Kayseri'de faaliyet gösteren dünyaca ünlü markalara iplik üretiminin yapıldığı Almer Tekstil'de Türk-İş’e bağlı TEKSİF’te örgütlenen işçilerden 16’sı ‘küçülme’ bahanesiyle işten atıldı. İnsanca ve onurlu bir yaşam için sendikalaştıklarını anlatan Almer Tekstil işçileri patronun türlü bahanelerle sendikalaşma haklarını engellediğini söyledi.
Fabrikada çalışmaya devam eden mesai arkadaşlarına seslenen işten atılan işçiler, “Birlik olalım, ekmeğimiz büyüsün” dedi. İçerideki işçilerse, “Anayasal hakkımızı kullanmaya devam edeceğiz” yanıtını verdi.
‘ASGARİ ÜCRETE ÇALIŞMAK İSTEMEDİK’
Kötü çalışma koşulları ve düşük ücretlere karşı sendikalı olduklarını söyleyen bir Almer Tekstil işçisi, “Uzun süredir asgari ücret ile çalışıyoruz. Dünyaca ünlü markalara üretim yapıyoruz ama elimize geçen ücret yaşamımızı insanca sürdürmeye yetmiyor. Kayseri'deki tekstil fabrikalarının en dip ücreti Almer Tekstil’de veriliyor. Geçinemediğimizi bildirmek üzere gruplar halinde yönetimle görüşmeler yaptık. Bizleri oyaladılar, ‘ha bugün, ha yarın’ dediler. Biz de sendikalaşma fikrini düşündük. TEKSİF’te örgütlenme sürecimiz böyle başladı. Asgari ücrete çalışmak istemedik. Patronlar örgütlü hareket ediyor. İşçi niye etmesin? Sendikalaşmak anayasal hak değil mi?" dedi.
KÜÇÜLME DEYİP İŞÇİ ATANLAR, İŞKUR’DAN İŞÇİ ALIYOR
Sendikalı işçi sayısının arttığını fark eden patronun işçilerin e devlet şifrelerini istemeye başladığını, sendikalı işçilerin istifaya zorlandığını söyleyen işçi, “E devlet şifresini istemek suç. Patronlar hep bu suçu işliyor. Yasalar işçilerden yana değil. Çeşitli bahaneler bulunarak işimize son verildi. 'Küçülmeye gidiyoruz' denildi ama yeni fabrika açıyorlar. Bu nasıl küçülme? İŞKUR üzerinde bizi çıkardıktan sonra işçi alımı yapıldı. Hakkımız olanı alana kadar mücadele edeceğiz” dedi.
‘EKMEĞİMİZİ BİRLİĞİMİZLE BÜYÜTELİM’
İşçi arkadaşlarına seslenen işten atılan Almer Tekstil işçisi ise, “İşçinin birliğini türlü oyunlarla bozmaya çalışıyorlar. Bizler yıllarca birlikte çalıştık. Ekmeğimizi büyütmek için uğraştık. Baskılar sizi yıldırmasın, aramıza girmeye çalışanlara birliğimizle ders verelim, bugün bizim başımıza gelen yarın herkesin başına gelecek. İnsanca yaşamak için sağlam duralım. Ekmeğimizi birliğimizle büyütelim.” diye konuştu.
‘KADIN İŞÇİLERE MOLALARDA TEMİZLİK YAPTIRIYORLARDI’
Ücretlerinin düşük olduğu gibi çalışma koşullarının da oldukça ağır olduğunu söyleyen bir kadın işçi, “Birden fazla makineye bakmak zorunda kalıyoruz. Üç makineye birden bakan arkadaşlarımız var. Az işçiyle çok iş yapıyorlar. İşçiye gelince elleri ceplerine gitmiyor.” dedi. İçeride kadın işçilere özellikle baskı ve mobbing uygulandığını anlatan işçi, “Kadın işçilerin adını çıkarıp, iftira atıyorlar. Bu duruma itiraz eden işçilere de baskı uygulanıyor. Önceden kadın işçilere molalarda lavaboları ve giyinme odalarını temizletiyorlardı. Bunun gibi angarya bir sürü iş yaptırıyorlardı. Yemekler güzel çıkmıyordu. Hijyen desen sıfırdı. Evimizden sabun getirdiğimiz zamanlar oldu. Biz ne zaman sendikalaşmaya başladık, o zaman asgari ücret artı 5 yevmiye diye bir teklifle geldiler" diye konuştu.
Fotoğraf: Evrensel
İlgili haberler
8 Mart'a giderken... | Güvenceli iş, yasaksız grev...
8 Mart’a giden yolu yürürken insanca çalışma koşulları, insanca yaşam talebimizi bu kampanya ile mey...
Bu yıl işçi ve emekçi kadınların yılı olsun!
‘Hiç şüphesiz en elzem mesele işçi ve emekçi kadınların birleşmesi, mücadele etmesidir.'
Bir istihdam masalı: Esneklik adı altında hak gasp...
Esnek çalışmanın “güvencesi” sadece lafta, esnek çalışan kadınların gerçekliği ise bambaşka.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.