Çanakkale’de ‘Okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek’ için büyüyen dayanışma
Okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek hakkı için yürüttüğümüz kampanya il il büyüyor. Çalışmanın canlı bir biçimde sürdüğü illerden biri de Çanakkale.

Çanakkale Ekmek ve Gül grubunun çağrısıyla yan yana gelen Çanakkale Sağlık Çalışanları ve Emeklileri Derneği ÇASEMDER, Kadın El Emeğini Değerlendirme Derneği ELDER, Kepez Özgür Kadın Dayanışması, Çanakkale DİSK Emekli Sen, Çanakkale Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği kentin farklı noktalarında, okul önlerinde, pazar yerlerinde açtığı stantlarla Çanakkale halkını kampanya hakkında bilgilendirirken, kentte çalışmalar yürüten diğer demokratik kitle örgütlerine, kadın örgütlerine, sendikalara da bu çalışmayı birlikte büyütme çağrısı yapıyor.

Çanakkale halkının yoğun ilgisiyle karşılaşılan stantlarda, imza föylerine imza atmakla sınırlı kalmıyor destekler. Aynı zamanda okullarda bu hakkın gündem edilmesi, bu hakkın gereğini yerine getirmesi gereken devlet kurumlarını harekete geçirmek için birlikte neler yapılabileceği de konuşuluyor, tartışılıyor.

Bu çalışmayı kentte eşit haklar için farklı alanlarda mücadele veren hak örgütleriyle birlikte yürütmenin önemine dikkat çeken Çanakkale Ekmek ve Gül grubu, bu talebin eşit, parasız, demokratik eğitim hakkının ayrılmaz bir parçası olduğunu, çocukların en temel haklarının gereğinin yerine getirilmesi için bütçe ayrılmasının mümkün olduğunu, birlikte mücadelenin kazanım sağlamak için önemli olduğunu ifade ediyor.


Kepez Özgür Kadın Dayanışması:
TEK BİR İNSAN DAHİ YATAĞA AÇ GİRMESİN!

“Merhaba sevgili dostlar. Mayıs ayında Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği’nin başlattığı, Eylül sonunda da Ekmek ve Gül’ün çağrısıyla pek çok ilde kadın derneklerinin, veli derneklerinin, çeşitli sendika ve meslek örgütlerinin, veli inisiyatiflerinin başlattığı “Okullarda Bir Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek” kampanyası, her geçen gün daha çok etkisini gördüğümüz ve sürekli büyüyen yoksunluk durumuna işaret ediyordu. Hepinizin bildiği gibi, pandemi dönemi, zaten başlı başına işsizliğin çoğalıp alım gücünün azalmasına neden oldu. Üstüne bir de ekonomik kriz eklenince, bu olumsuzluklardan ilk etkilenenler, kadınlar ve çocuklar oldu. Kadınlar her gün yemeklerine koydukları sebze çeşidini azaltıp, sonunda sofraya kuru ekmek koymaya başladılar. Pazar alışverişinde fileler boş evlerine döndüler. Hamile kadınlar prematüre doğumlar yaptılar ve yetersiz beslenme yenidoğan bebekleri bile etkilemeye başladı. Okul çağındaki çocuklar ise okullarına aç gidip, öğlen yemeği dahi yiyemeden evlerine aç döndüler. Sonrasında, bu çocuklarda birbirinden farklı hastalıklar oluşmaya başladı. Kansızlık, boy kısalığı, öğrenme güçlüğü, zihinsel gelişim bozukluğu, obezite vb... İşte, okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek talebi için başlayan bu haklı mücadeleye biz Kepez Özgür Kadın Dayanışma Grubu olarak duyarsız kalamazdık. İnsan olmak bunu gerektirirdi. Harekete geçtik, birlikte dayanışma güç olur dedik ve Çanakkale Ekmek ve Gül grubundan kadınlar ile el ele kentin farklı yerlerinde stantlar açtık, imza toplamaya, etkinlikler gerçekleştirmeye başladık. Her geçen gün daha da güçlenip, büyüyeceğiz. Ülkemizde tek bir insan dahi yatağa aç girmeyinceye kadar mücadele edeceğiz. Gücünüz, gücümüz olsun.

Sevgiyle.


Çanakkale ELDER başkanı Fatma Erdoğan:
AÇLIK DA BİR ŞİDDETTİR!

Biz ELDER olarak şiddet gören kadınlara destek olmaya çalışıyoruz. Açlık da bir şiddettir. Çocuklar bizim için çok değerli. Bu nedenle okullarda çocuklarımıza bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek verilmesi, çocuklarımızın sağlıklı beslenmeleri, gelecekte sağlıklı toplum oluşturulması adına çok anlamlı. Bu kampanya ile sonuç alıncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz. 1999 yılında kurulan ELDER, Çanakkale'nin ilk kadın derneğidir. Çalışma alanımız olan kadınlar ve çocuklara yardımcı olmak, faydalı olabilmek bizim için çok değerli. Sağlıklı nesiller ve sağlıklı gelecek için beslenmenin çok önemli olduğunun bilincindeyiz. Bu bilinçle Ekmek ve Gül’ün bu değerli kampanyasına duyarsız kalamazdık. Kampanyaya biz de destek vererek sorumluluğumuzu göstermek istedik. Sağlıklı gelecek, sağlıklı nesillerle mümkündür. Bizler de devletimize okula giden çocuklarız için bir öğün yemek verilmesini talep ediyoruz.

Bilgi dosyasını indirmek için tıklayınız: Her Okulda 1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek Haktır
İmza kampanyasına destek vermek için TIKLAYINIZ 

İlgili haberler
Doç. Dr. Davuthan Günaydın: Okulda bir öğün yemek...

Okullarda bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek uygulamasının başlaması mümkün mü? Kaynak nerede? Okul...

Hollanda’da 500 ilkokulda ücretsiz kahvaltı sağlan...

Hollanda’da yaşam kısa sürede çok daha pahalı hale geldi, okula aç karnına giden çocukların sayısı a...

Pedagog Hakan Şahintürk: Okullarda 1 öğün ücretsiz...

Ekonomik krizin çocuklar üzerine etkisini ve ‘okullarda 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek’ kampanyamız...

Çorlu’da 'Okullarda bir öğün ücretsiz yemek' hakkı...

Çorlu Ekmek ve Gül Grubu “Her Okulda Bir Öğün Ücretsiz, Sağlıklı Yemek Her Çocuğun Hakkı” talebi içi...

Denizli’den veliler: Vergi ödüyoruz, okullarda ücr...

Denizli Ekmek ve Gül Kadın Grubu ‘Okullarda 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek’ kampanyasını Denizli'de...

Meclis göreve: Okullarda 1 Öğün Ücretsiz, Sağlıklı...

Meclis 1 Ekim’de açılıyor. Meclisin önünde çocukların okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemeğe e...

Nejla Kurul: Her okulda 1 öğün ücretsiz sağlıklı y...

Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, okullarda çocukların beslenme yetersizliğine dair konuştu.

‘Okullarda 1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek Haktır’...

‘Okullarda 1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek Haktır’ kampanyası devam ediyor. Balçova ve Narlıdere’de i...

BİRTEK-SEN: Okullarda bir öğün sağlıklı, ücretsiz...

BİRTEK-SEN okullarda bir öğün yemek verilmesi için çağrı yaptı: Ekmek ve Gül’ün kampanyasının derhal...

MEB yanıtlasın: Her çocuğa ücretsiz okul yemeği ve...

Ekmek ve Gül'ün '1 Öğün Ücretsiz ve Sağlıklı Yemek Her Çocuğun Hakkı' çağrısını milletvekilleri Mecl...

'Okullarda 1 öğün ücretsiz sağlıklı yemek bir an e...

Kocaeli'de kadınlar, okullarda 1 öğün ücretsiz yemek talebiyle basın açıklaması açıklama yaptı. Kadı...

Çankaya Belediyesinin 'okullarda ücretsiz öğle yem...

Çankaya Belediyesinin okullara ücretsiz öğle yemeği dağıtma uygulamasını Tuzluçayır Kadınları Dayanı...