Mücadelemiz kampüslerde de her yerde de devam edecek
8 Mart vesilesiyle Avuat Elif Ergin ile bir söyleşi gerçekleştiren Yıldız Teknik Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğundan mesaj var: Eşitsizliğe geçit vermeyeceğiz.

Yıldız Teknik Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu olarak, Av. Elif Ergin ile “Dünden Bugüne 8 Mart” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdik. Böylesi bir söyleşide karar kılmamızın sebebi her an dört bir yanımızdaki reklam panoları, televizyon kanalları ve kitaplarıyla kuşatan sistemin bize yıllardır çarpıtarak gösterdiği 8 Mart’ın nasıl ortaya çıktığını ve taleplerin nasıl küreselleşerek dünyanın geri kalanına kendini kabul ettirdiğini hatırlamaktı.

“Ekmek istiyoruz, gül de!” sloganıyla greve çıkan Amerikalı kadın işçilerden, Atlas Okyanusu’nun daha doğusundaki Sosyalist Kadın Konferansı’nda gündeme edilişine emekçi kadınların mücadele tarihinin sembol günü olarak seçilmesini hatırladık hep birlikte yeniden. Türkiye’de ise senelerdir yaşamak istediğimiz için verdiğimiz mücadelenin günü olmasıyla 8 Mart.

Elif Ergin yaptığı sunumda kadına yönelik şiddet raporunu sayısal verilerle aktardı. Ortaya konan tablodaki yüksek verilerin sebeplerinin ise alınmayan önlemler ve her gün yeniden inşa edilen eşitsizlik olduğuna dikkat çekti. Anayasanın da üstünde yer alan uluslararası sözleşmelerin en temel insan haklarını korumak üzere var olduğunu; İstanbul Sözleşmesi’nden keyfi geri çekilmenin de hukuka aykırı olduğu gibi kadına yönelik şiddetin kapısını ardına dek araladığını vurguladı.


Kampüs sınırları içerisinde cinsel saldırı ve şiddetin azalmasına yönelik kurulan fakat, çoğu işler halde olmayan Cinsel Tacizi Önleme Komisyonlarının da (CİTÖK) üniversiteliler için öneminden bahsederek, işler hale getirmenin ancak bizim elimizde olduğu kararına vardık. CİTÖK’lerin bugün yalnızca 20’ye yakın üniversitede bulunması, sığınmaevlerinin yetersizliği ve etkin olmayan türlü uygulamalar yaşamlarımızı her gün riske atmamıza sebep oluyor. Bu riskin ortadan kalkması ise yalnızca birlik ve beraberliğimizle mümkün.

YTÜ’de son birkaç senede kendi topluluğumuzu kurmayı, kadın düşmanı bir akademisyene derslikleri kapatmayı, CİTÖK kurmayı başardık ve eşitsizliğe karşı yan yana durarak geçit vermeyeceğimizi öğrendik. 8 Mart’ı mücadelemiz ve kazanacaklarımız ile anmaya devam edeceğiz.

Fotoğraflar: Yıldız Teknik Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu 

İlgili haberler
YTÜ öğrencisi kadınlar 8 Mart taleplerine dair kon...

Yıldız Teknik Üniversitesi'nden kadınlar YTÜ Kadın Çalışmaları Topluluğu'nun yaptığı röportajda 8 Ma...