Dersim Kadın Platformu: 'Çürümüş düzeninizle mücadele edeceğiz'
İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil’in Semih Çelik tarafından öldürülmesine karşı tepki göstermek için Dersimli kadınlar basın açıklaması düzenledi.

Dersim Kadın Platformu İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil’in Semih Çelik tarafından öldürülmesine kadın cinayetlerine karşı tepki göstermek için basın açıklaması düzenledi. Sanat Sokağı'nda toplanan kadınlar Seyit Rıza Meydanı'na yürüyüş gerçekleştirdi.

Yapılan açıklamada İstanbul Sözleşmesinden çıkanların, "bir defadan bir şey olmaz" diyenlerin ve 6284 sayılı yasayı uygulamayanların cinayetlerden sorumlu olduğu vurgulandı.

'ACIMIZ, ÖFKEMİZ TAZE!'

Platform adına açıklamayı okuyan Arzu Yıldız "Bugün yine katilleri, tecavüzcüleri, tacizcileri koruyan ve cezasızlık politikalarıyla ödüllendiren AKP-MHP iktidarına karşı sokaktayız. Acımız, öfkemiz taze. 4 Ekim tarihinde bu ülkenin karşılaştığı en korkunç günlerden biri daha yaşandı. İki kadın göz göre göre vahşice katledildi. Aynı gün bir kadın iki saldırgan tarafından sokak ortasında cinsel saldırıya uğradı. Bu ülkede, katledilen Narin Güran için verilen araştırma önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Dört bir köşesi kameralarla izlenen bu kentte Gülistan Doku 5 yıldır bulunamadı. Yine 11 gündür devletin tüm güçlerinin her sokağında olduğu bir kentte Rojin Kabaiş bulunamıyor. İktidar eliyle hırsızlar, uyuşturucu baronları, çeteler, mafyalar hüküm sürüyor. Kahrolması gereken çürümüş düzenleri, katledilen kadınların, kaybedilen çocukların bedenleri üzerinden yükseliyor" dedi.

'İKTİDAR TARAFINDAN KATLEDİLDİLER '

Yıldız, "Ayşegül Halil ve İkbal Uzuner sadece katil Semih Çelik tarafından katledilmedi. Cezasızlıkla faillere ödül veren erkek yargı tarafından, kutsal aile yalanlarıyla kadını her alandan alıkoymak isteyenler tarafından, kadın düşmanı politikaları bir bayrak gibi taşıyan erkek devlet tarafından, sırtı sıvazlanan eril tahakküm tarafından, çocuklar öldürülürken araştırılmasına engel olan bu iktidar tarafından katledildi. Bu sistematik cinayetler karşısında yalnızca taziye görüntüleri veren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanının 'Siddet Uygulayanlara Yönelik Psikososyal Müdahale Modeli' adı altında kadın cinayetlerinin nedenlerini, faillerin psikopatolojilerine ya da madde bağımlılığına indirgeyen açıklamalarını, sözde çözüm modellerini kabul etmiyoruz. Psikososyal çalışma, sistemli örgütlenen erkek şiddetini yok edemez. Yasaları uygulamak yerine ailelere, faillere psikososyal destek vermeyi vadetmek 'Benim neden sokak ortasında öldürülme ihtimalim var?' sorusuna cevap vermiyor! Bir gün içinde değil birkaç saat içinde yaşananlar bu çürümüş, katliamcı düzenin en büyük göstergesidir" dedi.

'ÇÜRÜMÜŞ DÜZENİNİZLE MÜCADELE EDECEĞİZ '

Aynı gün bir kadının sokakta yürürken iki erkek tarafından taciz edildiğine dikkat çeken Yıldız, "Dakikalarca süren tacizde saldırganlar önce elini kolunu sallayarak gitti. Gözaltına alınıp serbest bırakıldı. Sosyal medya baskısı ile tekrar gözaltına alınan saldırganlar, ses çıkarılmamış olsaydı bugün sokakta dolaşmaya devam edecekti. Ama biliyoruz, bu erkek yargı bir süre sonra çetelere, katillere, mafyalara yaptığı gibi taciz faillerini de sokağa tekrar bırakacak. Kadınların katillerini koruyanlar, çocukların katliamı araştırılmasın istemeyenler, faillerin yanında işbirlikçi olarak yer almaktan vazgeçmeyecek. Biz de bu çürümüş düzeninizle, erkek devlet şiddetinizle mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz. Kadınların yaşamlarını kıskaca alarak, yok ederek kurduğunuz katliamcı iktidarınız yıkılana dek vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Üniversiteli kadınlar kadın cinayetlerine karşı ay...

İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil'in vahşice katledilmesinin ardından memleketin dört bir yanından ünive...

ODTÜ öğrencileri kadın cinayetlerine karşı yürüdü

ODTÜ'de öğrenciler kadın cinayetlerine karşı üniversitede yürüyüş düzenledi. Öğrenciler 100. yıl sem...

İkbal ve Ayşenur'un katledilmesi münferit değil |...

Devlet artan yoksulluktan kazanılmış haklara saldırılarla kadınları çepeçevre sarıyor. Kadınların mü...