Bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek talebi Mecliste: Bütçeden çocuklarımızın hakkını istiyoruz
Yayın kurulu üyemiz, EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, 2024 MEB bütçe görüşmeleri öncesi, 1 öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek için bütçe talebini Meclis gündemine taşıdı.

EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca 2024 Milli Eğitim Bakanlığı bütçe görüşmeleri öncesi “1 öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek” kampanyamızı Meclis gündemine taşıdı. “Bütçeden kendi hakkımızı, çocukların hakkını istiyoruz” diyen Karaca, dayanışma ağlarıyla okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek için bütçe talebini yükseltme çağrısında bulundu.

EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, AKP’nin iktidarı boyunca sürdürdüğü bugün de devam eden sermaye yanlısı ekonomi politikalarının sonucunda yoksulluğun günden güne derinleştiğini belirtti. Yağma ve talan ekonomisinin işçi ve emekçiler ile ailelerini derinden etkilediğine vurgu yapan Karaca, “Seçim sonrası yağmur gibi gelen zamlar ve vergi artışları boğazına kadar kredi ve borç batağına saplanmış milyonları daha ağır koşullara mahkum etmiş durumda” dedi.

TÜİK’in bu yıl ilk defa hazırladığı çocuk, yoksulluk ve yaşam verilerine göre Türkiye’de 0-17 yaş arası 9,4 milyon çocuğun; yani her iki çocuktan birinin yetersiz beslendiğine dikkat çeken Karaca, “Bu durum okula devamlılıktan çocuk işçiliğine; zihinsel gelişimden akademik başarıya; gelecekte doğabilecek kronik sağlık sorunlarından istismara kadar çok yönlü sonuçlar doğuruyor. Yani emekçinin çocuğu eğitimini tamamlayamıyor; çocuk işçilik giderek artıyor ve kız çocukları için erken yaşta zorla evlilik gündeme geliyor” diye konuştu.

2022 Eylül ayında başlattığımız “1 öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek” kampanyamızı hatırlatan Karaca, “Bu kampanyanın ortaklaştırdığı ses, Bakanlığa da ulaştı. Çünkü kadınlar çocukları için ülkenin her yerinde kapı kapı dolaştılar. Okul önlerinde; çarşı, pazar, kent meydanlarında ve sosyal medyada yüz binlerce imza toplandı. Basın açıklamaları, paneller, etkinlikler, eylemler örgütlendi” dedi.

Sendikaların, kadın derneklerinin, veli dernek ve örgütlenmelerinin, Ekmek ve Gül gruplarının el birliği ile örgütlediği kampanya kapsamında çocuk hak örgütleri, kitle örgütleri, kadın derneklerinin yer aldığı 46 örgütün “Beslenme çocuğun insan hakkıdır” açıklaması yaparak okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek talep ettiğini belirten Karaca şöyle devam etti: “Eğitim sendikaları ve veli dernekleri, kadın dernekleri ile birlikte basın açıklamaları yaptı, imza kampanyaları örgütledi. Ülkenin dört bir yanında toplanmış imzalar 2022 ve 2023 yılı içerisinde Milli Eğitim Bakanlığına gönderildi. Kampanya büyük ses getirdi. “Metropoll Türkiye'nin Nabzı” Kasım 2022 raporunda yer alan Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar'ın, raporuna göre devlet okullarında öğrencilere ücretsiz yemek verilmesini isteyenlerin halkın yüzde 90'ını oluşturduğu görüldü.”

‘AÇ ÇOCUK YOK DİYEREK REDDEDİLDİ’

2023 yılı bütçesi görüşmeleri sırasında, özellikle Milli Eğitim Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının bütçelerinin görüşmelerinde de bu kampanyamızın önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Karaca, “Bütçe görüşmelerinde muhalefet vekillerinin çocuk yoksulluğuna ilişkin verdikleri örnekler, AKP’li vekiller tarafından ‘Yok öyle bir şey, abartılıyor’ gibi cümlelerle sözde ‘yalanlandı’. CHP, HDP, İYİ Parti tarafından verilen ek bütçe önerileri, tıpkı kanun teklifleri gibi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçe görüşmesinde AKP’li vekiller çocukların okula aç gittiği gerçeğini alenen reddetti. Bir önceki dönem CHP, HDP, İYİ Parti ve TİP'in konuyla ilgili verdiği kanun teklifleri AKP, MHP oyları ile reddedildi. Milletvekilleri tarafından verilmiş soru önergeleri yanıtsız bırakıldı. Gebze Belediye Meclisine sunulan teklifse, AKP’liler tarafından “Okula aç giden çocuk yok, solcuların uydurması” denilerek reddedildi” dedi.

Ancak kampanyamızın İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmit Belediyesi, Çankaya Belediyesi, Seyhan Belediyesinde karşılık bulduğunu hatırlatan Karaca, “Okullara yemek verme uygulaması bazı pilot noktalarla sınırlı da olsa uygulandı. Ankara Büyükşehir Belediyesi, sosyal yardım alan ailelerin çocuklarına kantin desteğinde bulunacağını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı da bu çağrılara yanıtsız kalmadı. 2022-2023 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde okul öncesi ve taşımalı eğitim kurumlarında ücretsiz yemek uygulaması başlayacağı duyuruldu ve uygulama bir eğitim öğretim döneminde sürdürüldü” dedi.

Kampanya bileşenlerinden Ankara Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği tarafından Milli Eğitim Bakanlığına, eğitimin tüm kademelerinde günde bir öğün ücretsiz yemek verilmesi için dava açıldığını ifade eden Karaca, eğitimin tüm kademelerinde uygulanması yerine yeni eğitim ve öğretim yılında uygulamanın sessiz sedasız yürürlükten kaldırıldığı söyledi.

‘YERİNDE BİR UYGULAMAYSA NEDEN KALDIRILDI’

Bakanlığın, uygulamanın ne kadar yerinde olduğunu söylemekten geri durmadığını belirten Karaca,. O halde sormamız gerekiyor, neden kaldırdınız? Ekonomik krizin giderek derinleştiği ülkede çocukların beslenme sorunları da giderek artıyor. Bakanlığın yemek verdiği dönemden bugüne kadar gıda enflasyonu durmadan artarken dün olan uygulamanın bugün neden kaldırıldı? Hem biz hem de başkaca milletvekilleri Milli Eğitim Bakanlığına soru önergeleri vasıtasıyla bu soruları sorduk ancak yanıt alamadık. Çocukları okula aç göndermek zorunda kalan kadınlar, veliler adına sorduk, soruyoruz” dedi.

‘BESLENME ÇANTASININ AYLIK MAALİYETİ ASGARİ ÜCRETİN ÜÇTE BİRİNİ AŞIYOR’

“1 Öğün Yemeğe Bütçe” talebini sürdürdüklerini ifade eden Karaca, “Çünkü bütçeden kendi hakkımızı, çocukların hakkını istiyoruz. Çünkü bu saray bütçesinde işçiye emekçiye ayrılan pay, durumu kurtarmaya yetmiyor! İki çocuklu bir aile için beslenme çantasının aylık maliyeti, asgari ücretlinin aylık gelirlerinin üçte birini aşıyor. Vergilerimizle oluşturulan merkezi bütçe ne ücretlerde ne sosyal haklarda bize dönüyor. Artan gıda enflasyonu, temel tüketim maddeleri başta olmak üzere her şeye gelen zamlar, TL’deki önlenemez değer kaybı en önce soframızdan azaltıyor” dedi.

‘MÜCADELE EDELİM’

Karaca şöyle devam etti: “Halkın kaynaklarını, halka aktarmak zorundasınız. Öğrenci başına teşvik verilen özel okullara; gelecek 40 yılı sermayeye peşkeş çekilen otoyol, köprü, hastane projelerine değil. Buradan kadınlara sesleniyoruz: Gelin birliğimizi daha da güçlendirerek, kazanımlarımızı korumak için denetim görevi de dahil, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversitede ücretsiz yemek uygulamasını kazanmak için mücadele edelim. İşyerlerinde, semtlerde, okullarda hayatın her alanında oluşturacağımız dayanışma ağlarıyla okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek için bütçe talebini yükseltelim.” 

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
‘Okullarda 1 öğün, sağlıklı, ücretsiz yemek’ kampa...

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneğinin mayıs ayında başlattığı kampanya boyunca stantlarla,...

Maltepe Belediyesi işçileri: Meyve yemek çocuklar...

Çocukların beslenme çantasını dolduramadıklarını belirten Maltepe Belediyesi işçileri, sendikalara ç...

Kadınlar bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek için bu...

İstanbul Esenyurt’ta Ekmek ve Gül okur grubunun çağrısı ile buluşan kadınlar bir öğün ücretsiz, sağl...