MİT'ten çocuklara ajanlık teşviki | Eğitim Sen: Çocuklara uygun olmayan etkinlikten derhal vazgeçilsin
Eğitim Sen: 'Bu durum çocuk gerçekliğine, çocuk psikolojisine aykırı ve pedagojik açıdan da asla doğru değildir.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), 23 Nisan bahanesiyle çocuklara yönelik mektup ve resim yarışması düzenledi. Çocukları ajanlığa teşvik eden etkinliğe tepki yükseldi. Yarışmanın çocuk gerçekliğine ve pedagojiye asla uygun olmadığını belirten Eğitim Sen, etkinlikten derhal vazgeçilmesi gerektiğini belirtti.

5-14 YAŞ GRUBUNDAKİ ÇOCUKLARI HEDEF ALDILAR

MİT, resmi internet sitesinden yayımladığı duyuru ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla çocuklardan "güvenlik", "istihbarat" ve "gizli ajan" kelimelerini resimle ya da mektupla kağıda dökmelerini istedi.

MİT'in internet sitesindeki duyuruda, 5-14 yaş arasındaki çocuklar hedef alındı ve çocuklardan, MİT'in görev alanını tanımlayan "güvenlik", "istihbarat" ve "gizli ajan" kelimelerinden yola çıkarak resim yapmaları ya da mektup yazmaları istendi. Gönderilen resim ve mektuplardan seçilenlerin MİT'in sitesinde yayımlanacağı belirtildi.

EĞİTİM SEN: ETKİNLİKTEN DERHAL VAZGEÇİLMELİ

Konuyla ilgili bir açıklama yayımlayan Eğitim Sen, etkinliğin çocuk gerçekliğine, çocuk psikolojisine aykırı olduğunu ve pedagojik açıdan asla doğru olmadığını belirtti; etkinlikten derhal vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı.

"Bu kavramlar çocuk gerçekliğine uygun olmadığı gibi, bu tür işler MİT’in görevi de değildir" ifadeleri kullanılan Eğitim Sen'in açıklamasında, "MİT böyle bir etkinlik düzenleyeceğini Milli Eğitim Bakanlığı’na sormuş mudur? Sormamışsa bu bir sorundur. Sormuş ve MEB izin vermişse bu çok daha büyük bir sorundur" denildi.

Etkinliğin, çocuklara uygun olmadığı gibi 23 Nisan ruhuna da aykırı olduğu belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Diyanet İşleri Başkanlığının sınırları anayasa ile çizilen görev ve yetkilerini aşarak, okullarda ÇEDES ve benzeri etkinlikler üzerinden çocuklara yönelik faaliyetleri sürerken, devletin istihbarat teşkilatı MİT’in de '23 Nisan' dolayısıyla 'güvenlik', 'istihbarat' ve 'gizli ajan' gibi çocukların zihinsel süreçlerinde olumsuz etkiler yaratabilecek bir etkinlik düzenlemesi doğru değildir. Diyanet ve MİT gibi kurumların kendi görev alanları dışına çıkarak, hangi gerekçeyle olursa olsun, çocuklara yönelik etkinlik ve faaliyetlerde bulunmaları kabul edilemeyeceği gibi, bu durum çocuk gerçekliğine, çocuk psikolojisine aykırı ve pedagojik açıdan da asla doğru değildir. Böylesi bir etkinlik 23 Nisan Çocuk Bayramı’nın ruhuna temelden aykırıdır. Siteden kaldırılmalı ve bu etkinlikten vazgeçilmelidir."

YEŞİL SOL PARTİ: MİT, ÇOCUKLARIMIZIN ÜZERİNDEN ELİNİ ÇEK!

Yeşil Sol Parti de "MİT, çocuklarımızın üzerinden elini çek!" başlığı ile bir açıklama yayımlayarak etkinliğe tepki gösterdi. "Bu mesleklerin icrası hem büyük tehlikeler içermekte hem de yasaların hükmünün adeta yok sayıldığı alanlarda örtük bazı faaliyetler yürütülmesini de içermektedir" denilen açıklamada, bilişsel ve duygusal gelişimlerini henüz tamamlamamış çocukları "istihbarat", "ajan" ve "güvenlik" kavramları üzerinden düşünmeye ve hayal kurmaya itmek, çocuğun yüksek yararını ayaklar altına alan bir yaklaşım olduğu ifade edildi.

Etkinliğin derhal durdurulması istenen açıklamada şöyle denildi: "MİT'in çocukları hedef alan ve onları silaha, çatışmaya ve bunlar gibi diğer faaliyetlerin sıradanlaştığı bir alana sürüklemeye çalışması, Çocuk Bayramının ruhuyla da taban tabana zıttır. Çocuklarımızın ihtiyacı olan şey, savaşla, silahla, kanla, ölümlerle dolu bir hayata özendirilmeleri değil, yolu barıştan, sevgiden, paylaşmaktan ve dostluktan geçen insanca bir hayat kurmalarına örnek olmamızdır. MİT'in çocukları hedef alan bu faaliyeti derhal durdurulmalıdır!"

Fotoğraf: MİT'in etkinlik duyurusu

İlgili haberler
ÇEDES’e MESEM’e bütçe var, çocuklarımız için gıday...

‘Çocuğu olan, olmayan fark etmeksizin kadınlar alana indi, davaya sahip çıktı. MEB kendini nasıl sav...

Tecavüz failine işlem yapılması karşılığında ajanl...

Mehmet Tunç tarafından alıkonularak tecavüze maruz bırakılan D.Y', karakola şikayet için gittiği sır...

Tutuklu kadın gazeteciler bunları yaşadı: Darp, çı...

Sabaha karşı ev baskınıyla gözaltına alınan ardından tutuklanan gazeteciler Ruken Demir ve Melike Ay...