Kadın işsizliği zirvede: 4 milyon kadın işsiz
DİSKAR Ekim 2023 için yayımladığı “İşsizlik ve İstihdamın Görünümü” raporunda kadın işsizliğinin tüm kategorilerde zirvede olduğunu belirtti. Rapora göre geniş tanımlı kadın işsizlik oranı yüzde 31!

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSKAR), “İşsizlik ve İstihdamın Görünümü” raporunu yayımladı. Rapora göre son 1 yılda geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 23 olarak belirlendi. Geniş tanımlı işsiz sayısı ise 1,4 milyon arttı.

GENİŞ TANIMLI KADIN İŞSİZLİĞİ YÜZDE 31

Rapor, kadın işsizliğinin önemli bir cinsiyet eşitsizliği göstergesi olduğu belirtilirken istihdamda olan kadınların çalışma koşullarının kötüleştiği ifade edildi. Dünya genelinde çalışma çağındaki erkeklerin yüzde 10,5’i iş bulamazken bu oran kadınlarda yüzde 15’i buldu. Aradaki farkın yoksul ülkelerde daha da açıldığını söyleyen raporda, Türkiye için TÜİK’in açıkladığı dört ayrı işsizlik türünde de kadın işsizliğinin erkek işsizliğinden daha yüksek seyrettiği vurgulandı. “Ağustos 2023’te mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,5 iken kadınlarda yüzde 12,6 olarak gerçekleşti. Geniş tanımlı işsizlik (âtıl işgücü) erkeklerde yüzde 18,4, kadınlarda ise yüzde 31 olarak hesaplandı. Geniş tanımlı kadın işsizliği ile geniş tanımlı erkek işsizliği arasındaki fark 12,6” olarak hesaplandı.

GENÇ KADIN İŞSİZLİĞİ YÜZDE 22,7

Ağustos 2023 itibarıyla kadınlarda mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsiz sayısı 1 milyon 498 iken geniş tanımlı işsiz sayısı 4 milyon 362 bin olarak hesaplandı. Yine Ağustos 2023 mevsim etkisinden arındırılmış HİA verilerine göre işsizlik türlerinin en yüksek olduğu kategori yüzde 31.1 ile geniş tanımlı kadın işsizliği. Üçüncü en yüksek işsizlik kategorisi ise yüzde 22,7 ile genç kadın işsizliği olarak ifade edildi.


İŞSİZLİK ÖDENEĞİ VERİLMİYOR

Rapor işsizliğe dair veriler sunarken, resmi işsizlerin yüzde 88,4’ünün işsizlik ödeneği alamadığını açıkladı. Raporda “Ağustos 2023’te TÜİK toplam dar tanımlı işsiz sayısını 3 milyon 223 bin kişi olarak açıkladı. İŞKUR’un Ağustos 2023 verilerine göre ise bu ayda işsizlik ödeneği alabilenlerin sayısı 375 bin civarındadır. Böylece Ağustos 2023’te resmi işsizlerin sadece yüzde 11,6’si işsizlik ödeneği alabildi. 2,8 milyona yakın işsiz işsizlik ödeneğinden yoksun kaldı.” dendi.

Kapak Fotoğrafı: Evrensel

Grafikler: DİSKAR İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporu (Ekim 2023) 

İlgili haberler
DİSK-AR: Kadınlarda işsizlik oranı yüzde 12.4

DİSK-AR, işsizlik oranlarına ilişkin yaptığı açıklamada gerçek işsiz sayısının 5.7 milyon, işsizlik...

DİSK-AR: Kadınların yarısı asgari ücret ve daha dü...

DİSK-AR’ın hazırladığı ‘Salgın Günlerinde Asgari Ücret Gerçeği Araştırması’nda kadın işçilerin yarıs...

DİSK-AR: Her 3 genç kadından 1'i işsiz

DİSK-AR’ın açıkladığı rapor, TÜİK'in İŞKUR kanalını kullanan 73 bin 989 kadını verilerine yansıtmadı...