorumluluğun önemli bir parçasıdır. Milli Eğitim Bakanlığı’na sorumluluğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.

Buradan duyuruyoruz;

Eğitimin her kademesinde ayrım gözetmeksizin bütün öğrenciler için #1ÖğünÜcretsizSağlıklıYemek talebimizi bakanlığa açacağımız dava yoluyla sürdüreceğiz.

Kısmi iyileştirmelerle yetinmiyoruz, her okulda her öğrenci için #1ÖğünÜcretsizSağlıklıYemek sağlanıncaya kadar vazgeçmiyoruz.

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği

Ekmek ve Gül


İlgili haberler
‘Her okulda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek’ tal...

Yerel yöneticilere, en alttan en üste sağlık ve eğitimden sorumlu devlet yetkililerine bu sesi duyur...

MEB yanıtlasın: Her çocuğa ücretsiz okul yemeği ve...

Ekmek ve Gül'ün '1 Öğün Ücretsiz ve Sağlıklı Yemek Her Çocuğun Hakkı' çağrısını milletvekilleri Mecl...

Mücadelemiz sonuç veriyor: Okul öncesi eğitimde he...

YETMEZ, TÜM DEVLET OKULLARINDA TÜM ÖĞRENCİLERE NİTELİKLİ, SAĞLIKLI, ÜCRETSİZ BİR ÖĞÜN YEMEK İÇİN MÜC...