Salgın sürecinde kadınları hatırlayan belediyeler de var!
Salgın sürecinde eve kapanan, şiddet riski ve geçim zorlukları yaşayan kadınlar için belediyelerin çalışmaları 'sonunda kadınlar hatırlandı' dedirtti. Ancak bu çalışmalar yine de çok kısıtlı...

Neredeyse bir aydır salgın dolayısıyla birçok kişi evlerine kapandı. Bu süreçte işinden olan, ücretsiz, yıllık ya da ücretli izne çıkarılanlar oldu. Özellikle ev içi şiddetin arttığı ve geçimin de düne göre bir hayli zorlaştığı bu süreçte kadın örgütlerinin çağrısının ve taleplerini dikkate alan, bu süreçte kadınları hatırlayan belediyeler de oldu.  

EV İŞÇİSİ KADINLARA GIDA VE NAKİT DESTEĞİ
Örneğin Ankara Büyükşehir Belediyesi salgın döneminde aldığı birçok önlem ve sağladığı olanaklar açısından öne çıkan belediyeler arasında. Belediyeye bu dönemde; 208 bin 705 ihtiyaç sahibi, işini kaybetmesiyle gıda ve nakit  başvurusu için ise 72 bin 218 kişi başvuru yaptı. Gündelik temizlik hizmeti veren kadınlara gıda ve nakit desteği yapılacağı geçtiğimiz günlerde belediye hesabından duyurulmuştu. Son olarak ise diğer başvurularla beraber 17 bin 492 kişiye nakit destek kartları dağıtımı ile hizmet sunulmaya başlandığı açıklandı.

Belediyenin kadınlara özel olarak başlattığı uygulamalar ve detayları hakkında bilgi almak için aradığımızda ise görüş veremeyeceklerini söylediler, ancak bütün bu çalışmaları belediyeler tarafından hayata geçirilmesi gereken işler olarak tanımladılar. Ankara Büyükşehir Belediyesi; ‘Başkent Mobil Uygulaması’, ‘Başkent 153 Çağrı Merkezi’, Kriz Masası: 0312 666 60 06’, ‘forms.ankara.bel.tr/isini-kaybedenler’ hesap ve numaralarından Ankaralılara hizmet sunuyor.

İZMİR'DEN ANNELERE SÜT

İzmir'de de salgın süresi boyunca 1-5 yaşları arasında çocuğu olan binlerce kadına süt dağıtıldı. Süt Kuzusu projesi adı verilen çalışmayla koronavirüs salgını başladıktan sonra 90 bin 235 çocuğa ulaşan sütler, sadece dezavantajlı mahallelerde sürdürülüyor. Salgın sona erdikten sonra proje yine İzmir’deki tüm 1-5 yaş arası çocukları kapsayacak şekilde devam edecek.

ŞİDDETE KARŞI BELEDİYEDEN ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK
Odunpazarı Belediyesi, koronavirüs karantinasında şiddete uğrayan kadınlara ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyor.

Kadına yönelik şiddete maruz kalan kadınlarla dayanışmak ve kadınların yalnız olmadığını göstermek için Odunpazarı Belediyesi, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde şiddete uğrayan kadınlar için ücretsiz danışmanlık veriyor. Şiddete uğrayan kadınların, Odunpazarı Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğünün (0 222) 250 76 46 numaralı telefonunu aramaları yeterli.

TOROSLAR BELEDİYESİNDEN ONLiNE TERAPİ
Toroslar Belediyesi bünyesindeki “Toroslar Kadın ve Çocuk Danışma Merkezi” Koronavirüs salgını nedeniyle başlattığı “Online Terapi” hizmeti sunarak bu süreçte kadınlara ve evde kalanlara dayanışma sunuyor.

BERFİN KADIN DAYANIŞMA MERKEZİ: KADINLAR YALNIZ DEĞİL
Siirt Belediyesi bünyesindeki Berfin Kadın Danışma Merkezi de, Koronavirüs karantinası süresince evde bulunan kadınların yanında. Şiddete karşı kadınların yalnız olmadığına dikkat çekilen paylaşımda kadınların yanında olduğunu dile getiren Berfin Kadın Danışma Merkezinin dayanışma hattı ise şöyle: 223 23 52

CHP KADIN KOLLARININ BELEDİYELERDEN TALEPLERİ VAR
CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse de belirledikleri kadın temsilcilerle mahalle ve sokaklarda kadınların ne tür sıkıntılar yaşadığını tespit edeceklerini bunun doğrultusunda "online eğitim, hukuki destek, riskli gruplara alışveriş yardımı" gibi çalışmaların hızlanacağını aktardı. Kadına yönelik şiddetin bu koşullarda arttığına işaret eden Köse, koronavirüs nedeniyle evden çıkmaya korkan kadınların şiddet görseler bile bunu dillendiremediğini, kolluk kuvvetlerine başvuramadığını ve şiddet uygulayan kişinin sürekli yanında olduğu için hakkını arayamadığını dile getirdi.
Bu süreçte kadınlar için ayrı önlemlerin alınmasının hayati önem taşıdığına dikkati çeken Köse, "Bu nedenle de 6284 ve İstanbul Sözleşmesi'nin etkin uygulanması ve bunlarla ilgili kamu spotu, canlı yayın ve eğitimler düzenlenmesi ayrıca tüm kadınların haklarını ve başvuracakları yerleri öğrenmesi çok önemli. Kadın örgütü olarak bizler de bu sürece bir katkı sunmak istedik. Bu amaçla kadınların şiddetten nasıl korunabileceğine yönelik bir kitapçık hazırlamaya başladık" diye konuştu.
Köse, Belediye başkanlarına sağlık çalışanlarının çocukları ya da bakmakla yükümlü oldukları diğer yakınları için belediyelerle iş birliği içinde bakımevi, kreş gibi olanakların hazırlanması önerisinde bulunduklarını da anlattı:  "Aile içi şiddetin yaygınlaşması nedeniyle ev içinde korumasız kalan kadınlar için yine belediyelerimiz ve barolar aracılığı ile kadınların ivedilikle koruma altına alınması, bu kapsamda sığınma evlerinin de denetiminin düzenli yapılması ve oradaki ihtiyaçların eksiksiz giderilmesini istedik. Gündelik işlerde çalışan kadınların tespit edilmesi ve belediyelerimizin yardımlarından öncelikle yararlanmalarının sağlanması, bu süreçlerde istismar, taciz gibi vakaların tıbbi yardım alabilmesi için gerekli çalışmanın yapılmasını önerdik."
Her koşulda CHP'li belediyelerin kadın danışma merkezlerinin kadınlara destek vermeye devam edeceklerini vurgulayan Köse, "Özellikle bu salgın sürecinin kadın istihdamına olumsuz etkilerinin olabileceğini göz önünde bulundurarak bir kadın istihdam raporu hazırlamak önceliklerimiz arasında" dedi.

İlgili haberler
Evde kalamayan Derince Vergi Dairesi memuru korona...

Derince Vergi Dairesinde görevli memur Yeter Şen koronavirüsten hayatını kaybetti.

Koronavirüs çıkan Akar Tekstil’de iş bırakan işçil...

İzmir Akar Tekstil işçileri, bir işçiye Kovid-19 teşhisi konması üzerine işbaşı yapmadı. Eli sopalı...

20 soruda koronavirüs ve işçi hakları

Pandemi sürecinde de haklarımız var! Bu süreçte zorunlu hizmetler dışındaki işler durdurulmalı, işte...