‘Çocuklarım aç nasıl evde kalayım’ diyen Roman kadına, bakanlık bürokratı ‘Geber’ dedi
İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Nail Noğay, ‘Evde kal’ çağrılarını eleştiren kadının paylaşımını alıntılayarak ‘Geber’ yazdı. Noğay tepkiler sonrası görevden alındı.

İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Nail Noğay, ‘Evde kal’ çağrılarını eleştiren ve yaşadığı yoksulluk nedeniyle sokağa çıkmak zorunda kaldığını anlatan Roman kadının sosyal medyadaki videosunu alıntılayarak “Geber” dedi.  Noğay, sosyal medyadaki tepkiler üzerine paylaşımını sildi ve sonra sosyal medya hesabını kapattı.

HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık Noğan’ın bu paylaşımının görselini paylaşarak, Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’u etiketledi ve “İşgal ettiği makamı, liyakatsizliğine rağmen kendisini orada oturtanlara yağcılık, beğenmediklerine beddua/hakaret/küfür etmek sanan, yazdığını silince yediği her şeyi yapmamış olduğunu düşünen Nail Noğay’ın paylaşımları, diğerleriyle birlikte burada” dedi.


ROMANLAR AÇLIĞA MAHKUM EDİLDİ!
Çoğunlukla çiçekçilik, hurdacılık, seyyar satıcılık yapan Romanlar, koronavirüs salgınıyla birlikte neredeyse açlığa mahkum hale geldi. Hacer Foggo Roman kadınların ve çocukların durumunu anlattı. Haberin tamamı için TIKLAYIN.

NOĞAY GÖREVDEN ALINDI
Konuya ilişkin açıklama yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Nail Noğay’ın görevden alındığını ve hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapılan açıklama şu şekilde:

“Bakanlığımıza bağlı çalışan bir İl Müdür Yardımcısı’nın sosyal medyada gündeme gelen çirkin paylaşımı toplumumuzun tepkisini çekmiştir. Birlik ve beraberlik ruhumuzu yaralayıcı bir dil ve üslup devletimizin hiçbir kademesinde asla kabul edilemez. Anne ve yavrularımız ziyaret edilerek ihtiyaçları karşılanacak ve bakanlığımız hizmet modellerinden faydalandırılacaktır. Bilinmelidir ki Türkiye Cumhuriyeti’nin olduğu yerde kimse sahipsiz ve yalnız değildir.
Biz; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak tüm vatandaşlarımızın huzur, barış ve refah içerisinde birlikte yaşaması için canla başla çalışmaya devam ederek bu tür davranışlara asla izin vermeyeceğiz. Söz konusu şahıs olayın hemen akabinde görevden alınmış ve hakkında soruşturma başlatılmıştır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

 VALİLİKTEN AÇIKLAMA
Noğa’ın tepki çeken paylaşımı ile ilgili İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamada şöyle denildi:

“İstanbul Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı (Nail N), şahsi twitter hesabından yapılan çirkin paylaşımı nedeniyle, Bakanlık makamınca görevden alınmış ve hakkında tahkikat başlatılmıştır. İlimizdeki bir kamu görevlisi tarafından yapılan ve hiçbir insani ve vicdani ölçüye sığmayacak bu çirkin paylaşımı esefle kınıyoruz. Her vatandaşımızın hiçbir ayrımcılığa tabi olmadan, devletimizin bütün imkanları ve kamu hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanması için gece gündüz demeden görev yapmaya devam edeceğiz.”

48 ROMAN STK’DAN TEPKİ
Nail Noğay’ın nefret söylemine 48 Roman sivil toplum kuruluşu da tepki gösterdi. STK’lar yaptıkları açıklamada Noğay’ın Roman kadından özür dilemesini istedi.
“Yoksulların, kırılgan kesimlerin sorununu çözme sorumluluğunda olan kurumların yöneticilerinin bu kesimlerin ihtiyaçlarına duyarsızlığının kabul edilemez olduğunun” altını çizen STK’lar, açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Görevini kötüye kullanması ve nefret dolu üslubu kabul edilemez. Roman Strateji Eylem Planı ivedilikle hayata geçirilmeli, bu eylem planını uygulaması gerekenlerin de ayrımcı bakış açısından ve ırkçı zihniyetten uzak olması gerekmektedir. ‘Biz bize yeteriz’ sloganlarıyla zorlukları aşmaya çalışırken ırkçı, ayrımcı yaklaşımların birlikte mücadele etme ruhunu zedelediğini hatırlatarak birlik ve beraberlik çağrısında bulunuyoruz. Roman olsun olmasın, ağır şartlar altında hayatta kalma mücadelesi veren yoksul ve kırılgan grupların sesi olmaya devam edeceğimizi belirtiyoruz.”
Irkçı yaklaşımlara tepki gösteren herkese seslenen STK’lar, “görevini kötüye kullanan Nail Noğay’ın hakaret ettiği kadından özür dilemesi gerektiğini” vurguladı.


İlgili haberler
Roman kadınlar: Çocuğuma yedirmek için ebegümeci t...

Çoğunlukla çiçekçilik, hurdacılık, seyyar satıcılık yapan Romanlar, koronavirüs salgınıyla birlikte...

Karantina da yoksula değil, zengine…

Ev işçisi Esma anlatıyor: Evde hasta varsa bir odada karantinaya alın diyorlar. Bizim küçücük iki od...

Ev işçisi kadınlara reva görülen: Ya çalışıp hasta...

Geçimlerini günlük çalıştıkları evlerden aldıkları yevmiyeyle sağlayan ev işçisi kadınlar salgın son...