kadın yazarlar

23 kadın yazarın gözünden Şehir Söner Biz Yanarız-Pavyon Öyküleri

Şehir Söner Biz Yanarız’ın yazarlarına sorduk… Öykülerini nasıl yazdılar? Pavyon için ne düşünüyorlar?

Pavyon Öyküleri: Bastırılmış merak ve dürtülerimizle yaşıyoruz

23 kadın yazar yazdı bu kitabı. ‘Burası hayatın arka kapısı…’ denilen pavyondan çıkan öyküler, 23 kadından Pavyon Öyküleri… Münire Çalışkan Tuğ, öykülerin derleyicisi Süreyya Köle ile söyleşti.

Edebiyat dünyasından kadınlar: Edebiyat dünyasının değişmesi yetmez!

Taciz, ifşa, erkek egemenliği, kadınların bulundukları alanlarda var olmaya çalışmaları... Edebiyat dünyasından kadınlar anlatıyor serimizin 3. bölümüyle bugün karşınızdayız.

Eugenie Marlitt: Dünyanın en çok okunan ilk kadın yazarı

Dünyanın en çok okunan ilk kadın yazarlarından biri olarak kabul edilen Eugenie Marlitt, yapıtlarında kadın kahramanlara odaklanmıştır. Kadınların ekonomik ve zihinsel bağımsızlığını işledi.

155 kadın yazar ve şairden çağrı: Şiddete hayır İstanbul Sözleşmesi’ne evet!

155 yazar ve şair kadın yayımladıkları ortak bildiriyle iktidarı İstanbul Sözleşmesi’nden yana taraf olmaya çağırdı. Bildiride ‘Böyle bir süreçte sessiz kalmamız mümkün değil!’ denildi.

Korku edebiyatının korkusuz yazarı: Mary Shelley

Yazıldığı dönemin ötesine geçen ve korku edebiyatına damgasını vuran Frankenstein’ın yaratıcısı Mary Shelley’nin bugün ölüm yıl dönümü...

Yüzleşmenin yazarı: İngeborg Drewitz

Sanatın direnişin bir parçası olduğu görüşünü savunan İngeborg Drewitz ile tanışın: ‘Toplumsal eleştiriyi edebiyata döktüm, kültür politikasına dönüştürdüm’.

GÜNÜN ÖNERİSİ: Mutlaka okunması gereken Ortadoğulu 10 kadın yazar

Türkçe’ye kazandırılmış/ kazandırılamamış 10 Ortadoğulu kadının ‘kadınların sesi’ olmasına vesile olan kitapları... Sadece isimleriyle de olsa bu kadın yazarlar en azından tanınmayı hak ediyor...

GÜNÜN RAKAMI: Kadın yazarlar erkeklerden daha az kazanıyor

Kuzey Amerika’da 2002-2012 yılları arasında yayımlanmış iki milyondan fazla kitapla ilgili araştırmaya göre, kadınların yazdığı kitaplar, erkeklerin yazdığı kitaplardan yüzde 45 daha düşük fiyatta.

Erk’ten arındırılmış bir bakış neye benzer?

Biz okur ve yazar kadınlar hâlâ birbirimize erkeğin baktığı yerden ve onun gibi bakıyor olabilir miyiz? Birbirimize ve kendimize erkeğin gözleriyle baktığımızda neler görüyoruz?

Kadınların yazıdan dışlanışının tarihi ve gerekçeleri

Neden ‘iyi’ eğitim almış kadınlar ‘iyi’ edebiyat eserleri sunabilmişken, bazı kadınların yazma şansları bile olmadı?

‘Yazınca kadınlar değişiyor çünkü, hayat vermek kadına eş’

14 Şubat sadece sevgililer için değil, edebiyatseverler, özellikle de öykü tutkunları için özel bir gün. Dünya Öykü Günü. E bu özel günde kadın öykücülerle edebiyatı konuşmasak olmazdı!