Bursa'da 25 Kasım buluşması: 'Karanlığı dayanışmamız aydınlatır'
Bursa’da kadınlar Ekmek ve Gül'ün çağrısıyla 25 Kasım'a giderken kahvaltıda buluştu.

Bursa Ekmek ve Gül Grubu’nun çağrısıyla Bursa’da kadınlar 25 Kasım öncesi bir araya gelerek, şiddet başta olmak üzere kadınların yaşadığı sorunlar, çözüm yolları ve mücadele yöntemlerini konuştu.
Yapılan kahvaltıya Öz İplik İş Sendikası’na üye olduğu için işten atılan Barutçu Tekstil ve Acarsoy Tekstil işçilerinin yanı sıra metal, sağlık ve farklı iş kollarından kadın işçiler de katıldı.
Kadına yönelik şiddet politikalarının arttığı, devletin kendi sorumluluklarını kadına yüklediğini dile getiren Ekmek ve Gül adına konuşan Funda Eylem Sancarbarlaz, kadınların karar verme, yaşama haklarının gasp edildiğini şiddet politikalarına maruz kaldığını dile getirdi. Karamsar tablodan kadınların dayanışmasıyla aydınlığa çıkılacağını vurguladı.
Kadınların tarih boyunca mücadele etmekten vazgeçmediklerini dile getiren Sancarbarlaz, yıllardır kadınları cendere altına almak isteyenlere karşı kadınların harekete geçtiğini ve yaşamlarından haklarından ve hayatlarından vazgeçmediklerini ifade etti.


‘BARUTÇU TEKSTİL KADINLARIN GÜCÜNÜ GÖRECEK’

Barutçu Tekstil’de 27 gündür direnişte olan Emine Varol, daha iyi şatlarda çalışabilmek için sendikaya başvurduklarını, sendikalaştıktan sonra da işten çıkarıldıklarını anlattı.
“Sendikalaşmak bizim hakkımız, sendikal hak suç değildir” diyen Varol, “Bizler nasıl emeğimizi satıyorsak onlar da bizi dinlemeli ve gücümüzü görmeliler. Hakkımızı aramaya başladığımızda ‘biz kadınları sustururuz’ diye düşünüp bizleri işten çıkardılar. Fakat biz susmuyoruz, 27 gündür direnişteyiz ve vazgeçmiyoruz. Kadınların gücünü diğer fabrikalar gördü Barutçu Tekstil de görecek” diye konuştu.


‘BASKILARA VE TACİZE KARŞI SENDİKAŞALTIK’

Sendikaya üye oldukları için işten atılan Acarsoy işçileri beş buçuk ay fabrika önünde direndikten sonra fabrikada sendika yetkiyi aldı. Sendikalaşma sürecini ve yaşananları Acarsoy işçisi Emel Didir anlattı.
“Mobbinglere, baskılara, tacizlere karşı sendikalaşma kararı aldık. İlk önce bir arkadaşımız işten çıkarıldı. Daha sonra sendikayla birlikte fabrika önünde basın açıklaması yaptık ve o gece benle birlikte iki kişinin daha çıkarıldı. Beş buçuk ay Acarsoy’da direndik. Beş buçuk ay sonunda haklarımızı aldık patron bizi içeri almadı ama en azından sendikadan yetkimizi aldık Acasoy artık büyüttüğümüz mücadelemizle birlikte sendikalı çalışacak” dedi.

‘OKULLARDA BİR ÖĞÜN ÜCRETSİZ YEMEK KAMPANYASI BÜYÜYOR’
Ekmek ve Gül’ün başlattığı ve ÖVDER’in de destek verdiği okullarda bir öğün ücretsiz yemek verilsin kampanyasından bahseden ÖVDER Bursa Şube Sekreteri Nermin Kaya, “Hayat şartları çok zorlaştı, hepimiz yoksulluk sınırının altında yaşıyoruz. Çocuklar okula giderken çantalarına ne koyacaklarını bilemiyor, kantin fiyatları el yakıyor. Evde ne pişireceğimizi düşünürken bir de çocuklarımızın beslenme çantalarına ne koyacağımızı da düşünmek durumunda kalıyoruz. Kötü beslenen çocuklarda fiziksel ve zihinsel anlamda sorunlar yaşanıyor” dedi.
Okullar önünde yapılan kampanyaya ilginin yüksek olduğundan bahseden Kaya, “Çocuklarımız için geleceğimiz için bu kampanyayı büyütmeliyiz” dedi.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Barutçu Tekstil'de işten çıkarılan kadın işçiler:...

Öz-İplik İş'e üye olan 4 kadın işçinin işten çıkarılması üzerine, Barutçu tekstilde işçiler fabrika...

İşten atılan Acarsoy Tekstil işçisi: Şimdi sesimiz...

‘İçeride konuşmayalım diye bizi susturmak istediler ama dışarıda daha gür ve daha güçlü çıkıyor sesi...

Gericileşen, saldırganlaşan dünyada 25 Kasım’da öz...

Büyük bir baskı rejimi kurarak, ses çıkaranı sansür yasasıyla susturarak, tüm örgütlenme, ifade etme...