Denizli’den veliler: Vergi ödüyoruz, okullarda ücretsiz yemeği devlet karşılamalı
Denizli Ekmek ve Gül Kadın Grubu ‘Okullarda 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek’ kampanyasını Denizli'de sürdürüyor

Ekmek ve Gül’ün ‘Okullarda 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek’ kampanyası sürüyor. Denizli Ekmek ve Gül Kadın Grubu da Denizli’de kampanya için imza standı açmaya devam ediyor. Özellikle veliler kampanyaya yoğun ilgi gösterirken, imza atanlar hayat pahalılığından şikayetçi.

Devletin okullarda ücretsiz yemek dağıtması talebinde hemfikir olan veliler, bir öğle yemeği maliyetinin 30 lira civarında olduğunu ve asgari ücretli ailelerin bunu karşılayacak gücü kalmadığını ifade etti. Ayrıca yeniden gündeme getirilen türban tartışmasını da sorduğumuz bir metal işçisi, türbanın zaten serbest olduğunu gündem olmaması gerektiğini söyledi.

EMEKÇİLERİN ASIL GÜNDEMİ HAYAT PAHALILIĞI

Biri ortaokula biri üniversitede iki çocuğu olan metal işçisi Barış, “Ortaokula giden çocuğumun günlük yemek masrafı 45 lira tutuyor. Bir ekmek arası ile ayran 30 lira ama sadece onunla da doymuyor ki. Ben ki metal işçisiyim zorlanıyorum, asgari ücretli için daha zor. Devlet 1 öğünü karşılayabilir. Denizli belediyeleri bunu karşılayabilir. Bu kampanyaya işçi sendikaları da destek olabilir, olmalı” diye konuştu.

Emekçilerin asıl gündemi türban mı hayat pahalılığı mı olduğunu sorduğumuz Barış, “Bize ne isteyen taksın istemeyen takmasın. Bu türbanı niye ısıtıp ısıtıp bir daha getiriyorlar. Her yerde serbest zaten. Kimse müdahale edemez. Türban gündemimiz değil gündem çocuklarımız, yaşam şartlarımız” dedi.


“EĞİTİMDE EŞİTLİĞİ DEVLET SAĞLAMALI”

Okullarda ücretsiz yemeğin kesinlikle çok gerekli olduğunu ifade eden ataması yapılmayan öğretmen Rabia, “Zengin çocuğunu okutuyor, fakir kendini mi assın? Eğitim hakkı eşit. Eğitimde eşitliği devlet sağlamalı. Vergi almayı biliyor, ücretsiz yemeği de sağlasın” dedi. Ayrıca sadece yemek değil, giyim ve kırtasiye yapılması gerektiğini de belirten Rabia, “Bunu yaptığında devlet batmaz. Sarayın elektrik masrafları bundan çok. Eğitimde sağlıkta özelleştirme kalkmalı. Devlet bunları ücretsiz sağlamalı” ifadelerini kullandı.

“SOSYAL DEVLET ANAYASADA VAR UYGULAMADA DA OLSUN”

Ressam Aysun, çocukların aç kalmasının zihinsel gelişim ve dersi anlama kapasitesini de olumsuz etkilediğini belirterek şunları söyledi; “Sosyal devlet anlayışı anayasada var. Anayasada varsa uygulamada da olmalı. Bir öğün 30 lira oldu, asgari ücretli bunu karşılayamaz. Benim çocuğum yok ama kardeşlerimin var, öğrencilerim var. Kimsenin bireysel cebinden karşılaması gerekmiyor. Devlet karşılayabilir o kadar vergi ödüyoruz!”

Bir başka öğretmen de şimdiki iktidarla zor fakat iktidar değişikliğinde mümkün olabileceğini söyledi.

“AKP’Lİ BELEDİYELER NEDEN ADIM ATMIYOR, PARANIN KAYNAĞI ONLARDA”

İki torunundan birinin okuduğunu söyleyen ve emekli olmasına rağmen çalışmak zorunda kaldığını ifade eden 57 yaşındaki bir emekli de TBMM’de önergelerin AKP-MHP oylarıyla reddedilmesini eleştirdi. 4 bin 530 lira emekli maaşı aldığı ve geçinemediği için çalışmak zorunda olduğunun altını çizen emekli, Çankaya, İzmit ve Beylikdüzü belediyelerinin bu konuda adım atmalarını şöyle değerlendirdi; “Bunlar CHP’li belediyeler. AKP’li belediyeler neden yapmıyor? Asıl para onlarda. Paranın kaynağı onlarda, iktidar onlarda.”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Pedagog Hakan Şahintürk: Okullarda 1 öğün ücretsiz...

Ekonomik krizin çocuklar üzerine etkisini ve ‘okullarda 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek’ kampanyamız...

Meclis göreve: Okullarda 1 Öğün Ücretsiz, Sağlıklı...

Meclis 1 Ekim’de açılıyor. Meclisin önünde çocukların okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemeğe e...

‘Okullarda 1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek Haktır’...

‘Okullarda 1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek Haktır’ kampanyası devam ediyor. Balçova ve Narlıdere’de i...