Çukurova Üniversitesi öğrencileri: Kampüste çocuğa yönelik istismar olayı aydınlatılsın
Çukurova Üniversitesi öğrencileri üniversite sınırları içerisinde bulunan Toroslar Kız Öğrenci Yurdu karşısındaki zeytinlikte iki çocuğun istismar edilmesini protesto etti, güvenli kampüs talep etti.

Çukurova Üniversitesi öğrencileri Üniversite sınırları içerisinde bulunan Toroslar Kız Öğrenci Yurdu karşısındaki zeytinlikte 12 Ocak gecesi 1.30 civarlarında 14 ve 16 yaşındaki iki çocuğa yönelik geçekleştirilen cinsel istismar iddiasına dair basın açıklaması yaptı.

Baraj Yolu Gençlik Meydanı’nda gerçekleştirilen açıklamada olayın aydınlatılması ve güvenli kampüs talebinin yerine getirilmesi istendi. Öğrenciler adına basın açıklamasını okuyan Özge Türkoğlu, aldıkları bilgiye göre zor durumda olan ve devlet yetiştirme yurdunda kalan iki erkek çocuğunun kendilerine yardımda bulunacağını belirten kimliği belirsiz bir şahıs tarafından kaçırıldığını ifade etti. Merkez Park’ta araca bindirilen çocukların kampüsümüzde bulunan zeytinlik alana getirildiğini dile getiren Türkoğlu, “Ardından 14 yaşındaki erkek çocuğu tecavüze uğradığı ve 16 yaşındaki arkadaşının failden kaçıp koşarak güvenliklerden yardım istemeye gitti. Güvenlik olay yerine gelene kadar failin bölgeden kaçtığı söylenmektedir” dedi.

‘CAYDIRICI MÜDAHALELERDE BULUNULSUN’

Üniversiteli kadınlar olarak uzun süredir güvenli kampüs talep ettiklerini dile getiren Türkoğlu, “Bu olayla birlikte talebimizin ne kadar acil olduğu ortaya çıkmıştır. Üniversiteli kadınlar kampüste gerekli önlemlerin alınmasını, karanlık ve ıssız bölgelerin aydınlatılmasını, yurt yolunda saatlerce kendilerini rahatsız eden araçlar için denetim yapılmasını, caydırıcı müdahalelerin yapılmasını ve Cinsel Taciz Önleme Biriminin işler kılınmasını talep ediyor. Bu olayın takipçisi olacağız ve Çukurova Üniversitesi öğrencileri olarak üstünün kapanmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

‘SESSİZ KALMIYORUZ’

Memleketin her köşesinde her an çocukların istismara uğradıklarını dile getiren Türkoğlu, “Çocuk istismarını daima gündemde tutmak, sorunu doğru tarif etmek, anlamak ve anlatmak gerekiyor. Sorunun ortadan kalkması için hukuki sosyal ve politik yönleriyle bütüncül bir mücadele yürütülmeli ve istismara karşı mücadele tüm topluma yayılmalıdır. Biz buradan Çukurova Üniversitesi öğrencileri ve bugün burada bulunan bütün kurumlar ve katılımcılar adına bu meselenin kapanmaması için sonuna kadar mücadele edeceğimizin sözünü veriyoruz.” dedi. Yaşandığı iddia edilen cinsel istismar suçunun failinin aynı zamanda failleri defalarca cezasız bırakan yargı ve üniversite güvenliğini sağlamayan Çukurova Üniversitesi yönetimi olduğunu dile getiren Türkoğlu, “Türkiye’nin her yerinde yükselen istismar vakalarına karşı gerekli önlemler alınmadığı gibi failler sıklıkla aklanmaktadır. Buna sessiz kalmıyoruz” dedi.

‘YAŞAM TARZIMIZA MÜDAHALE EDENLER YURT YOLUNDA YAŞADIKLARIMIZA NEDEN MÜDAHALE ETMİYOR?’

Üniversite yönetimine seslenen Türkoğlu, “Daha önce kampüsümüzdeki yurtlarda birçok taciz vakası yaşandığını birçok yoldan ileten öğrencilerin bu sorunlarını çözmek için ne yaptınız? Kadın öğrencilerin yurda giriş çıkış saatlerine ve yaşam tarzına yoğun müdahale edilirken yurt yolunda yabancı araçların kendilerini saatlerce rahatsız etmesine neden müdahale etmiyorsunuz? Yurda birkaç dakika bile geç kaldığımızda baskı yapan yurt yönetimi bizim üniversite sınırları içerisinde de güvende olmadığımızı biliyor mu? Yurt yolunu neden ışıklandırmıyor ve trafiğinin denetlenmesini sağlamıyorsunuz? Kampüs içerisinde binlerce öğrencisi barınan Çukurova Üniversitesi öğrencilerinin güvenliğini sağlamak için ne önlem alıyorsunuz?” sorularını yöneltti.

‘CİNSEL TACİZİ ÖNLEME BİRİMİ HAREKETE GEÇSİN’
Kampüsün öğrencilerin güvende hissettikleri bir yer olması bir yana dursun suç işlenebilmesi için uygun bir yer olarak görüldüğünü ifade eden Türkoğlu, Bu olay hakkında derhal öğrenciler ve bütün kamuoyu aydınlatılsın. Rektörlük açıklama yapsın. Yurt yolu trafiği denetlensin, yurda gelen ringler artırılsın, yurt yolu aydınlatılsın. Güvenlik güçleri özellikle akşam saatlerinde yurt yolunun denetimini sıkılaştırmalı, görevlerini yerine getirmeli ve öğrencilerin güvenliğini sağlamalıdır. Yurt çevresi başta olmak üzere ıssız tüm alanların ışıklandırılmasının sağlanmalı ve artırılmalıdır. Cinsel Tacizi Önleme Birimini kampüste yaşanan taciz vakalarına dair çalışma yürütmeye ve kampüs güvenliğini sağlamak için etkin adımlar atmaya çağırıyoruz.” dedi.
‘ÇHD OLARAK OLAYI ARAŞTIRACAĞIZ’

ÇHD üyesi ve Emek Partisi Adana İl Başkanı Sevil Aracı, olayın aydınlatılması için ÇHD olarak olayı araştıracaklarını söyledi. Çocuk istismarında yargıda tanık delili aranır duruma gelindiğini dile getiren Aracı, “Cezalandırılması yönündeki talepleri yükselttikçe daha fazla cezasızlıkla karşılaşıyoruz” dedi.

Çocuk istismarında cezasızlığın önlenmesinin yanında önleyici uygulamalara da önem verilmesi gerektiğini ifade eden TİP Adana İl Yönetim Kurulu Üyesi Tuğba Mergen, “Çocukların yaşadıklarını örtbas etme eğilimi yaygın. Çocuk susar sen susma anlayışını reddediyoruz. Çocuk konuşur, yeter ki dinlemeyi bilelim” dedi. HDP adına konuşan Saniye Seçgin, “Çürüttüğünüz bir toplumu kolay yönetirsiniz. Bizi yönetenler de tam da bunu hayata geçiriyor. Bunun karşısında bulunmanın bir yönü eğitim ve hukuksa mücadeleyse diğer yanı da örgütlü bir toplum olmaktır” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
ÇÜKÇAT: ‘Kampüste yaşanan istismar aydınlatılsın,...

Çukurova Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu, kampüs içerisinde bir çocuğun istismara maruz kal...

Güvenli yurtlar, güvenli kampüsler hepimizin ihtiy...

Uludağ Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu yaptığı etkinlikte yürüttüğü tartışmalarda, güvenli...

Çukurova Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğun...

'Güvenli kampüs talebiyle çıktığımız bu yolda toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanana kadar mücadelemi...

Ç.Ü. Kadın Çalışmaları Topluluğu, güvenli kampüs t...

ÇÜKÇAT 8 Mart vesilesi ile birçok etkinlik düzenledi. Topluluk ‘güvenli kampüs, güvenli yaşam, güven...

Güvenli kampüs ve şiddetsiz bir yaşam istiyoruz

İstanbul Üniversiteli genç kadınlar İÜ Kadın Hakları Kulübü Kadın Hakları Komisyonunun ‘Güvenli kamp...

Üniversite toplulukları buluştu: ‘Güvenli kampüsle...

Yedi üniversiteden sekiz topluluk olarak ortak planladığımız forumda buluştuk, deneyimlerimizi payla...