kayyum
İktidar, kayyum atarken de kadınlara yönelik politikalar üretirken de “Sizin kendi yaşamınıza dair söz hakkınız olmayacak” diyerek kendi zorunu kabul ettirme peşinde.
DEM Parti Muş’ta ilk kez belediye başkanlığını kazandı. Sonucu değerlendiren Muş Belediye Eş Başkanı Tuba Sayılğan, 'Kadınlar yapamaz gibi bir algı var. Biz bu algıyı yıkmak istiyoruz' dedi.
Hakkâri’de geçtiğimiz yerel seçimlerden bu yana atanan kayyum ilk olarak kadınlara yönelik geliştirilmiş politikaları hedef aldı, belediyenin kadın birimini kapattı.
Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezinden Avukat Cansel Talay, kente kayyum atanmasının ardından kapatılan kadın kurumlarıyla birlikte kadınların şiddete açık hale geldiğini söyledi.
Tüm Bel-Sen Diyarbakır, Mardin, Van ve Batman şubeleri, kayyım atanan belediyelerde çalışanların yüzde 95’inin iş yerinde şiddete maruz kaldığını kaydetti.
BDP’li Belediye döneminde kurulan Jiyan Kadın Pazarı, kayyum sonrası erkeklere de açıldı. İhtiyaç sahibi kadınların sırada beklediğini söyleyen kadın pazarcılar, ‘Kadınlar yok sayılıyor’ dedi.
Belediyelere kayyum atanmasıyla kapatılan kadın merkezlerinden biri olan Amîda Jîn Kadın Danışmanlık Merkezinin çalışmalarında yer alan Birsen Güneş, ‘İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğiz’ dedi.
Boğaziçi Üniversitesi’ndeki "kayyım rektör"ü protesto eylemleri kapsamında yedi öğrenciye açılan dava bugün Çağlayan Adliyesi'nde başlıyor.
Adana Emniyeti, ‘toplumun genel ahlak anlayışına aykırılıklar içerdiği’ gerekçesiyle 8 Mart’ta LGBTİ ve Boğaziçi’nde kayyum atanmasına ilişkin dövizlere yasak getirdi. Kadınlar yasağa tepki gösterdi.
Dernek ve vakıfların faaliyetlerini kısıtlayan, kayyum atanmasının önünü açan, yardım toplamayı engelleyecek maddelerin de yer aldığı kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.
Derneklere kayyum atama yetkisi veren düzenlemeye ilişkin Ekmek ve Gül’e konuşan Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, susturulmak istenmelerine karşı örgütlü hareket etmek gerektiğini söyledi.
Van’ın en işlek caddesinde mor zemin üstüne beyaz harflerle Kadın Emeği yazılı bir tabela göze çarpıyor. Burası iki kadının emeği, dayanışması ve gücünün dört duvarı!
Kayyum tarafından Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı’na görevlendirilen Mehtap Bingül’ün usulsüzlükler nedeniyle görevden alınmasının ardından yerine Abdurrahman Şahin atandı.
İktidarın silahlı kuvvetleri politikalarıyla uyumlu olarak bulunduğu her yerin tek adamı olma gücünün doruklarında. Bu gücün en görünür ve en görünmez tarafıysa kadınlar ve kız çocuklarının bedenleri.
Van’daki depremde evleri hasar gören çok sayıda aile, kendi imkanlarıyla kurdukları brandalarda kalıyor. Ekmeğe muhtaç durumda olduklarını söyleyen depremzedeler, acil yardım talep ediyor.
Rosa Kadın Derneği’nin hedefe konması tesadüf değil. Bundan sonra bizim yapacağımız da birlikteliğimizi, dayanışmamızı güçlendirmenin yollarını aramak, birliğimizden daha fazla kuvvet doğurmak olsun…
Emeği, mücadelesi, hayalleri, geleceği bir gecede atanan kayyumlarla yıkılan 301 kişinin umutlarını, hayallerini, geleceğini kazanmak için verdiği mücadelenin hikayesi bu satırlar.
‘...Yazıyorum, belki benim hikayem bir yerlerde çaresiz hisseden bir kız kardeşime cesaret verir. İnsanca yaşamak hepimizin hakkı. Boşanma davası bittiği gün bunu kutlamak için kırmızı oje süreceğim.’
‘Amacımız, ‘ayrımcılığa karşı olmak, her türlü şiddetle mücadele etmek, eşitliği savunmak, barışı savunmak, demokrasiyi savunmak ve ekolojik bir toplum için mücadele etmek’tir.’
Kadınlara dönük baskı ve tutuklamalara ilişkin açıklama yapan Mardin Şahmaran Kadın Platformu iktidarın bu yöntemlerle suç işlediğini ifade ederek mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.