Sürekli değişen eğitim sistemi öğrenci ve veliyi nasıl etkiliyor?
Yapboz haline getirilen sınav sistemi öğrencileri ve velileri nasıl etkiliyor? Eğirimdeki sürekli yapılan değişiklikleri, velilerle konuştuk.

Bu yıl eğitim öğretim yılına Cumhurbaşkanının sözlerinin ardından alelacele TEOG’un kaldırılması ve “Öğrenciler yarış atına dönüyor. Öğrenciler artık stres yaşamayacak” söylemleri ile girdik. Bu söylem sonrası ise üniversiteye giriş sınavında değişiklikler yapıldı. 2 yıldır üzerinde çalışıldığı iddia edilen sınav sistemini ve sürekli yapılan değişiklikleri, velilerin eğitim-öğretim ile ilgili düşüncelerini, pek çok şeyi konuştuk.

BU ÇOCUKLAR NE ZAMAN NEFES ALACAK?
Anne Gonca Irey ve lise son sınıf öğrencisi kızı Cennet Victoria Snyder de sürekli değişen sistemden şikayet ediyor. İki çocuk okutan Irey, bir anne olarak her gün değişen sistemi takip edemiyor. Çocuğu yönlendirmede aksaklıklar yaşadıklarını söyleyen Irey, “Çocuklar zaten stres altında. Bunalıma giriyorlar. Evden sabah çıkıp, akşamın bir yarısı geliyorlar. Bu çocuk ne zaman nefes alacak, ne zaman eve gelecek, ne zaman dinlenecek? Ek ders alıyor, hafta sonu da okula gidiyor. Ben bütçemi haftada 5 güne göre ayarlamışım. Ev kadını olarak kendimce evde bir şeyler yapıp satabilirsem bütçemi artırabilirim. Başka ek gelirimiz yok” diyor.

GÜNLERİMİZ TEST ÇÖZMEKLE GEÇİYOR
Cennet Victoria Snyder, 180 puanı geçmenin kendisine yeteceğini ancak soruların ne kadar zor geleceğini bilmediği için barajı aşıp aşamayacağından emin değil. Stresi kaldırmak bir yana değişiklik yapılmasının kendisinde daha fazla strese neden olduğunu dile getiren Snyder, “İstediğim şeyleri yapamıyorum. Dershaneye gidemiyorum. Okulda cumartesi günleri kursumuz oluyor. Evim okula uzak olduğu için gezme şansım olmuyor” dedi. Okulda bile sınava hazırlık dersleri verildiğini dile getiren Snyder, “Sürekli test kitabı taşıyoruz. Son sınıf olduğumuz içi üniversiteye hazırlık dersleri veriyorlar. Test çözmekten başka bir şey yapamıyoruz” diye konuşuyor.

İlgili haberler
Kadınların kazanımı olan laik, bilimsel eğitim yok...

Mersin Kadın Platformu uyum haftası başlayan eğitim-öğretim müfredatına dair açıklama yaptı. Kadınla...

Veliler anlatıyor: Eğitim her yönüyle bir keşmekeş...

“Devlet okuluna da yazdırsan masrafı bitmiyor” diye isyan edeni, her sabah okula kendi bırakmak zoru...

BEKEV’den ‘eğitim’ seferberliği

İzmir’de faaliyet yürüten Buca Evka-1 Kadın Kültür ve Dayanışma Derneği Evi eğitimde ve okullarda ya...