Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği ve Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği afet bölgesinde cinsel şiddetten hayatta kalanlara danışmanlık verecek avukatlar için rehber hazırladı. Rehberde danışmanlık öncesi hazırlık, ilk karşılaşma, başvuru alım süreçlerinde nelere dikkat edilmesi, neler yapılması ve neler yapılmaması gerektiğine dair bilgilere yer veriliyor.
“Başlamadan önce, cinsel şiddet sonrası destek birimlerinin iletişim bilgilerinin, verdikleri desteklerin yer aldığı ve teyitlenmiş bilgilerinin bulunduğu bir destek birimleri haritası oluşturmak ya da edinmek iyi olabilir.”
“Cinsel saldırı durumlarında ilk 72 saat kritik süredir. Delillerin kaybolmaması adına başvurucuya delillerin toplanması, adli süreç ve hastane süreci dikkatli şekilde anlatılmalıdır. Cinsel saldırı muayene tutanağını düzenleyen hekimin de görevi sadece kimyasal bulguları toplamak değil, olay öyküsünü de detaylı yazmaktır. İlgili raporun düzenlenmesi noktasında avukat hazırlıklı olabilir.”
“Cinsel saldırının yeni veya yakın zamanda gerçekleştiği durumlarda delillerin bir an önce toparlanabilmesi/kaybolmaması için gereklilik varsa başvurana/hayatta kalana eşlik edilebilir.”
“Bilgileri aldıktan sonra, kişiye nasıl destek olabileceğinizi, süreçle ilgili ne yapmak istediğini sorun. Kişi maruz kaldığı şiddeti anlattıktan sonra haklarını bilmek isteyebilir fakat bildirimde bulunmaya ya da adli sürece girmeye hazır olmayabilir. Adli süreç çok kolay ve hızlı ilerleyebileceği gibi zor ve yıpratıcı olabilir, aylar hatta yıllar sürebilir. Hayatta kalanı adli sürece girmeye zorlamayın. Bununla beraber adli mekanizmalara başvurmak istenmemesi halinde güçlendirme amaçlı psikolojik destek alabileceğini hatırlatın.”
“Cinsel şiddete karşı herkesin vereceği tepki birbirinden farklıdır. Destek sistemlerine başvuran hayatta kalanların bazıları oldukça sessiz ve içine kapanık olabilirken bazı hayatta kalanlar dinleyenin, kendisini anlayabileceğini düşündüğü bir meslek uzmanı bulduklarında travmalarını, içinde bulundukları karmaşayı ve çaresizlik hislerini anlatmaya çok istekli olabilirler.”
Rehberin tamamına ulaşmak için TIKLAYIN
İlgili haberler
Kız Kardeşlik Köprüsü İskenderun'da depremzede kad...
Kendisi hem depremzede hem Ekmek ve Gül gönüllüsü olan Zehra, yaşadıklarını anlatırken deprem bölges...
Adalet Bakanlığına, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan...
Deprem bölgesinde kadınları şiddete karşı koruyacak mekanizmaların nasıl işletileceği kocaman bir so...
Cinsel şiddet destek sistemi nerede?
Cinsel şiddete maruz bırakılan kişiler ne yapmalı? Nerelere, nasıl başvurabilir? Kimlerden destek al...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.