Adana’da 8 Mart’ta LGBTİ ve Boğaziçi’ne kayyum rektör atanmasına dair dövizlere yasak!
Adana Emniyeti, ‘toplumun genel ahlak anlayışına aykırılıklar içerdiği’ gerekçesiyle 8 Mart’ta LGBTİ ve Boğaziçi’nde kayyum atanmasına ilişkin dövizlere yasak getirdi. Kadınlar yasağa tepki gösterdi.

Adana Kadın Platformunun 8 Mart günü yapacağı mitinge dair başvurusu ile ilgili tertip komitesini çağıran Adana Emniyeti, tertip komitesine LGBTİ ve Boğaziçi’ne kayyum rektör atanmasına dair flamalara izin verilmeyeceğini söyledi. Sözlü olarak yapılan beyanda gerekçe olarak LGBT’ler için “Toplumun genel ahlak anlayışına aykırı”, “Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyum rektörle ilgili ise “konu ile alakalı değil” denildi. Konuyu yazılı basın açıklaması ile duyuran Adana Kadın Platformu, hiçbir meşru ve yasal dayanağı olmayan kararı kabul etmediklerini söyledi.

‘YASAL VE MEŞRU DEĞİL, KABUL ETMİYORUZ’

Adana'da 8 Mart Pazartesi günü saat 16.30'da Kasım Gülek Köprüsünden Uğur Mumcu Meydanına yürüyüş ve orada yapılacak miting şeklindeki 8 Mart Programına onay çıktığının ifade edildiği açıklamada getirilen yasaklarla ilgili şu ifadelere yer verildi,

“Adana Kadın Platformu olarak miting başvurusu için oluşturduğumuz tertip komitesi ile görüşen Emniyet Müdürlüğü, ‘mitingin bildirildiği şekilde yapılmasında bir sıkıntı olmadığını ancak alana LGBTİ+’lar ile ilgili döviz, flama, afiş ve bayrakların alınmasının mümkün olmadığını’ söyledi. Bu yasağın yasal dayanağını sorduğumuzda ise bize ‘bu konunun toplumun genel ahlak anlayışına aykırılıklar içerdiği için toplumda bir hassasiyet bulunduğunu’ ifade ettiler. Ayrıca ‘LGBTİ meselesinin 8 Mart ile ilgisi olmadığı’ da tarafımıza söylendi. Biz böyle bir yasağın asla kabul edilemeyeceğini, bunun meşru ya da yasal olmadığını dile getirdik. Ancak bize, ‘biz sizi müzakere için çağırmadık, sadece bildirim yapıyoruz, alana bu şekilde hiçbir materyal alınmayacak’ dediler. Ayrıca ‘Boğaziçi meselesinin de 8 Mart ile ilgisi olmadığını, bu konudaki afiş ve pankartlara da izin verilmeyeceğini’ beyan ettiler.

Biz Adana Kadın Platformu olarak hiçbir meşru ve yasal dayanağı olmayan bu yasaklamayı asla kabul etmiyoruz. Mitingin içeriğinde nelerin yer alacağını, 8 Mart’ın hangi konuları kapsadığını belirlemek, Emniyet Müdürlüğünün değil Miting Tertip Komitesi olarak bizim kararımızdır. LGBTİ+’lar vardır, var olacaktır. Bizler homofobik, transfobik söylemlerden, politikalardan bıktık usandık ve tüm bunlarla mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz. Gökkuşağının renkleri her yerde!” denildi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
İl il 8 Mart 2021 buluşmaları

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadınlar ülkenin dört bir yanında, pandemiye, artan baskılara,...

Adana Kadın Platformu 8 Mart’ta alanlarda

‘Eşitsizliğe, şiddete, yoksulluğa savaşa karşı isyandayız” diyen Adana Kadın Platformu 8 Mart günü 1...

Adana’da kadın mahkûmlara 8 Mart dayanışma kartlar...

Adana Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında cezaevlerinde bulun...