Bir kadının feryadı: Sokakta kaldım, lütfen bana yardım edin
Kirasını ödeyemediği için evinden atılan, iki çocuğunu yurda bırakıp çalışmak için İstanbul’a gelen Sibel T. İstanbul’da da sokakta kaldı. Sığınmaevinin kabul etmediği Sibel, ‘Bana yardım edin’ diyor.

Eşinden ayrı olan ve Kayseri’de yaşayan Sibel T. kirasını ödeyemediği için 2 çocuğuyla ev sahibi tarafından sokağa atıldı. Resmi olarak evli olan ancak 7 yıldır çocuklarının babasından haber almayan Sibel, Ekmek ve Gül’e ulaşarak evden atıldıktan sonra çocuklarını yurda bırakmak zorunda kaldığını anlattı. Çalışmak için İstanbul’a gelen, İstanbul’da da gidecek bir yer bulamayan Sibel yaşadıklarını şöyle anlattı: “Kız kardeşim var İstanbul’da, onun yanına geldim ancak erkek arkadaşıyla birlikte yaşıyor ve beni evde istemediğini söyledi. Çok zor durumdayım. ŞÖNİM’e gittim önce, ŞÖNİM karakola yönlendirdi. Karakola gittim, Bahçelievler’deki kadın sığınmaevine götürdüler. Orası da ‘Herhangi bir şiddet durumu olmadığı için kabul edemiyoruz sizi korona nedeniyle’ dedi. Pek çok kuruma başvurdum, Bakanlığın il müdürlüğüne kadar başvurdum ama sonuç yok. Karakolda kaldım iki gün; en son dün beni karakoldan kapı dışarı ettiler, ‘Burada tutamayız’ diye. Şimdi bir otelde kalıyorum ama param yok. Otelden de ‘Çıkın’ dediler, insanların yardımıyla burada kalabiliyorum. Ben yıllarca çocuklarıma kendim baktım, onları kendi başıma büyüttüm. Şimdi kalacak bir yer arıyorum. Devletin bana sahip çıkmasını istiyorum. Lütfen sesimi duyun.” 

KADINLAR NE YAPSIN?  
Korona günlerinde kadınlar şiddet, yoksulluk ve işsizlik sarmalında büyük sıkıntılar yaşıyor. Ekonomik sorunlar nedeniyle evsiz kalan, çocuklarını yurda göndermek zorunda kalan Sibel gibi onlarca kadın olduğunu biliyoruz. Aile Bakanlığına soruyoruz; Sibel tüm başvuru merkezlerinden neden eli boş gönderildi? Sibel ve binlerce kadının acil ihtiyaçlarının karşılanması için bir önlem alacak mısınız, başvuru mekanizmalarının işlerliğini sağlayacak mısınız? 

ŞİDDETE UĞRARSANIZ BAŞVURABİLECEĞİNİZ HATLAR
Şiddete uğrayan, sokakta kalan ya da şiddete maruz kaldığı eve mahkum kalan pek çok kadın bir çıkış yolu arıyor. Siz de şiddete uğruyorsanız ya da sokakta kaldıysanız başvurabileceğiniz kurumlar var.

* İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan başvuru hattı / 0212 293 42 93

* Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı / 0553 408 19 90

* Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Şiddet Başvuru Hattı / 0212 656 96 96

Karantina günlerinde şiddete uğruyorsanız başvurabileceğiniz kurumları da hatırlatalım:


İlgili haberler
Korona günlerinde şiddet: Bahaneler arttı, acil ön...

Kuşlara ekmek vermek, çocukların ses çıkarması bahanesiyle şiddet, uzaklaştırma kararına rağmen salg...

BM: Korona izolasyonu mülteci kadınlar ve kız çocu...

Karantina önlemleri nedeniyle mülteci kadın ve çocukların şiddete maruz kalma riskinin daha fazla ol...

Koronanın kaldırdığı örtüler

Sağlıksız koşullara terk edilen emek gücünün ayakta kalma sorunu ortadayken yalnızca sermayenin ihti...