Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kanun Teklifi; derneklerin, vakıfların, demokratik kitle örgütlerinin kısıtlanması ve İçişleri Bakanınca yöneticilerinin görevden alınması ve yerlerine kayyum atanmasının kolaylaştırılması ile ilgili maddeleri de içeriyor. İktidarın işlevsiz hale getirmek istediği dernek ve vakıfları fiilen kapatmasının önünü açacak bu düzenlemeye kitle örgütleri ve muhalefet partileri günlerdir karşı çıkıyor. Düzenleme toplumdaki yoğun itiraza rağmen TBMM'de kabul edildi.
Kadın örgütleri de bu yasanın kadın ve LGBTİ+ kuruluşları hedef alabileceğini söyleyerek teklife tepki göstermişti. Peki bu yasa kadın ve LGBTİ+ dernekleri nasıl etkileyebilir?
Editörümüz Sevda Karaca, köşesinde ve Ekmek ve Gül TV’de ‘Kitle Örgütlerini İmha Kanun Teklifi’yle kadın ve LGBTİ+ derneklerinin tehlikede olduğuna dikkat çekmiş, örgütlenme hakkına bir saldırı olduğunu söylemişti.
Diyarbakır’da faaliyet yürüten Rosa Kadın Derneği ise “Yargı tacizi üzerinden engelleniyorduk, faaliyetlerimiz durdurulmaya çalışıldı. Ama şimdi bunun yasal zemini oluşturulmaya çalışılıyor, bu Türkiye’deki bütün kadın örgütlerini ve sivil toplum örgütlerini etkileyecek. Bugün bir tweet atmak ya da basın açıklaması yapmak terör örgütü üyesi olmak üzerinden bir yargılamaya, soruşturmaya tabii iken bugün daha kötü sonuçlarla karşılaşabiliriz” diyerek teklife tepki göstermişti.
Kanunda ayrıca yardım toplamaya dair engeller de eleştiri konusu. Yasayla izinsiz yardım toplayanlara cezalar belirlendi, sosyal medya üzerinden yardım toplamaya yönelik de düzenlemeler yapıldı. İçişleri Bakanlığı, izin alınmadan yardım toplayanlar hakkında işlem yapabilecek, yardım kampanyalarının duyurulduğu sayfalara erişim engellenebilecek. İlgili maddeyle, örneğin ilaca erişemeyen ve bunun için yardıma ihtiyacı olan SMA hastası çocuklar için bile yardım toplanamayacak ya da bu yardım toplayan kişiler hem zamanla yarışırken hem de izin bürokrasisi ile uğraşacak.
Yardım toplama şartlarına aykırı faaliyetler için oldukça yüklü miktarda idari para cezaları öngörülüyor. Bugün ülkede özellikle kadın ve LGBTİ örgütleri büyük oranda yardımlarla ayakta duruyor. Getirilen katı şartlar derneklerin bu yardımlar sayesinde sunabildikleri destekleri, destek mekanizmalarını tümüyle zora sokacak.
Kanunda yer alan düzenlemelerin ayrıntısı için TIKLAYIN
İlgili haberler
Kitle Örgütlerini İmha Kanun Teklifi
Sevda Karaca, Kitle Örgütlerini İmha Kanun Teklifi üzerine yazdı: ‘Bu yasa, zaten kısıtlı olanaklar...
Derneklere getirilmesi planlanan düzenleme: Kadın...
Editörlerimizden Elif Turgut soruyor, Sevda Karaca değerlendiriyor.
Rosa Kadın Derneği: STK’lere kayyum teklifi ile bi...
Derneklere kayyum atama yetkisi veren düzenlemeye ilişkin Ekmek ve Gül’e konuşan Rosa Kadın Derneği...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.