Muş Belediye Eş Başkanı Sayılğan: 'Kadınlar yapamaz' algısını yıkacağız
DEM Parti Muş’ta ilk kez belediye başkanlığını kazandı. Sonucu değerlendiren Muş Belediye Eş Başkanı Tuba Sayılğan, 'Kadınlar yapamaz gibi bir algı var. Biz bu algıyı yıkmak istiyoruz' dedi.

Yerel seçimlerin yankısı sürüyor. Muş’ta ilk kez Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) belediye başkanlık seçimini kazandı. Tarihi başarının yaşandığı Muş’ta DEM Parti’nin Eş Başkanları Tuba Sayılğan ve Sırrı Söylemez yüzde 42.88 oy alırken, AKP’nin adayı yüzde 25.26 oy aldı. Eş Başkan Tuba Sayılğan seçim başarısını örgütlü çalışmayla elde ettiklerini belirtti.

73 bin 183 seçmenin bulunduğu kentte oy kullanan seçmen sayısı 49 bin 476 olurken, 45 bin 116 oy geçerli oldu. İl genel meclis üyelik seçiminde DEM Parti yüzde 43.19, AKP yüzde 25.22 Yeniden Refah Partisi yüzde 9.04 oy alarak ilk üç sırada yer aldı. Kayyum atanan Bulanık, Varto ilçelerini tekrar kazanan DEM Parti geçen yerel seçimlerde az farkla kaybettiği Malazgirt'i de AKP’den geri aldı.

Eş Başkan Tuba Sayılğan ile yıllar sonra belediyeyi kazanmalarına ilişkin konuştuk. Muş’un tarihi bir seçim zaferi kazandığını anlatan Sayılğan, seçim günü ve seçimden sonra yapılan kutlamalarda halkın iradelerinin sandığa yansımasının mutluluğunu yaşadığını belirtiyor. Muş’ta aldıkları başarının Muş dışında Türkiye’nin farklı kentlerinde ve Avrupa’nın farklı kentlerinde yankılandığını belirten Sayılğan, seçimde elde ettikleri başarıyı zaten beklediklerini söyledi ve ekledi: “Bu sonuç örgütlü bir çalışmanın ve çalışmaları halkla birlikte yürütmenin sonucu.”

Fotoğraf: MA

KENTİN SU SORUNU ÇÖZÜM BEKLİYOR

Seçim çalışmaları boyunca halkın pek çok sorunu kendilerine ilettiklerini belirtiyor Sayılğan. Bu sorunlardan birinin de su sorunu olduğuna vurgu yaparak şöyle konuşuyor: “Sabah 8’den akşam 8’e sular kesiliyor. Böyle olunca da özellikle kadınların sosyal hayatları duruyor, engelleniyor gün boyunca. Yıllardır böyle, bu durumdan bıkmışlar. Ve maalesef buna kulak veren bir yönetim olmadı.”

Aynı zamanda eczacı olan Sayılğan, suyun da arıtılmadan kente verildiğini belirterek, “Barajdan direkt dinlendirilerek Muş halkına şebekeler üzerinden verilen bir su var. Bu toplum sağlığını tehdit etmekte ve uzun vadede biz bunun çok büyük sorunlara yol açacağının farkındayız” ifadelerini kullanıyor. Öncelikli çalışmalarından birinin arıtma tesisi kurmak olacağını söyleyen Sayılğan, “Bu bir hizmet değil, gereklilik ve olması gereken” diyor. Sayılğan, AKP döneminde belediyenin çevre temizliği konusunda da yetersiz olduğunu ifade ediyor.

KADINLARI ÖNCELEYEN POLİTİKALARIMIZ OLACAK

Kentte kadınların çalışma yaşamında pek olmadığını da belirten Sayılğan, kadınların evle sınırlandırılmış bir yaşam sürdürdüğünü ifade ediyor. Belediye olarak kadınları önceleyen politikalar uygulayacaklarını söyleyen Sayılğan, “Bu anlamda kuracağımız iş alanlarında kadınlar ve gençler öncelikli olacak şekilde istihdam alanları yaratacağız” diyor.

Kadınların sosyalleşemediğini söyleyen Sayılğan, kentteki yoksulluğa da dikkat çekerek, “Çıkaracağımız sosyal kartla kadınların haftada en az bir kere ücretsiz sinemaya, tiyatroya ya da başka etkinliklere gidebilecekleri alanlar yaratacağız” diyor.

Bir kadın olarak kenti yöneteceğini anlatan Sayılğan’ın Muşlu kadınlar başta olmak üzere kadınlara çağrısı ise şöyle: “Adaylık sürecinde eş başkan oldum. Genelde ‘Kadınlar yapamaz, yönetemez’ gibi bir algı var. Biz bu algıyı yıkmak istiyoruz. Bunun için yola çıktık. Evimizi de kentimizi de yönetebiliriz.”

ÖZEL: 'EŞİTLİKÇİ BİR ANLAYIŞLA HAREKET EDECEĞİZ'

Daha önce kayyum atanan, son seçimden önce de taşımalı oyla AKP’nin kazandığı Malazgirt ilçesinde de DEM Parti, Gülistan Özel ve Ahmet Kenan Türker eş başkanlığında girdiği seçimi kazandı. DEM Parti yüzde 49.77, AKP yüzde 44.33 aldı. Eş Başkan Gülistan Özel de 2019’da AKP’nin seçimleri taşımalı seçmenlerle şaibeli bir şekilde aldığını belirterek, “Malazgirt halkı bunu kabul etmediğini bir kez daha ortaya koydu” diyor. Belediyenin öncesinde kayyum, sonrasında iktidar partisinin yönetiminde olduğuna dikkat çeken Özel, iktidarın Kürtlere yönelik politikasıyla kültürden, siyasete kadar baskıcı ve asimilasyoncu olduğunu hatırlatıyor. Herkese eşit yaklaşan bir anlayışla hareket edeceklerini söyleyen Özel, ilçe halkının talebinin de bu olduğunu belirtiyor.

Fotoğraf: Gülistan Özel/ Kişisel arşiv

'MALAZGİRT’TE ERKEK KENTİ ALGISINI YIKACAĞIZ'

“Genç kadınım ve gazeteciyim. Yaklaşık 5 yıl gazetecilik yaptım. Evrensel gazetesinde staj yaptım orda başladım gazeteciliğe” diyen Özel, seçim sürecinde kadınlarla birlikte çalıştığını hatırlatıyor: “Ev ev dolaştık, bütün kadınlara ulaştık. Kadınların başta sosyalleşebileceği alanlar yok. İş talepleri öne çıkıyor” diyen Özel, kadınları maddi gelir elde etmelerini hedefleyen kurslar açmayı istediklerini anlatıyor. Kadınların sosyalleşebilecekleri alanlara yönelik çalışmaları da önceleyeceklerini anlatan Özel, kültürel etkinliklerin yanı sıra Kürtçe dil kursu başta olmak üzere çeşitli kurslar açmayı da düşündüklerini söylüyor. Belediye başkanı denilince hep yaşlı erkeklerin algılandığını söyleyen Özel, değişimin gençlerle birlikte olacağını ifade ediyor. Malazgirt’in bir erkek kenti gibi algılandığını belirten Özel, bu algıyı ve anlayışı değiştireceklerini belirterek, “Kadın eş başkana alışsınlar bunu istiyoruz.” diyor.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Yerel seçimler, 8 Mart, kadın mücadelesi...

Yerel seçimlere giderken 8 Mart nerede duruyor? EMEP Milletvekili Sevda Karaca ile konuşuyoruz

"Pembe Metrobüs" yerel seçim vaadi oldu

Kadınların tepkisine neden olan kadını toplumsal alandan ayrıştırmak anlamına gelen kadınlara özel t...

Yerel seçim kadınlar için neden önemli?

Kriz kadınları nasıl etkiliyor, kadınlar yerel seçimlerde neler talep ediyor? Emek Partisi Genel Baş...