“Güvenli kampüs, güvenli yaşam, güvenli gelecek” talebiyle 3 yıl önce kurulan Çukurova Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğunun (ÇÜKÇAT) düzenlediği bir dizi etkinliği topluluktan Delal Özbey’le konuştuk. Güvenli kampüs taleplerini daha ileri taşımak için çalışmalarına devam edeceklerini söyleyen Özbey, Çukurova Üniversitesi öğrencilerini topluluğa katılmaya çağırdı.
Kadın buluşmaları ile onlarca kadınla tartışmalar yürüten topluluk üyeleri, 27 Şubat’ta Ekmek ve Gül Editörü Hilal Tok ile üniversitelerdeki kadın mücadelesi, taciz önleme birimleri üzerine online söyleşi gerçekleştirdi. 7 Mart Pazartesi günü de Adana Barosundan Avukat Sevil Aracı ile yüz yüze bir etkinlik gerçekleştiren topluluk üyesi kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’ni konuştu. Topluluk 6 Mart günü Adana’da yapılan 8 Mart mitinginde de kendi pankart ve dövizleri ile İstanbul Sözleşmesi ve güveli kampüsler taleplerini dile getirdi.
‘GÜVENLİ YAŞAM GÜVENLİ KAMPÜS GÜVENLİ GELECEK İÇİN MÜCADELEMİZ SÜRECEK’
8 Mart’a giderken düzenlenen topluluk etkinliklerini Çukurova Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu çalışmalarında yer alan Delal Özbey’le konuştuk. Kadınların daha fazla bir araya gelme ihtiyacının olduğunu dile getiren Özbey, “3 yıl önce üniversitede yaşanan taciz vakaları sonrası, etkin bir Cinsel Taciz ve Saldırıya Karşı Destek Birimi kurulması talebimiz üzerine bir birim kuruldu. 8 Mart etkinliklerinde ise bu sefer bu birimde kadın öğrencilerin yer almasının ne kadar önemli olduğunu tartıştık. “Güvenli yaşam, güvenli kampüs, güvenli gelecek” talepleriyle çıktığımız bu yolda yaşamın her alanında toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. dedi
‘KADINLAR BİRLİK OLMALI’
Topluluk, Ekmek ve Gül Editörü Hilal Tok ile 8 Mart’a giderken taciz önleme birimi hakkında yaptığı söyleşi ile ilk etkinliğini yapmıştı. Online olarak gerçekleştirilen etkinlikte 200 üniversite içerisinde sadece 16 üniversitede taciz önleme birimi olduğunu aktaran Hilal Tok, taciz önleme birimlerine öğrencilerin aktif şekilde katılmasının önemine dikkat çekerek, Yıldız Teknik üniversitesinde 34 öğrenci topluluk ve kulübünün bir araya gelerek üniversite yönetimine yaptığı baskı sonucu Cinsel Taciz Önleme Komisyonu (CİTÖK) kurulduğunu anlattı.
7 Mart’ta Adana Barosundan Avukat Sevil Aracı ile gerçekleştirilen söyleşide ise İstanbul Sözleşmesi’nin ne olduğu, önemi ve Türkiye’nin sözleşmeden çekilmesi sonucunda yaşananları aktardı. Toplumsal yaşamda kadın ile erkek arasındaki eşitsizliğe değinen Aracı, kadın ve erkeğin aynı işi yaparken kadının daha düşüm ücrete mahkum edildiğine dikkat çekti. Doğum izninden nafaka hakkına kadar kadınlarla ilgili pek çok noktaya değinen Aracı, kadınların tam hak eşitliği talep ettiğini ve bunun için mücadele ettiğini söyledi.
Fotoğraf: Ekmek ve Gül
İlgili haberler
İAÜ Kadın Araştırmaları Kulübü: Eşit ve özgür bir...
Üniversitelerin topluluk ve kulüplerinin oryantasyon haftasında stant açan İstanbul Aydın Üniversite...
Mücadelemiz kampüslerde de her yerde de devam edec...
8 Mart vesilesiyle Avuat Elif Ergin ile bir söyleşi gerçekleştiren Yıldız Teknik Üniversitesi Kadın...
İAÜ Kadın Araştırmaları Kulübünden kadınlar 8 Mart...
İstanbul Aydın Üniversitesi Kadın Araştırmaları Kulübünün düzenlediği kahvaltıda buluşan kadınlar, 8...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.